Етерични масла при раждане

Основни масла при раждане

Кои са етеричните масла, които ще ти помогнат да имаш едно прекрасно раждане, което да си спомняш с удоволствие? Радвам се, че все повече български жени разбират за техните ползи преди да родят. И така нека разгледаме основните масла при раждане и как ще ти помогнат те.

Frankincense (Тамян)– подпомага дишането, намалява стреса и тревожността

Chamomile roman (Римска лайка)– успокоява нервната система, облекчава напрежението и стреса

Lavender (Лавандула) – лек обезболяващ ефект, успокоява, противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо действие, противовирусно

Clary Sage (Салвия) – лек обезболяващ ефект, подобрява дишането и мускулния тонус, подпомага раждането, маточен стимулант

Geranium (Гераниум) – подпомага еластичността на кожата, за намаляване риска от епизиотомия, подпомага зарастването на наранените тъкани, антидепресант, подобрява дишането

Lemon, Mandarin, Orange, Grapefruit (Цитруси) – енергизират, подобряват настроението, повдигат духа,  вдъхват увереност, противовирусни, антисептични, дезинфекциращи

Spearmint (Следка мента)– освежава, подобрява концентрацията и фокуса, енергизира

За употреба в дифузер/арома лампа

Избери едно от посочените масла или комбинация от няколко масла и включи дифузер в стаята си преди раждането. Ако е разрешено, помоли да включиш дифузер в предродилна зала или залата за раждане.

За масаж в ранната фаза

Масажно олио за обезболяване и отпускане

3 капки Lavender,
2 капки Marjoram,
2 капки Clary Sage,
1 капка Spearmint и
1 капка Chamomile roman в 30 мл. базово масло.

Ако трябва да избереш само едно етерично масло за раждането, препоръчвам това да бъде Лавандула. Помоли акушерката, дулата, съпруга или друг близък да втрие и масажира нежно гърба ти от тила до кръста с тази ароматна смес за обезболяване и отпускане.

Нормално раждане

page7image2800Клинично проучване на ефекта на маслото от Лавандула при нормално раждане показва значителна разлика както по отношение на перинеалната болка, така и по отношение на изтощението и стреса след раждането. Перинеалната болка намалява с 25 пункта в групата, която ползвала Лавандула за вдишване на всеки 4 часа след раждането. За сравнение, в плацебо групата перинеалната болка се е дори се е увеличила.

Продължителният стрес и изтощението са много характерни за жените, които раждат нормално, тъй като процесът може да продължи много часове. Умората в групата, която ползва Лавандула намалява с 20 пункта, докато в плацебо групата намалението почти няма промяна.

Раждане със секцио

page6image5712Ако трябва да избереш само едно етерично масло за раждането, препоръчвам това да бъде Лавандула. Ефектът на етеричното масло от Лавандула за намаляване на постоперативната болка и нуждата от медикаментозно обезболяване след раждане с Цезарово сечение е доказан в клинично проучване. На майките е предоставена Лавандула за вдишване на всеки 6 часа след оперативното родоразрешение и е проследена нужда от обезболяване. Разликата между групата на жените, получили Лавандула и плацебо групата е близо 40%. Само 43% от жените в групата с Лавандула са имали нужда от допълнително медикаментозно обезболяване, за разлика от почти 80% в групата с плацебо.

Първите дни след раждането

В периода след раждането голяма част от жените са изтощени, отпаднали, на края на силите си. Японско клинично изследване на утотребата на няколко различни етерични масла Иланг-иланг, Лавандула, Лимон и Портокал в периода от 1-ви до 18-ти ден след раждането показва значително намаляване на умората и успокоение.

Искаш ли да включиш маслата в твоя План за раждане?

Планирай тази грижа за себе си още преди раждането! Ще се радвам да ти помогна в избора на най-подходящите ароматни масла лично за теб. Запиши си час за безплатна консултация на имейл: info@healthyyou.bg или на тел. 0888 149 007.