Блендове

Блендиране

Блендиране всъщност означава смесване на няколко масла с цел засилване на техния ефект и по-добри терапевтични резултати. В ароматерапията още се използва термина synergy, който най-общо казано означава смесване на етерични масла, които в своята съвкупност се допълват и взаимно засилват действието си.

За да направите синергична смес сами, са ви нужни знания освен за състава и характеристиките на всяко едно масло, но и за принципите и начините, по които се смесват самите масла. Например: маслото от мента засилва ефекта на всеки един бленд, в който присъства, защото вкарва повече кислород в организма. От друга страна обаче, ментата е много силен аромат и той може да надделее и „превземе“ вашия бленд. Затова в ароматерапията маслата са разделени най-общо на три групи: масла с базови, средни и връхни нотки.

Базови, връхни и средни нотки

Маслата с базови нотки обикновено са гъсти на консистенция, капят много бавно от шишето и имат земен, мускусен аромат. Такива са маслата от тамян, сандалово дърво, пачули, ветивер, кедрово дърво, ванилия и други.

Маслата с връхни нотки, за разлика от базовите, са много по-течни, ефирни и капят много бързо от шишето. Те имат остър, но лек аромат. Разгръщат се бързо, защото бързо се изпаряват във въздуха. Това са основно цитрусовите масла като бергамот, грейпфрут, лимон, див портокал, лайм, но и спеърминт, лимонова трева, равенсара, босилек и др. Това са и първите аромати, които усещаме в нашия бленд или парфюмна композиция.

Маслата с основни или средни нотки са тези по-средата. Те са тези, които балансират бленда и са сърцето на аромата. Такива са маслата от лайка, канела, салвия, карамфил, кипарис, кориандър, гераниум, хвойна, майорана, риган, чаено дърво, розмарин, туя и др. Те се разгръщат до 30-60 минути след нанасянето на бленда или парфюмната композиция.

Както всичко в природата това разделение е условно. Има аромати като джинджифил и иланг-иланг, които се намират между маслата с базови и средни нотки. И такива като лавандула, смирна и фенел, които се намират между маслата със средни и връхни нотки.

Практика

Когато започнете да смесвате сами вашите блендове, ще установите, че някои масла се смесват перфектно в много комбинаци, докато други много трудно. В интернет ще намерите много и различни рецепти как да направите даден бленд. Но когато аз се обучавах в моя първи курс по ароматерапия, това което научих ме изненада. Ще познаете добрият бленд, ако той съдържа не повече от 5 масла и не повече от 10 капки от всяко.

Блендирането е изкуство!

Масла с близки структура и състав, могат да ухаят съвсем различно. И могат да се заместят. Това е важно, когато в дадена рецепта за бленд имате много скъпо масло или не можете да се го набавите бързо. Тогава можете да го замените с друго с близък до неговия състав и това е напълно нормално. Качеството на вашия бленд ще бъде все така добро, цената му също.

 • Етерични масла за здрави зъби и венци

  Искаш здрави зъби и венци? Разбери как етеричните масла ще ти помогнат. Виж рецептите за натурална паста за зъби, вода…

  by Healthy You Blog
 • Емоционален детокс

  Емоционални проблеми, информационно претоварване и токсични мисли. Мозъците ни буквално прегряват. Какво е ментален детокс и как да успокоиш и…

  by Healthy You Blog
 • 3 ТОП рецепти за скраб с етерични масла за кадифена кожа

  Гладката и нежна кожа винаги е на мода! Виж как да си приготвиш сама 3 уникални ароматни рецепти за скраб,…

  by Healthy You Blog
 • Prime Meridian Health Clinics – нов модел на здравни грижи

  Първата в света клиника, която съчетава холистичния подход с традиционната медицина и чиято мисия е човекът да бъде лекуван в…

  by Healthy You Blog
 • Охлади лятото с етерични масла – за бременни

  by Healthy You Blog