Етерични масла при проблеми със съня

Добрият сън е в основата на нашето здраве! Спиш ли поне по 8 часа на денонощие? Използвай различни релаксиращи техники, за да се отпуснеш и да си осигуриш дълбок и спокоен сън. Етеричните масла ще ти помогнат също.

Всеизвестен факт е, че сънят е от изключителна важност за възстановяването на организма, поддържане на хормоналния баланс и циркадния ритъм, поддържане на здравословно телесно тегло,пълноценна почивка и добро емоционално здраве. За бебетата и малките деца е още по-важен, затова природата се е погрижила те да спят по-дълго от възрастните.

За жалост множество са факторите, които могат да повлияят негативно на продължителността и качеството на съня, а при бременните тези фактори се увеличават драматично, поради повишената чувствителност на техния организъм. Това може да причини физически неразположения, емоционални пикове и спадове на настроението, натрапчиви мисли, тревожност, нервно напрежение и др.

По време на бременността и след раждането много жени преминават през различни по тежест състояния, свързани с влошаване качеството и продължителността на съня. Те водят до намаляване на концентрацията и способността за правилна преценка, трудности при извършването на ежедневните дейности и повишена раздразнителност. Дори ефектите от леки нарушения на съня могат да имат голямо отражение върху качеството на живот на  жените и връзката им с бебето. Когато броенето на овци на ум не помага, опитай с етерични масла.

Подходящи етерични масла за добър сън

Подходящи етерични масла за добър сън за бременни са: Lavender, Marjoram, Chamomile roman, Ylang Ylang, Wild Orange, Mandarin, Petitgrain, Balance, Serenity.

Локално приложение върху кожата

1 капка Lavender,

1 капка Marjoram и

1 капка Chamomile roman или

3 капки от посочените по-горе масла

се смесват с 10 мл. базово масло (фракционирано кокосово масло, бадемово масло, жожоба и др.) и се нанасят на активните точки върху китките, зад ушите, на тила или гърба, както и на стъпалата.

Приложение в дифузер/арома лампа

3-5 капки от посочените масла, се накапват в дифузер със 100 мл. вода. Дифузерът е уред, който се пълни с вода, в която се накапват 3-5 капки етерично масло. Посредством ултразвуков модул водата и етеричното масло се превръщат във фина студена мъгла, която изпълва стаята.

Какво е дифузер и ТОП ползите му за всяко за бременни, бебета и цялото семейство виж ТУК. Колекция арома лампи 2019 г. виж ТУК.

Други начини за употреба

1-2 капки масло върху възглавница, завивка, дреха, в сушилня, вдишване на 1 капка масло от длани, 1 капка във вана, 1 капка в крем/масло за тяло. Може да се вземе релаксираща вана цялостно или само на стапълата, да са накапе на възглавница или кърпа, която се слага под възглавницата.

Клинични проучвания са доказали положителния ефект от употребата на етерично масло от Лавандула за период от 8 седмици след раждането инхалаторно вечер преди лягане за 10 дълбоки вдишвания. Ето защо първото масло, което бих препоръчала е именно Лавандулата.

Искаш ли да включиш маслата в подкрепа на твоята бременност?

Планирай тази грижа за себе си! Ще се радвам да ти помогна в избора на най-подходящите ароматни масла лично за теб. Запиши си час за безплатна консултация на имейл: info@healthyyou.bg или на тел. 0888 149 007.