Етерични масла при емоционален дисбаланс

Възможно ли е въобще да върнем баланса в тялото си, но и в ежедневието си? Как и кои етерични масла могат да ни помогнат за това?

На първо място аз лично се опитвам да приема себе си такава, каквато съм. Често ние жените сме най-големите си критици. Обвиняваме се за всичко, непрекъснато искаме да променим нещо в себе си или не харесваме дадена част от тялото си. В практиката си срещам много такива жени и чак когато поговорим, те осъзнават, че вървят срещу себе си. В по-голямата си част това ги кара да се чувстват негативни, апатични, нежелани, напрегнати и кръгът се завърта. Няма съмнение, че за организма ни това е стрес, с който го облъчваме ежедневно, нали?

Емоционалните негативни състояния при жените, а вече и при мъжете, са все по-често срещани. В същото време обаче жените често не получават необходимата помощ, все още това се смята за нещо нормално, докато не се стигне до физически проявления, едва ли не това е срамно.

Но трябва да призная, че по отношение на емоциите и различните им проявления, ароматерапията има много силни оръжия.

Едни от най-добрите ми помощници в тази битка са цитрусовите масла – Див портокал, Лимон, Лайм, Мандарина, Грейпфрут, Бергамот, но и много други като Иланг-Иланг, Лавандула, Тамян, Гераниум, Жасмин, Нероли, Салвия. Има и някои ароматни комбинации като Balance, Elevation, Citrus Bliss, Motivate, Cheer, които са разкошни и лесни за употреба.

Как да прилагаме?

1. Ароматно

Приложението е на първо място в дифузер. За няколко минути те изпълват помещението с разкошния си аромат и не изискват никакъв ангажимент, освен да напълните уреда с вода, да накапете 4-5 капки етерично масло или комбинация в него и да го включите.

2. Локално

На второ място е локалното приложение. Подходящо разредени в базово масло, етеричните масла се нанасят на тила, китките, стъпалата или гърба. Не забравяйте да вдишате дълбоко от дланите си след като сте нанесли маслото.

3. Техниката AromaTouch 

Тази техника е много подходяща в случаите на негативни емоционални състояния. 1 път седмично при нужда и 1 път месечно поддържащо. Можете да запишете час и да опитате лично ефекта на техниката. Работи се върху гърба и стъпалата. Прочетете повече за техниката AromaTouch тук.

Примерни комбинации за негативни емоционални състояния

Смес 1 – 30 капки Грейпфрут, 20 капки Див портокал, 10 капки Спеърминт

Смес 2 – 20 капки Бергамот, 10 капки Салвия, 4 капки Иланг-Иланг

Смес 3 – 16 капки Див портокал, 12 капки Иланг-Иланг, 8 капки Петитгрейн

Смес 4 – 16 капки Гераниум, 12 капки Лайм, 10 капки Иланг-Иланг

Смес 5 – 20 капки Грейпфрут, 20 капки Гераниум, 10 капки Мандарина

Смес 6 – 15 капки Лавандула, 15 капки Спеърминт, 15 капки Лимон

Локално приложение – смесете посочените масла в чисто шише от тъмно стъкло в посочените пропорции. След това от готовата смес използвайте 3-5 капки в 10 мл. базово масло и нежно масажирайте гърба, стъпалата, тила.

Вана – използвайте до 6 капки от сместта в релаксираща и отпускаща вана.

Дифузер – използвайте до 6 капки в дифузер през деня или нощта, или когато имате нужда. Вижте нашите дифузери ТУК.

Други начини – използвайте 1-2 капки върху дланите си, разтъркайте, нанесете зад ушите, на тила или върху кърпа и вдишайте дълбоко. Не докосвайте лицето!

Можете да използвате и само едно единствено масло.