Ароматерапия за офиса с етерични масла и дифузер

Ароматерапия за офиса с етерични масла и дифузер
07.06.2019 Healthy You Blog
Ароматерапия в офиса

Има ли място ароматерапията в офиса?

Ароматерапията става все по-популярна в корпоративните среди и това съвсем не е случайно. Все повече бизнес лидери осъзнават и разбират значението на ароматите в офис средата.

Япония е една от първите страни, които въвеждат ароматерапията на работното място. Работодателите забелязали, че това повишава продуктивността на техните служители, а множество изследвания потвърждават положителното въздействие на етеричните масла върху енергията, издръжливостта, стреса и хроничната умора. 

Японската корпорация Takasago провежда проучване как ароматите влияят върху честотата на грешките при писане. Те установили, че когато в помещенията се използват арома лампи (дифузери) с етерично масло от Лимон, честотата на допуснатите грешки намалява с 54%, а когато дифузирали Лавандула, правописните грешки намаляли с 20%. Тези резултати са изключителни, особено за бизнеси, в които работата зависи от качествените текстове и много писане, рекламния бизнес, IT компаниите, преводи и много други. Разбира се това далеч не са единствените ползи на ароматерапията в бизнес средите.

Как етеричните масла въздействат на мозъка и телата ни?

Ескперти от Медицинския център към Университета в Мериленд са  установили, че различните аромати имат значителен ефект върху физическото, емоционалното и ментално здраве на хората. Те обясняват този ефект с наличието на връзка между рецепторите за аромати в носа с определени центрове в мозъка, които съхраняват спомените ни, и които отговарят за паметта и емоциите. Не случайно хората често асоциират даден аромат с някакъв момент, спомен или преживяване. Това се случва, защото етеричните масла активират лимбичната система, а тя отговаря за поведението и емоционалните реакции, както и за паметта и спомените.

Други клинични изследвания доказват връзката между обонятелните центрове в носа и хипоталамуса, който контролира ключови физиологични функции в тялото. Поради директната връзка на обонятелната система с тази област на мозъка, ароматите в етеричните масла са в състояние да взаимодействат директно с мозъка, а чрез него и върху голяма част от психо-физиологичните процеси в тялото.

Разбира се етеричните масла подпомагат тялото и по много други начини на физическо ниво, като например дишането. Етеричното масло от Мента например не само освежава, но отваря дихателните пътища, подобрява дишането и насища тялото с кислород.

Какъв точно е ефекта от ароматерапията в работна среда?

В Спешният център на Vanderbilt Hospital в Нашвил, Тенеси, САЩ правят експеримент като включват цитрусови етерични масла в помещенията за прегледи в спешния център. Те установили, че това значително подобрило емоционалната стабилност на персонала и пациентите, подложени на огромен стрес, заради попадането им в спешния център. 

Екипът на спешното отделение от над 100 човека бил анкетиран 30 дни преди и 30 дни след клиничното изпитване. В спешното отделение били разположени няколко арома лампи за етерични масла (дифузери), а използваните масла били Див портокал, Лайм, Лимон и Citrus Bliss.

Резултатите от проучването показват:

38% намаляване на нивата на стрес и тревожност

23% намаляване на чувството на претовареност и умора

45% повишаване на чувството, че могат да се справят със стресовите фактори на работното място

44% увеличаване на продуктивността на персонала

84% от персонала в спешното отделение е напълно уверен, че ползата от етеричните масла е огромна

Етеричните масла имат драматичен и почти мигновен ефект върху емоциите. Това се дължи на директната връзка между обонятелните луковици в носа с мозъка – диригентът на емоционалния оркестър. Етеричните масла въздействат върху мозъка и начина, по който реагираме. Вдишването на цитрусово масло, например Див портокал, има способността драматично да промени възприятията, усещанията и емоциите независимо дали става дума за работа, изпит или лично преживяване. Етеричните масла имат силата да въздействат върху емоциите както по отношение на възприемането и справянето със различни стресови ситуации в работата и в общуването с други хора, така и по отношение на проблеми и ситуации с нас самите и вътре в нас.

 

Какви са офисите в съвременния свят?

Какви са офисите в съвременния свят? Опитай се да отговориш на тези въпроси за себе си, без значение дали си работодател или служител. Ако имаш повече от 5 отговора „ДА“ на тези твърдения, то ти се намираш в риск не само по отношение на емоционалната стабилност и количеството стрес, което понасяш, но и чисто физически.

 •  Прекарваш повече от 8 часа на ден на работното си място, най-често седнал
 • Работиш в отворено офис пространство или в стаи с много колеги
 • Работиш в шумна среда, която няма как да избегнеш или на непрекъснат фонов шум
 • Работиш често на изкуствена луминисцентна или смесена светлина
 • В офиса липсва достатъчно слънчева светлина
 • Излизаш на чист въздух навън през работно време само, за да пушиш
 • Офисът се отоплява или охлажда с климатици, климатична инсталация или централно отопление и въздухът е винаги сух
 • Изпитваш напрежение, сухота и дразнене в очите, когато си в офиса
 • Усещаш дрезнене и сухота в носа и гърлото, имаш нужда да се прокашляш, кихаш често и редовно се заразяваш с вируси от колеги в офиса
 • Работиш пред компютър или на бюро в статична поза
 • Често имаш схващания на врата, шията, кръста, раменете
 • Наблюдаваш оточност, нарушено кръвообращение и лимфен застой
 • Усещаш тежест и болки в краката вечер след работа
 • Изпитваш стрес и психическа умора, не можеш да се фокусираш, напрегнат си, дори да нямаш спешни задачи
 • Усещаш раздразнителност, чувстваш се демотивиран, само мисълта за още един ден в офиса те ужасява

Сухият въздух в помещенията, които се отопляват с централно отопление или с климатична инсталация изсушава лигавицата на носа, гърлото и очите. Това нарушава клетъчната защита и устойчивостта на организма срещу вируси рязко намалява. Следва верижна реакция и всички в офиса се разболяват един след друг.

Липсата на свеж и чист въздух, особено през зимата е причина да се уморяваш бързо и да ти се доспива още в ранния следобед. През лятото рисковете са основно два – да стоиш на течение, за да се разхладиш в жегите или да настинеш от студената струя на климатика в офиса.

Статичните пози зад бюро или еднотипните повтарящи се движения могат да доведат от болки, схващания, напрежение в различни части на тялото. Лошото е, че с времето те се натрупват и все повече започват да смущават работния процес и да влошават качеството на живот на служителите в офиса.

Как ти влияе стресът в офиса?

Какво всъщност е стрес?

Стресът е защитен механизъм на организма, който играе ключова роля в развитието и запазването ни като биологичен вид. Когато изпитваме стрес, организмът ни влиза в режим наречен условно Бий се или бягай! В миналото човешкият вид е имал нужда от този механизъм, за да оцелее в суровата среда и да избяга от преследващите го зверове или да се бори за прехраната си.

Какво се случва по време на стрес?

Всички ние сме го изпитвали многократно и затова само ще маркирам тук – дишането се учестява, кръвното налягане и пулсът се увеличава, секретира се адреналин и кортизол (стресовият хормон), зрението се изостря, появява се потене и т.н. Целта на тази каскада от действия е да захрани ключовите органи като сърцето и мускулите ни с енергия, за да можем или да изягаме, или да се бием за живота/храната си.

Защо тогава стресът е толкова вреден?

На първо място, защото в съвременния свят човек почти не излиза от този режим! Всеки ден е сресиращ, гонят се срокове или резултати, изпуска се поръчка, проваля се сделка, появява се недоволен клиент, идва поредната нощна смяна, закъсняваш за тържеството на децата, шефът е направил оперативка в края на деня и ще се проточи в извънработно време, и какво ли още не…. Прибираш се удома и продължаваш да мислиш и прехвърляш в ума си хиляди разговори, случки, хипотези… Лягаш си и умът ти продължава да галопира и мислите връхлитат като ураган. На практика ежедневието на съвременния човек е такова, че той в огромната част от денонощието е в режим Бий се или бягай.

На второ място за организма няма никакво значение дали те гони звяр, за да те изяде или шефът ти е дал краен срок и ти се проваляш. Реакцията на физическо ниво е една и съща – Бий се или бягай или с други думи СТРЕС!

И все пак защо стресът е толкова ЛОШ?

Защото, когато организмът е в стрес, той забавя или буквално изключва част от функциите си и пренасочва усилията си да ни спаси. Когато е под стрес, организмът забавя храносмилането, репродуктивните функции, имунната система, процесите по регенерация на клетки и тъкани и др. Защо? Защото те не са му нужни в момента! Но ако човешкия организъм перманентно е в това състояние? Сега вече се досещаш защо стресът е толкова лош, нали?

Сега вече се досещаш защо, когато си напрегнат и под стрес често те свива корем, дланите ти се потят, главата бучи, кръвната захар се вдига, пулсът се учестява и т.н. А сега си представи, че си в това състояние непрекъснато години наред…

Кои са най-добрите етерични масла за офиса?

Етерични масла за концентрация

Див портокал (Wild Orange), Мента (Peppermint), Лимон (Lemon), Розмарин (Rosemary), Ела (Douglas Fir), Бергамот (Bergamot), Грейпфрут (Grapefruit), Лайм (Lime)

Етерични масла при стрес, тревожност, напрежение

Лавандула (Lavender), Див портокал (Wild Orange), Мента (Peppermint), Розмарин (Rosemary), Бергамот (Bergamot)

Етерични масла при хронична умора

Лавандула (Lavender), Пачули (Pachouli), Иланг-иланг (Ylang ylang), Баланс (Balance), Серенити (Serenity)

Етерични масла за енергия

Джинджифил (Ginger), Лайм (Lime), Лимон (Lemon), Див портокал (Wild Orange), Евкалипт (Eucalyptus), Мента (Peppermint)

Етерични масла при проблеми със съня

Лавандула (Lavender), Ветивер (Vetiver), Лайка (Chamomile), Серенити (Serenity), Див портокал (Wild Orange), Баланс (Balance)

Етерични масла срещу вируси и бактерии

Онгард (On Guard), Брийт (Breathe/Air), Лимон (Lemon), Див портокал (Wild Orange), Евкалипт (Eucalyptus), Розмарин (Rosemary), Чаено дърво (Melaleuca)

Какви са другите ползи на етеричните масла в офиса?

 • Балансират ума и тялото
 • Подобряват настроението
 • Повдигнат тонуса
 • Стимулират фокуса и концентрацията
 • Подобряват имунитета
 • Повишават енергията и ободряват
 • Намаляват стреса и напрежението
 • Създават приятна и комфортна работна среда
 • Премахват неприятни миризми в офиса
 • Освежават, разведряват, повишават мотивацията
 • Предпазват от вируси и бактерии
 • Намаляват дните, прекарани в болничен и отсъствия на служители
 • Увеличават продуктивността и ефективността
 • Превенция при главоболие
 • Пречистват и ароматизират въздуха по натурален начин без химия

Как да използвам етеричните масла в офиса?

Етеричните масла се използват по много различни начини: в дифузер, локално за мазане, масаж, спа процедури, в спрейове, в козметиката, в кулинарията, като естествено натурално почистващо средство, като репелент, като уникален парфюм и т.н.

Най-подходящият начин за употреба на етеричните масла в офиса е чрез използването на арома лампа за етерични масла или т.нар. ДИФУЗЕР

В зависимост от характеристиките на офисното помещение се определя и най-подходящия вид дифузер. 

Как да избера арома лампа за офиса?

От изключителна важност за този избор са размера и разпределението на работните помещения в офиса, вида на отоплението, относителната влажност на въздуха, наличието или липсата на пресен въздух, техника/компютри, брой хора на кв.м. и др.

Най-общо моята препоръка е на около 50 кв. м. площ да има 1 бр. арома лампа. От огромно значение е качеството на арома лампата, както и качеството на етеричните масла. Описаното в тази статия се отнася до 100% чист терапевтичен клас етерични масла като тези, с които аз самата работя (dōTERRA).

За по-прецизно изчисление и информация относно избора на дифузер, ще се радвам да помогна със съвет, да те посетя на място и да си поговорим. Подробна информация как да избереш дифузер можеш да намериш и в статията ми Всичко за арома лампите ТУК. И все пак, надявам се да ме поканиш да се запознаем и лично да се убедиш в ефекта на ароматните етерични масла в работна среда.

Къде да намериш качествени, тихи, многофункционални и красиви арома лампи за твоя офис, виж Колекция дифузери 2019 г. ТУК.

Как да включа арома лампата?

Стъпка 1

Налей вода в контейнера на арома лампата с приложената чашка.

Не наливай директно от чешмата.

Стъпка 2

Избери любимо етерично масло и капки няколко капки във водата.

Стъпка 3

Включи арома лампата и се наслади!

Виж мнението на тези, които вече имат арома лампа в офиса си

Ако все още се колебаеш, виж мнението на тези, които вече оборудваха офисите си с арома лампи за етерични масла. Те го споделиха специално за теб!

 • „Казвам се Виолета Маринова и съм адвокатски сътрудник в Адвокатско дружество „Маринов и партьори“. От 2 г. използвам етеричните масла за много цели. Но едва тази пролет при една вирусна инфекция включих и ароматното използване на етеричните масла в арома лампа в офиса. Съпругът ми, който е адвокат, беше много скептичен към ползването на маслата. Но веднъж след като и той получи облекчение при настинка с бленд от етерични масла, сега ги приема по разичен начин. В дифузера слагам масла, които да фокусират ума като розмарин. Но тъй като е силен аромат, добавям и масло от Див портокал. Мента, Гераниум и Мандарина също любими масла, които се ползват в офиса.“

  Виолета МариноваАдвокатски сътрудник в кантора "Маринов и партньори"
 • Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
  Slide background
 • „Казвам се Анна Огнянова и работя в Аптека “Нота Бене Био”. Моята любов към етеричните масла датира от преди повече от 5 г., когато те успяха да ме излекуват от доста тежък грип и ме превърнаха от абсолютен скептик в запален фен на арамотарепията като холистичен подход към здравето.

  В нашата аптека приготвянето и пускането на дифузор е неизменен, ежедневен ритуал. Освен, че създава уютна атмосфера, ухае приятно, въздейства на емоциите и помага на пациентите ни да се чувстват по-комфортно. Дифузирането на етерични масла е нашият начин да подпомогнем имунитета си и да се предпазим от вирусите и бактериите, с които неизменно се сблъскваме. „

  Анна Огнянова
  Анна ОгняноваАптека Нота Бене Био
 • Казвам се Надя Георгиева. Основател съм на Детски парти клуб “ЕЛМО” в гр. София. Клубът съществува вече 13 г. и предлага авторски тематични партита за деца от 0 до 14 г. Винаги сме се стремяли да бъдем различни, креативни и да създаваме уникални преживявания. Следим най-новите тенденци както в партитата, така и за здравословен живот.

  Преди 2 г. се запознах с етеричните масла dōTERRA. Започнах да ги ползвам в къщи в арома лампата, защото преди всичко съм майка, а след това и в парти клуба. Веднага получих обратна връзка, както от служителите ми, така и от клиентитe ни, защото клубът ухае на свежест без химия. А самият дифузер за етерични масла е много атрактивен като част от интериора. Любимото ни масло е от Див полтокал, защото действа превантивно срещу вируси. Впоследствие разбрах, че можем да капваме от него и в капучиното. Клиентите много харесват свежестта му и от тогава до сега портокаловото капучино, както ние го наричаме, пристъства в нашето меню. 

  Надя Георгиева
  Надя ГеоргиеваДетски парти клуб ЕЛМО
 • „Казвам се Весела Генадиева. Аз съм постпартум дула и създател на първата кутия за мама и бебе в България – МаммаБокс. Тъй като работим предимно с бременни, около нас винаги ухае на Лавандула или на Див портокал. Обожаваме тези аромати, а те се носят навсякъде, докато подготвяме кутиите ни 🙂 Във вкъщи също ползваме етеричните масла в дифузер. Любимият ни бленд е Balance. Наскоро започнах да използвам арома лампата (с подходящо масло, разбира се) и при постпартум посещенията при моите майки. Всяка от тях се чувства прекрасно!“

  Весела Генадиева
  Весела ГенадиеваПостпартум дула и създател на МаммаБокс
 • „Шоколатиер съм и имам собствено ателие за ръчен шоколад. Работим с етерични масла в производството на бутикови шоколадови бонбони и съм запозната с изключителните им свойства не само като аромат, но и като вкус в кулинарията и с удоволствие творим с тях. В шоколатерията имаме арома лампа от самото начало. Изключително атрактивна е и създава неповторимо усещане за комфорт, уют и релаксация както за клиентите, така и за нас. Пускаме основно цитрусови етерични масла, защото са много свежи, енергизират и приповдигат настроението.“

  Гергана Мутафис
  Гергана МутафисШоколатиер Modica Artisan Chocolates