Всичко за арома лампите

Арома лампа Nature

Знаете ли какво е дифузер? Знаете ли какво е важно за избора на дифузер, как да го използвате и какви са 10-те топ ползи на дифузера за вашето здраве и здравето на цялото семейство? Всичко това ще разберете сега! Да започваме!

Какво е дифузер?

Дифузерът е уред, който посредством ултразвук превръща вода или етерично масло и вода във фина мъгла. Ултразвуковите вибрации се излъчват от малък диск, който разбива етеричното масло и водата на фина мъгла от микро частици. Ултразвуковите модели дифузери не използват топлина и не увреждат етеричното масло, както тези, които нагряват етеричните масла. Топлинната обработка драстично намалява техните полезни качества. Ето защо препоръчваме дифузерът да бъде  ултразвуков.

Как да изберем дифузер?

Най-важните критерии при избора на дифузер са размера на контейнера за вода, материалът, от който е изработен контейнера, наличието на функция за автоматично изключване и автоматична защита при ниско ниво на водата, възможност за регулиране на струята. Проверете ги ПРЕДИ да си закупите този уред. Качественият дифузер ще ви служи дълго време и ще получитие желания положителен ефект, който търсите. Не правете компромис с качеството му. Добрите дифузери не са евтини. Нека разгледаме по-подробно всеки критерий.

1. Размер на контейнера за вода

На пазара се намират дифузери с най-различен капацитет и размер на контейнерите за вода. Важното тук е да съобразите капацитета на дифузера с обема на помещението, в което ще го ползвате. 

За малки стаи до 15 кв. м. дифузер от 150 мл. е достатъчен, за по-големи стаи, кабинети, приемни до 25 кв. м. добре е да се избере дифузер от поне 200 мл. За стаи тип дневна, стаи за срещи, големи кабинети до 35 кв. м. капацитетът е добре да бъде поне 300-400 мл. За отворени помещения, работни пространства, спа салони, фитнес зони, стаи тип дневна с кухня или класни стаи, детски клубове, събития, тържества и др. капацитетът на дифузера може да бъде 500+ мл.

2. Материал, от който е изработен контейнера 

Важно е да знаете, че дифузерът трябва да е специално пригоден за работа с етерични масла, което означава резервоарът му да е изработен от BPA free/PP пластмаса, а маслата, които слагате вътре трябва да са 100% чисти. 

Етеричните масла са силно летливи и молекулите им са изключително малки, като някои от тях имат способността да преминават през или разтварят пластмасата. За да се избегне преминаването на нежелани вредни вещества от пластмасата в етеричното масло и съответно във въздуха, който дишате, е добре да избирате уред, който е изработен от пластмаса, която е обозначена със знака BPA free или PP. Само тези уреди ще ви гарантират запазване полезните качества на етеричните масла и ще се наслаждавате на безупречната им работа дълго време. 

Важно е да се знае, че дифузерите не са пригодени да работят със синтетични етерични масла, както и с етерични масла, в които има примеси, разредени са или не са 100% натурални и чисти. Употребата на дифузер с такива масла ще доведе до повреждането му, както и до възможни негативни последствия за здравето ви, поради вдишването на синтетични химически вещества от некачественото масло, както и извечени от пластмасата от контейнера на дифузера.

Ето защо никога не купувайте етерично масло в пластмасова опаковка и не използвайте обикновен овлажнител с етерично масло. Всички дифузери HealthyYou са специално разработени за ползване с етерични масла и можете да ги използвате напълно безопасно за бебета, деца, възрастни и животни.

3. Автоматично изключване и таймер

Повечето дифузери имат различни фукции по отношение продължителността на работа на уреда. Най-често се срещат таймери за 1 час, 3 часа, 6 часа, интервален режим и Auto-off функция (автоматично изключване).

Auto-off функцията изключва дифузера, когато течността в контейнера свърши, независимо на кой режим е включен дифузера. Тази функция ще ви позволи да включите уреда и да се наслаждавате на положителния му ефект без да се притеснявате дали и кога да го изключите.

Интервалният режим на работа включва и изключва струята на определен период от време, обикновено на 30 или 60 секунди, което е подходящо при целодневно използване на дифузера, по-чувствителни хора, бременни и кърмещи жени, бебета.

Таймерът е особено важна функция, когато дифузерът се използва в стаята на бебета и малки деца. Препоръките за употреба на дифузер за бебета до 1 годинка е 1 час за 24 часа.

4. Регулиране силата на струята

Качествените дифузери имат функция за регулиране силата на струята. Обикновено по подразбиране дифузерите са настроени на силна струя. Когато желаете дифузерът ви да работи по-дълго с едно зареждане, можете да намалите силата на струята. Тази функция е полезна и когато въздухът е влажен и няма нужда от допълнително овлажняване, но желаете да се насладите на полезния ефект на етеричните масла.

5. Хромотерапия

Дифузерите на HealthyYou са комбинирани уреди за овлажняване, пречистване и йонизиране на въздуха, ароматерапия и хромотерапия. Можете да избирате между 7 различни цвята, които се редуват, конкретен цвят, отговарящ на моментното или желаното ви състояние, или да изключите светлините. Много родители използват дифузера и като нощна лампа.

Хромотерапията или използването на цветовете е много полезно при деца с аутизъм или с разстройства от аутистичния спектър, хиперактивни деца, при тревожност и напрежение, при проблеми със съня, както и при различни медитативни, йога практики, балансиране на чакрите и аурата.

Хромотерапията се използва и в много СПА салони, масажни студия, йога практики, салони за красота и рехабилитационни центрове. Вече можете да се насладите на същия ефект и лично в уюта на вашия дом.

Арома дифузер с LED светлини

10 ТОП ползи на дифузера

1.Овлажнява, йонизира, пречиства

Ако живеете на място със сух въздух, отоплявате се на климатици, централно отопление, камина или конвекторни печки, често влажността на въздуха в помещенията, особено през зимата, спада драстично. Сухият въздух изсушава носната лигавица, което намалява защитната й функция, отслабва имунитета и ставаме податливи на сезонните атаки с лекота. Кожата на лицето и тялото също се изсушава, а това е предпоставка за различни кожни проблеми, преждевременно стареене, появата на бръчки, загуба на еластичност и влага. Косата също може да се изсуши.

2. Подпомага имунитета и борбата с въздушно-преносимите патогени

Патогените обичат сухия въздух, защото той им позволява да се разпространяват бързо и ефективно. Когато някой киха или кашля, той ги разпространява около себе си под формата на микроскопични капчици.  

Когато въздухът е влажен, тези капчици се свързват с другите във въздуха, нарастват и падат на земята, като по този начин намалява риска да се озоват върху друг човек. Когато въздухът е сух обаче, те не могат да се спрат от нищо.

Проучванията за влажността на въздуха показват, че до 70% от патогените остават активни и способни да заразяват и да причинят заболяване, след като бъдат пуснати в стая с относителната влажност на въздуха под 23%. Само 15 минути след повишаване на влажността над 40%, по-малко от 15% от тях останали активни и способни да заразяват. 

Използването на дифузер за овлажняване на въздуха само за 1 час в училище, дома или офиса, намалява с близо 30% разпространението на вирусите във въздуха.

Арома лампа Forest

„Поддържайте здравословни нива на влажност на въздуха, за да подкрепите здравето си по естествен път! Не забравяте да включите вашия дифузер!“

Даниела Сечкова, NAHA сертифициран ароматерапевт

3. Премахва неприятните миризми 

Когато поставите в контейнера за вода на вашия дифузер няколко капки 100% чисти етирични масла, ще се насладите не само на уникалния им аромат, но и на техните полезни свойства. Различните масла имат различни свойства: някои могат да бъдат енергизиращи и стимулиращи, докато други проявяват успокояващ и балансиращ емоциите ефект, в огромната си част те проявяват антистрес, прочистващи, облекчаващи и много други свойства.

Когато вдишате аромага на етеричните масла от дифузера, той достига до мозъка за 20-30 секунди чрез обонятелните луковици в носа и остава в помещението за минимум няколко часа.

Арома лампа за етерични масла NATURE

4. Облекчава симптомите на течащ или запушен нос

Когато вие или вашето бебе дишате сух въздух, секретът в носа и синусите не се дренира добре, защото изсъхва. Това нарушава функцията му да овлажнява, затопля и пречиства въздуха, който дишаме, което често води до запушен нос, хрема и др.

Препоръката на лекарите е влажността в помещенията да бъде около 40-50%, тъй като прекомерната влага също не е желателна. Влажният въздух ще облекчи дишането и запушения нос, ще подобри аерацията на носната кухина, ето защо не е случайно, че лекарите препоръчват инхалации на страдащите от УНГ проблеми. Влажният въздух втечнява лепкавия секрет и той по-лесно се дренира навън, което е от изключителна важност.

Хремата и/или запушеното носле са още по-опасни за вашето новородено бебе и малко дете, защото често причиняват проблеми с дишането и възпрепятстват нормалното хранене на детето. Най-осезаем е този проблем при най-малките деца до 2 г., които все още се кърмят или хранят от шише и не могат да издухват ефективно нослето си.  

Запушеното носле води и до проблеми със съня на бебетата, който се разпокъсва, бебето не се наспива, става раздразнително, плачливо, а за майката става все по-трудно да спазва дневния му режим.

Арома лампа UFO

„Хремата при бременните и бебетата не е безобидно състояние. За да намалите рисковете, използвайте ултразвуков дифузер, който е безопасен за бебета, деца и възрастни.“

Даниела Сечкова, NAHA сертифициран ароматерапевт

5. Подпомага дишането и респираторната система

Сухият въздух въздейства по същия механизъм и на белите дробове и гърлото. Когато гърлото е сухо, естествено изпитваме нужда да се прокашляме или да изпием глътка вода или чай. Белите ни дробове обаче не можем да хидратираме толкове лесно. Погрижете се въздухът, който дишате да бъде свеж, влажен и с нормална температура. Това ще подпомогне както за втечняването на секрета в белите дробове, така и по-лесното му отхрачване.

6. Подобрява продължителността и качеството на съня

Всеизвестен факт е, че сънят е от изключителна важност за възстановяването на организма, поддържане на хормоналния баланс и циркадния ритъм, поддържане на здравословно телесно тегло, пълноценна почивка и добро емоционално здраве. За бебетата и малките деца е още по-важен, затова природата се е погрижила те да спят по-дълго от възрастните. 

За жалост множество са факторите, които могат да повлияят негативно на продължителността и качеството на съня. Това може да причини физически неразположения, емоционални пикове и спадове на настроението, натрапчиви мисли, тревожност, нервно напрежение и др. Всеки един от тези фактори, поединично или съвкупно, е в състояние да доведе до различни разстройства на качеството и продължителността на съня. А това от своя страна до други нежелани състояния.

Сънят за бебетата и малките деца е в основата на доброто им здраве и пълноценен растеж! Всички се умиляваме от снимките на малките ни спящи съкровища, но реалността често е такава, че само минутки след като бебето е заспало, то отново е будно. Когато това започне да се повтаря и бебето изпитва трудности да заспи, неспокойно е и нощите се превръщат в кошмари, време е да помислите за най-добрия ви помощник ДИФУЗЕР с капка лавандула!

„Добрият сън е в основата на вашето здраве!

Спете поне по 8 часа на денонощие, използвайте различни релаксиращи техники, за да се отпуснете и да си осигурите дълбок и спокоен сън.“

Даниела Сечкова, NAHA сертифициран ароматерапевт

7. Успокоява и овлажнява кожата

Сухият въздух въздейства негативно и на кожата, която често е засегната от различни неприятни симптоми: пъпки, омазняване, стрии, кожни раздразнения, прекомерно изсушаване и хиперпигментация.

Дифузерът не е единственото средство за борба с тези проблеми, но е още едно силно оръжие, което можете да включите безопасно и без никакви рискове, вклюително през бременността. Използвайте дифузера вечер, когато кожата се регенерира дори само с вода. Осигурете на кожата най-добрите условия, за да я запазите здрава и красива.

8. Подобрява концентрацията и фокуса

Все повече са фирмите и работодателите в корпоративните среди, които разбират ползите от осигуряването на приятна и здравословна работна среда за своите служители. Да не забравяме обаче, че огромна част от офисите в съвременния свят са затворени, климатизирани пространства, без достъп на свеж въздух и достатъчно кислород, често и без достъп на слънчева светлина или работа при смесено осветление. Работата на бюро по 8-9 часа на ден, стреса и напрежението, сухият въздух, схващанията в края на работния ден са познати на голяма част от работещите. Всичко това води до влошаване качеството на работата и ефективността.

Дори вашият работодател да не е от споменатите, най-лесният начин да подобрите концентрацията си и да сте по-продуктивни и ефективни във вашата работа е да използвате дифузер на работното си място или любим аромат в ролон, който удобно да носите в чантата си, ароматна гривна, ароматен медальон, дори ароматен букет, който да създава приятна атмосфера на бюрото ви и да ви помогне да преборите стреса, главоболието, напрежението.

Арома дифузер Nature

9. Ароматерапия с етерични масла

Да бъдеш родител е може би най-отговорната и трудна работа на света! Затова винаги подхождайте внимателно и отговорно към себе си, децата и семейството си.  Когато ние от HealthyYou открихме света на етеричните масла, не знаехме, че те могат да се ползват за нещо различно освен за парфюми, козметика и ароматни свещи! Какъв мит само!

Ароматерапията е толкова древна, колкото човека, етеричните масла се споменават дори в Библията, използвали са се от древните гърци, египтяни, източни народи и др. Интересна е историята с раждането на Христос, която всички знаем. Но не всеки знае, че даровете, които тримата мъдреци му носят са злато, тамян и смирна (последните две са едни от най-търсените и скъпи етерични масла днес), а в древността ценени като злато.

Всеки ден без дори да подозирате, вие практикувате ароматерапия: сутрин, когато миете зъбите си, вие усещате освежаващия аромат на мента или цитруси, когато излизате за работа, вие ползвате любимия си парфюм, когато преглъщате топлия чай от мащерка, вие всъщност се наслаждавате на неговите ароматни молекули, които тялото ви е опитвало в продължение на хилядолетия и познава отлично. 

Затова етеричните масла са изключително подходящо натурално и ефективно средство в подкрепа на здревето, но следва да се употребяват разумно и внимателно, защото са 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например: 1 капка етерично масло от Мента е равна на 28-30 чаши чай от мента. 

Случвало ли ви се е, когато усетите даден аромат, да си спомните нещо, даден момент, ситуация, да получите дежавю? Това е така, защото етеричите масла достигат до мозъка за 20-30 секунди и то до тази част от мозъка, в която се складират спомените ни и която е отговорна за емоциите ни, начинът, по който тялото ни реагира на света около нас и контролира основни жизнени показатели, например телесната температура, глада, жаждата, съня, кръвното налягане, секрецията на хормони и т.н. Различните етерични масла оказват различен ефект върху организма, но е важно да знаете, че за разлика от много химически синтезирани медикаменти, към тях не се получава привикване и не се създава резистентност. 

Как работят етеричните масла накратко?

Една от основните ползи на етеричните масла, която стои в основата на отличните и бързи резултати при различни състояния, се дължи на способността им да преминават клетъчната стена и да подпомагат организма по-лесно да се справи с патогените, както и да се освободи от натрупаните токсини. 

И не само това, маслата прекъсват комуникацията между бактериите, намаляват способността им да се прикрепят към клетките и подтискат размножаването им. Вирусите, които преминават клетъчната мембрана обаче, използват клетката, за да се размножават. Тъй като маслата са съставени от изключително малки молекули, които също имат способността да преминават лесно клетъчната стена, по този начин те се борят с тях. 

Ефектът от маслата настъпва около 20 минути след приложението им и продължава около 4-6 часа. Тези особености на маслата ги правят не само изключително безопасни при употреба, но и много ефективни.

Ето защо и едно от най-важните правила в ароматерапията е: Ниски концентрации, често приложение! Разреждането е основен принцип в ароматерапията, затова е важно да запомните, че етеричните масла никога не се нанасят директно върху кожата, а винаги се използва базово масло, което да ги разреди, като в същото време базовото масло подобрява абсорбацията на етеричните масла през кожата и спомага да се извлече терапевтичната му полза.

Вижте как да използвате етеричните масла безопасно ТУК.

10. Хромотерапия (терапия със светлина в различни цветове)

Различни проучвания показват, че излагането на светлина с определен цвят оказва въздействие върху нервната система на човека. Може би никога не сте се замисляли, но два примера лесно ще ви илюстрират основите на хромотерапията. Повечето от вас са пътували със самолет и знаят как малко след като той излети, осветлението в салона се намалява и светлината остава приглушена. Когато наближи времето за кацане, светлината отново се усилва. Слабата, приглушена светлина предразполага организма към отпускане, релаксиране, често пътниците заспиват, докато силната ярка светлина събужда и изостря вниманието. Същият принцип се прилага и в SPA салоните като масажните кабини са с приглушена светлина. Ето и влиянието на основните цветове върху здравето:

Червен

Действа възбуждащо, подобрява кръвообръщението, повишава кръвното налягане, тонизира, енергизира, подобрява настроението

Син

Има успокояващ и обезболяващ ефект, при проблеми със съня, понижава кръвното налягане

Жълт

Подобрява умствената дейност, настроението, помага при депресивни състояния, стимулира творчеството и креативността

Зелен

Действа антистрес, подобрява сърдечната дейност, действа успокояващо, релаксиращо, при главоболие, създава чувство на защитеност

Оранжев

Силно активизира, повдига настроението, подбужва към действие, предизвиква радост и весели

Всички дифузери за ароматерапия на Healthy You всъщност са комбинирани уреди за овлажняване, пречистване и йонизиране на въздуха, ароматерапия и хромотерапия. Можете да избирате между 7 различни цвята, които се редуват, конкретен цвят, отговарящ на моментното или желаното ви състояние, или да изключите светлините. Много хора използват дифузера и като нощна лампа.

И още нещо важно

Дифузерът е алтернатива на ароматните свещи

Трябва ли въобще да търсим алтернатива на нещо толкова безобидно и широко разпространено като свещите? Погледнете картинката по-долу на тази страница и може би сами ще се досетите за повечето причини. Но истинската причина, поради която ароматните свещи присъстват в тази статия е, че в огромната си част те са вредни и опасни за здравето. Защо? Нека внесем малко яснота и ви разкажем за проучване, което изследва веществата, отделящи се при горенето на  парафинови ароматни свещи, произведени на базата на петролни продукти и обикновени свещи на базата на растително масло.

Накратко при горенето на ароматни свещи, които най-често са ароматизирани със синтетични химически синтезирани аромати, във въздуха се отделят химикали като толуен (с висок канцерогенен ефект), които при дългосрочна употреба биха били изключително вредни и покачват риска от развитието на алергии, астма и дори рак. Нито една от тестваните свещи, изработена на базата на растителни масла, не е отделила вредни химикали и токсини. 

„Тук е мястото да споделим, че много хора купуват и използват точно този вид парафинови свещи, защото са евтини и защото харесват силните синтетични аромати без да подозират за рисковете от употребата им. В допълнение рисковете от открития пламък и горещия разтопен парафин също не са за пренебрегване, когато наоколо има малки деца и/или животни.“

Дифузерите за ароматерапия могат напълно да заместят и са чудесна здравословна и натурална алтернатива на любителите на ароматите удома, уюта на свещите и цялостното им въздействие върху настроението, емоциите и духа. Разбира се те имат и много повече функции в полза и в защита на здравето на цялото семейство.

Полезният ефект на етеричните масла намалява значително при тяхното загряване, ето защо използването на ултразвуковите дифузери, които използват високочестотни вибрации, за да разбият водата и етеричните масла на фина мъгла, без да ги увреждат и загравят, е една разумна и бюджетна инвестиция за вашето здраве.

Важни правила при употреба на дифузера

  • Етеричните масла за употреба в дифузер НЕ СЕ РАЗРЕЖДАТ с базово масло. Използват се само 100% чисти, натурални етерични масла. 
  • Разредените етерични масла, смесените с различни подобрители, оцветители или синтетични аромати масла, могат да повредят вашия дифузер. НИКОГА не използвайте синтетични масла или етерични масла с неясен произход.
  • НИКОГА не употребявайте етерични масла в ОВЛАЖНИТЕЛ. Той не е пригоден за употреба с етерични масла и ще го повредите.
  • Запомнете, че синтетичните аромати често са произведени на базата на нефтени продукти и това, че ароматът им наподобява естествения, не означава, че те имат някакви полезни свойства, дори напротив. 
  • Включвайте вашия дифузер в добре проветрени помещения.
  • Почиствайте редовно вашия уред. 
  • НЕ ВСИЧКИ МАСЛА СА ЕДНАКВИ! Използвайте само етерични масла сертифицирани като чист тестван клас (CPTG Certified Pure Tested Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект.
  • В моят дом и в работата ми със семейства и деца аз използвам етеричните масла на dōTERRA.

Как да ползвате дифузера?

Как да почистите дифузера?

Вижте комплектите с масла Family и Home

Информацията в тази статия не може да бъде копирана, разпространявана и използвана без разрешението на автора.