Етерични масла при раждане

Основни масла при раждане

Кои са етеричните масла, които ще ти помогнат да имаш едно прекрасно раждане, което да си спомняш с удоволствие? Радвам се, че все повече български жени разбират за техните ползи преди да родят. И така нека разгледаме основните масла при раждане и как ще ти помогнат те.

Frankincense (Тамян)– подпомага дишането, намалява стреса и тревожността

Chamomile roman (Римска лайка)– успокоява нервната система, облекчава напрежението и стреса

Lavender (Лавандула) – лек обезболяващ ефект, успокояващо и отпускащо действие, намалява стреса и усещането за болезненост

Clary Sage (Салвия) – подкрепа при дишането и мускулния тонус, подпомага раждането, стимулиращо действие

Geranium (Гераниум) – подпомага еластичността на кожата, за намаляване риска от епизиотомия, подпомага зарастването на наранените тъкани, подобрява настроението, подкрепа на доброто дишането

Lemon, Mandarin, Orange, Grapefruit (Цитруси) – енергизират, подобряват настроението, повдигат духа,  вдъхват увереност, почистващи и пречистващи свойства

Spearmint (Следка мента)– освежава, подобрява концентрацията и фокуса, енергизира

За употреба в дифузер/арома лампа

Избери едно от посочените масла или комбинация от няколко масла и включи дифузер в стаята си преди раждането. Ако е разрешено, помоли да включиш дифузер в предродилна зала или залата за раждане.

За масаж в ранната фаза

Масажно олио за отпускане и облекчаване

3 капки Lavender,
2 капки Marjoram,
2 капки Clary Sage,
1 капка Spearmint и
1 капка Chamomile roman в 30 мл. базово масло.

Ако трябва да избереш само едно етерично масло за раждането, препоръчвам това да бъде Лавандула. Помоли акушерката, дулата, съпруга или друг близък да втрие и масажира нежно гърба ти от тила до кръста с тази ароматна смес за отпускане.

Нормално раждане

Маслото от Лавандула при нормално раждане показва значителна разлика както по отношение на усещането за перинеален дискомфорт, така и по отношение на изтощението и стреса след раждането.

Раждане със секцио

Ефектът на етеричното масло от Лавандула помага за намаляване на постоперативния дискомфорт и нуждата от медикаментозно обезболяване след раждане с Цезарово сечение. Използвайте на всеки 6 часа като вдишвате от маслото или си го пуснете в арома дифузера.

Първите дни след раждането

В периода след раждането голяма част от жените са изтощени, отпаднали, на края на силите си. Утотребата на някое от тези етерични масла Иланг-иланг, Лавандула, Лимон илш Портокал в периода от 1-ви до 18-ти ден след раждането значително ще подпомогне за намаляване на умората и успокоение.

Искаш ли да включиш маслата в твоя План за раждане?

Планирай тази грижа за себе си още преди раждането! Ще се радвам да ти помогна в избора на най-подходящите ароматни масла лично за теб. Запиши си час за консултация на имейл: info@healthyyou.bg или на тел. 0888 149 007.