Етерични масла за четвъртия триместър

Каква е ролята и значението на 4-я триместър за жената?

Периодът след раждането на бебето все още е тема, запазена за бебетата, не за жените. В края на 3-я триместър бебето вече се е родило, всички погледи и грижи са насочени към него. Как да го храни, как да го къпе, как да го облече, как да смени памперса и да направи масаж са теми, по които майката се е подготвила добре, посещавала е училища за бременни или е чела и знае какво да очаква.

Но какво се случва с нея самата, какво се случва с майката? Някой подготвя ли майката за промените, които предстои да се случат с нея след като роди? Някой работи ли целенасочено с бъдещите майки, за да им помогне да минат през тази трансформация осъзнато и с достатъчна увереност в себе си? Наясно ли е обществото ни и здравните специалисти с проблемите и трудностите, които среща жената след раждането и от каква емоционална подкрепа има нужда тя?

Моето лично мнение е, че се отдава много повече внимание на бременната жена преди и веднага след раждането. След това се очаква всичко да продължи както преди плюс това, че жената трябва да поеме грижите и за бебето. И повечето жени, с които се срещам и разговарям се стремят максимално бързо да се върнат към стария си начин на живот, да поемат отново грижите за дома, да готвят, да чистят, да изперат и т.н. Усещането ми е, че сякаш има някакво невидимо, но напълно осезаемо очакване от всички, дори и от самата майка, да се случи точно това. Аз самата го усещах, същото усещане споделят с мен жените по време на лекциите, които водя в Училищата за бременни и родители.

Каква е теорията за 4-я триместър накратко?

Счита се, че еволюцията на човека е съкратила срока на бременността до 9 месеца. Ако бебето продължи да расте повече от 9 месеца, то не би могло да премине през родовия канал, тъй като главичката му ще бъде по-голяма като обиколка от самия родов канал. Други аргументи в защита на теорията за липсващия 4-ти триместър на бременността са наблюденията върху други бозайници. Техните бебета са готови за живота и се изправят на крака веднага след раждането. За разлика от човешките бебета, които не могат да държат главичката си изправена, зрението им не е добре развито и имат непрекъсната нужда от помощ и обгрижване. Човешките бебета се раждат преди да са напълно готови за света около нас и това води до редица последици  – и за майката, и за бебето.

Чували сте, че в България, а оказва се и в много други страни, има едни 40 дни след раждането преди да се представи бебето на роднините и общността. След като разбрах за теорията за липсващия 4-ти триместър, погледнах на тази 40 дни по съвсем друг начин. Не случайно тази традиция се е запазила толкова дълго време, нали?

Моят личен опит

Признавам си, че не бях чувала за тази теория, а е толкова логично нали? Времето след раждането на първото ми дете беше синоним на стрес и тотално изтощение. Бях студентка, гледах детето си абсолютно сама. Таткото, а и всички баби ходеха на работа, връщаха се уморени и имаха нужда от почивка, познато ли ви е? Бях денонощна смяна и ако имах повече от 2-3 часа сън на куп за денонощието, това беше невероятен късмет. Исках да си върна формата бързо и приключих с кърменето още на втория месец. Да, съжалявам за това, дълго време се чувствах виновна и се борих с тази вина. Второто ми дете се появи 10 години след първото в разцвета на кариерата ми. Беше много по-лесно да намеря всякаква информация за отглеждането и грижите за бебето.

Но с нито едно от децата ми не попаднах на каквато и да е информация за подготовка на майката. Цялата информация беше насочена какво да очаквам от бебето, а не какво да очаквам от себе си като майка, кое е добре да направя за мен след раждането, как да направя този период много по-приятен и изпълнен с положителни емоции без да се превръщам в робот или тотална развалина както емоционално, така и физически.

Как всичко си дойде на мястото?

Когато второто ми дете беше на 2 годинки работата ми ме срещна с една от първите постпартум*дули в България – Весела Генадиева. До този момент като ароматерапевт аз много добре знаех как да помогна на майките със съвети кои етерични масла могат да използват за най-различни неразположения през бременността. Бях изчела всички клинични проучвания за ползите на етеричните масла във всеки етап от раждането – о, да, има такива! Но срещата с Веси беше преломен момент. Момент, в който виждаш цялата картина, подреждаш целия пъзел и всичко си идва на мястото. Първоначално като част от МаммаБокс – първата кутия за мама и бебе в България, а впоследствие и като част от първото събитие за Постпартум грижа за майката в България, на което представих тези проучвания, разбрах колко важно е да се говори по темата за грижата не само за бебето, но и за майката. И колко по-спокойна и уверена щях да бъда, ако знаех всичко това, което ме очаква като майка предварително. Ех, само ако имах дори най-простичкия и несъвършен план за грижа след раждането тогава….

Но всичко това доведе до нещо, което изпълва с щастие и удовлетвореност всеки мой ден. Сега аз самата съм част от плана за постпартум грижа или грижа след раждането за много жени. Помагайки им да имат по-пълноценен сън, да се справят с дискомфорта, стреса и емоционалната буря след раждането аз знам, че съм част от един вълшебен момент в техния живот. Момент, който ще помнят винаги и ще си го спомнят с усмивка. Ще се радвам, ако заедно планираме този момент, за да му се насладиш пълноценно.

Как да включиш етеричните масла в своя План за грижа след раждането?

Идеалния вариант е да го съставиш заедно със сертифициран ароматерапевт с опит с бременни и кърмещи жени, преди или докато си бременна. Така ще си сигурна, че планът е съобразен с твоите лични особености и желания. Тъй като периодът след раждането е период на големи изпитания, особено ако очакваш първото си дете, може би дори не би се сетила за някои от тях. Като например, че липсата на сън и почивка, хроничната умора може да влоши връзката ти с бебето и да е причина за следродилна тревожност и емоционална нестабилност. Тогава текстът по-долу ще ти бъде много полезен.

Накратко:

  1. Избери сертифициран ароматерапевт с опит с бременни и кърмещи жени
  2. Направете план кои етерични масла биха били подходящи в зависимост от особеностите на твоята бременност и предизвикателствата, които срещаш през този период
  3. Изберете предпочитан метод за използването им – локално, ароматно или и двата метода
  4. Започнете преди раждането. Фокусът на тази статия е периодът след раждането, но ако си избрала естествено раждане и искаш да намалиш риска от епизиотомия например, е добре да започнеш поне месец преди раждането. А моят съвет е да опиташ маслата веднага щом разбереш, че те могат да имат полезен за теб ефект. Аз самата за жалост разбрах за тях чак след като родих второто си дете и то по най-лошия възможен начин, борейки се за здравето му.
  5. Не всички етерични масла са еднакви! Запомни това много добре, защото е изключително важно! Огромна част от тях са некачествени, разредени или просто химически синтезирани. Не искаш това за себе си, нито за бебето си. Аз лично работя с тестван клас етерични масла с марката dōTERRA. Тук можеш да разбереш повече защо.
  6. Изпрати ми имейл на info@healthyyou.bg, за да ти изпратя безплатно моята ароматна книжка за бременни и да се запознаеш по-подробно с етеричните масла. Можеш също така да запишеш час за лична среща с мен и да обсъдим всичко заедно.

Как да използваш етеричните масла?

Два са основните начини, по които се използват етеричните масла по време на бременност, раждане и периода след това.

Локално

Подходящо разредени с базово масло за приложение върху кожата преди, по време или след раждане за успокоение, масажи, вкл. масаж на перинеума за подобряване еластичността на кожата, против стрии, за подпомагане зарастването на рани, при белези, кожни раздразнения, успокоение, при оточни крака и др.

Ароматно

В дифузер за ароматерапия или т.нар. арома лампа преди, по време и след раждане, за успокоение, намаляване тревожността, при изтощение, липса на енергия. Други варианти на ароматната употреба са капка етерично масло върху памучно тампонче за грим поставено в дланите, последвано от няколко дълбоки вдишания от длани, поставяне на памучето под или до възглавница, под формата на ароматен охлаждащ или успокояващ спрей и др.

Кои са най-подходящите етерични масла преди, по време и след раждането?

Ароматерапията в клиничната практика в България все още е твърде непозната. Макар че в практиката си познавам лекари и акушерки, които използват ароматерапията, това далеч не е масово и много малко жени въобще разбират за ползите от етеричните масла в периода на бременността, раждането и след това. Извън България обаче съществуват множество клинични проучвания за ползите на етеричните масла по време на раждането, както за естественото, така и за секциото.

Етерични масла, които може да използваш в процеса преди, по време на и след раждане виж ТУК.

Успокояващ бленд за предродилна зала

3 капки Lavender,

2 капки Marjoram/Wild orange,

2 капки Clary Sage,

1 капка Spearmint и

1 капка Chamomile roman в 30 мл. базово масло.

Масажирай нежно гърба от тила до кръста. Масажът облекчава около 87% от жените.

За какво да се погрижа най-напред СЛЕД раждането?

Да, за бебето, по преди всичко то има нужда от здрава и щастлива майка! Така че нека разгледаме няколко ключови момента, които ще ти помогнат да бъдеш точно такава!

1.Осигури си сън

Знаеш ли, че в едни отминали времена, лишаването от сън е било използвано за мъчение на пленници? Ние жените приемаме лишаването от сън доброволно и често не обръщаме много внимание на проблемите със съня. Но те са ключови за огромен брой физиологични процеси в тялото. Различните по тежест състояния свързани с влошаване качеството и продължителността на съня, често водят  до намаляване на концентрацията и способността за правилна преценка на ситуацията, трудности при извършването на ежедневните дейности и повишена раздразнителност на майките, а в най-лошите до емоционални дисбаланси. Дори леките нарушения на съня могат да имат голямо отражение върху качеството на живот на жените и връзката им както с бебето, така и с таткото.

Затова приоритет номер 1 след раждането е да си осигуриш достатъчно сън. Забрави за готвене, чистене, пазаруване и други дейности, които можеш да делегираш на бащата или на други близки. Съхранявай енергията си, почивай или спи във всеки възможен момент. Използвай това време да си почиваш, да изградиш връзка с бебето си и ако си решила да кърмиш, да поставиш основите на едно успешно кърмене.

Как ще ти помогнат етеричните масла за добър сън?

Лавандулата оказва положителния ефект прилагана ароматно (на памучно тампонче) вечер преди лягане за 10 дълбоки вдишвания поне 6-8 седмици след раждането. Опитай още следните масла за добър и релаксиращ сън – Бергамот, Иланг-Иланг, Римска лайка, Майорана, Петитгрейн, блендовете Balance и Serenity.

Най-лесния и безопасен начин за ароматно приложение на етеричните масла е в дифузер или т.нар. арома лампа. Дифузерът е устройство, което се пълни с вода, в която се накапват 3-5 капки етерично масло. Посредством ултразвуков модул водата и етеричното масло се превръщат във фина мъгла, която изпълва стаята. Препоръчвам да имаш такъв уред вкъщи и да го използваш активно. Всички ползи на този уред виж ТУК. Как да ползваш уреда, ако заедно с бебето спите в една стая, виж ТУК.

За добър сън Лавандулата може да се приложи и локално върху кожата, подходящо разредена с базово масло на активните точки на тила или гърба, както и на стъпалата, да се вземе релаксираща вана цялостно или само на стъпалата, да са накапе на възглавница или памуче, която да сложиш под възглавницата си.

2.Погрижи се за емоционалното си състояние

Сънят ще помогне много да се възстановиш бързо след раждането, но ще ти отнеме повече време да възвърнеш емоционалната си стабилност. Това е напълно нормално. Осъзнавайки каква отговорност носиш, колко зависимо от теб е бебето, но и ти от него, е възможно да изпитваш смесени чувства в началото, особено ако нямаш подкрепата на близките ти и си 24/7 с бебето.

Затова приоритет номер 2 след раждането е да запазиш спокойствието си. Личното ми мнение е, че това би могло да се случи най-лесно, ако по време на бременността си, си се погрижила да знаеш какво да очакваш и какво ще се случи с теб самата след това. Не се нагърбвай с всичко сама, делегирай отговорности на бащата, както и на други близки или роднини, които искаш да ти помогнат. Препоръчвам на майките да се свържат с постпартум дула, която ще им помогне да съставят своя план за след раждането, така че всеки да знае как може да помогне и да е полезен.

Но ако си пропуснала тази подготовка, нямаш много помощ от близките си или усещаш прекалено много негативни чувства, тревожност, раздразнителност, разстройваш се лесно и се чувстваш без сили, ето няколко етерични масла, които ще ти помогнат да възвърнеш усмивката си. Това са Бергамот, Лавандула, Див портокал и всички цитруси, Римска лайка и Иланг-Иланг. Просто вдъхни от шишенцето няколко дълбоки вдишвания и усети техния страхотен аромат.

Можеш да ги използваш и в арома лампа, под формата на спрей, под въглавницата или в банята.

3.Погрижи се за интимната зона

Независимо как си избрала да родиш, погрижи се за себе си! Ето няколко идеи за възстановяване, които ще ти помогнат бързо да възвърнеш формата си и да бъдеш отново себе си.

Грижа за перинеума при нормално раждане

Ако раждането е минало нормално, зоната на перинеума може да бъде травмирана и до усещаш парене, подуване и дискомфорт. Ако се е наложило да бъде направена епизиотомия, то дискомфортът може да е доста силен и да не можеш да сядаш нормално 7-10 дни. В този случай бих препоръчала да използваш маслата от Лайка и Лавандула под формата на спрей и да нанасяш в зоната всеки път, когато използваш тоалетната. Също подходящи масла за тази зона са Гераниум и Тамян.

Грижа при раждане секцио

Ако раждането е било секцио, то имаш рана, за която е добре да се погрижиш. Може да използваш едно страхотно кремче с 5 супер масла за кожа – CorrectXили да си направиш свое от Лавандула, Тамян и Римска лайка например. Изчакай раната да зарастне. През това време може да мажеш с кремчето зоната около раната, но не и върху нея. Когато раната е зарастнала и конците са свалени, може да приложиш кремчето и върху нея.

4.Обърни внимание на храненето

Мит е, че бременната и кърмещата жена трябва да се храни като за двама. Но храната, която поемаш трябва да е пълноценна и има значение. Храната има значение, за да възстановиш силите си, за да имаш кърма и за да се чувстваш добре.

Позволи на таткото или на някоя баба да ти приготви вкусна, питателна и топла храна.

При стомашни проблеми

Ако имаш стомашни проблеми след раждането и не ходиш редовно до тоалетна, опитай с масло от Лимон, Лайка, Джинджифил или Лавандула. Разреди 1-2 капки с малко базово масло и нанеси в областта около пъпа в посока на часовниковата стрелка. Поемай много течности и не допускай дехидратация, особено през лятото. Плодовете и зеленчуците са в изобилие сега. Избери максимално чисти и не се лишавай от енергията, с която ще те заредят.

5.Не спирай да бъдеш красива

Независимо дали става дума за косопад, за белези от раждането секцио, погрижи се да имаш време само за себе си, в което ти самата решаваш какво да правиш. Ето някои идеи как да се почувстваш красива и да решиш някои често срещани проблеми.

При косопад след раждането

Подходящите масла са Лавандула, цитруси, Гераниум, Иланг-Иланг, които можеш да смесиш с базово масло от бадем, кокос, жожоба или друго по твой избор и да правиш маска за косата си 1-2 пъти седмично. Може да добавиш и 2-3 капки в шампоана 1-2 пъти седмично.

За здрава и еластична кожа

Лавандула, Гераниум, Тамян и Лайка са чудесни масла за подкрепа срещу появата на стрии. Може да добавиш в базово масло по избор и да нанасяш на засегнатите зони 1-2 пъти дневно.

При отоци на краката след раждането

С първото ми дете не ми се беше случвало. Но с второто ми дете около 2 седмици след раждането имах огромни отоци от коленете до стъпалата. В този случай подходящите масла са Петитгрейн, Гераниум, Майорана и цитруси. 2-3 капки смесени с малко базово масло във ваничка за крака или в освежаващ и охлаждащ спрей през лятото ще ти помогне за лекота и свежест.

Какво още?

Да бъдеш родител е може би най-отговорната и трудна работа на света! Раждането е огромна промяна за всяка жена. Предизвикателствата и трудностите, пред които тя за пръв път се изправя в отглеждането на новорденото, различните съвети, които получава от роднини и близки, ревност от братчето или сестричето на новороденото, съпруг, който се чувства изоставен, страхове да не се случи нещо на бебето докато спи, или дали ще е здраво и още, и още…

Етеричните масла са от особена важност в този момент, защото могат да подпомогнат връщането на баланса, да повдигнат настроението, да засилят мотивацията, да енергизират и освежат, като в същото време подпомагат имунната и респираторната система и пречистват въздуха удома. И това не е нищо ново! Защото ароматерапията съществува от хилядолетия и е преминала изпитанията на времето.

Ароматерапията е толкова древна, колкото човека. Етеричните масла се споменават дори в Библията, използвали са се от древните гърци, египтяни, източни народи и др. Интересна е историята с раждането на Христос, която всички знаем. Но не всеки знае, че даровете, които тримата мъдреци му носят са злато, тамян и смирна (последните две са едни от най-търсените и скъпи етерични масла днес), а в древността ценени като злато.

Всеки ден без дори да подозираш, ти практикуваш ароматерапия: сутрин, когато миеш зъбите си и усещаш освежаващия аромат на мента или цитруси, когато излизаш навън и ползваш любимия си парфюм, когато преглъщаш топлия чай от мащерка и се наслаждаваш на неговите ароматни молекули, които тялото ти е опитвало в продължение на хилядолетия и познава отлично.

Затова етеричните масла са изключително подходящо натурално и ефективно средство в подкрепа на здравето, но следва да се употребяват разумно и внимателно, защото са 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например: 1 капка етерично масло от Мента е равна на 28 чаши чай от мента. Ето защо и едно от най-важните правила в ароматерапията е: Ниски концентрации, често приложение! Разреждането е основен принцип в ароматерапията, затова е важно да запомниш, че етеричните масла никога не се нанасят директно върху кожата, а винаги се използва базово масло, което да ги разреди. Тези ароматни масла са една съвсем натурална алтернатива или допълнение при най-различни проблеми. В периода на бременност и след раждането, когато не е желателно да приемаш стандартните лекарства, които до преди това са ти помагали, помисли за терапевтичните етерични масла.

 

Ще си радвам да ти помогна и заедно да превърнем периода на бременността, раждането и времето след това в незабравимо и вълнуващо преживяване.

Повече за мен, моята лична история и път, виж ТУК

*Етеричните масла не са лекарства. Винаги се консултирайте с лекар относно вашето здраве и употребата на етерични масла.

 

Използвани източници:
Worwood, V., 2016, The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy
Price, Sh., Price, L., 2012, Aromatherapy for Health Professionals
Tisserand, R., Balacs, T., 2000, Essential Oil Safety, A Guide for Health Care Professionals
Tisserand, R., 2001, The Art of Aromatherapy
Worwood, V., 2000, Aromatherapy for Healthy Child
AromaTools TM, 2017, Modern Essentials
International Federation of Professional Aromatherapists, 2013
Lea Harris, Certified Clinical Aromatherapist, Using Essential Oils Safely During Pregnancy & Breastfeeding