Етеричните масла при Staphylococcus (вкл. MRSA)

Етеричните масла при Staphylococcus (вкл. MRSA)
13.01.2019 Healthy You Blog

Около 30% от човешката популация е носител на бактерията Staphylococcus. Тя живее върху кожата, вкл. в устата и носа. Проблемите започват, когато по различни причини, тя успее да пробие нашия имунитет. Тогава в зависимост от нашите съпротивителни сили и това коя част на тялото е засегната, инфекцията може да протече доста различно, вкл. животозастрашаващо.

Как става заразяването със Staphylococcus?

Най-често заразяването става чрез кожен контакт. Затова внимавайте с целувките и прегръдките, мийте ръцете си и тези на дечицата ви, особено през зимата, когато естествено сте по-често на закрито и в помещения с много хора. Освен това може да се предава и чрез заразени повърхности като дрехи, завивки, кърпи, плотове, кухненски пособия, медицински инструменти, вкл. храни.

Защо Staphylococcus е опасна?

Огромно предизвикателство пред медицината, е метицилин-резистентната форма Staphylococcus или MRSA. Тя често не се повлиява от стандартни антибиотици и медикаменти и поради това се счита за животозастрашаваща при пациенти с компроментирана имунна система, автоимунни заболявания, сърдечно болни пациенти, както и при болни с артрит, възрастни и деца.

Какво показват клиничните проучвания за Staphylococcus?

Последните клинични проучвания показват, че някои щамове на Staphylococcus са резистентни дори на последно поколение антибиотици като ванкомицин. Проблемът възниква от една страна поради естествената сконност на Staphylococcus да мутира и да се приспособява към действието на антибиотиците, а от друга страна прекомерната и безразборна употреба на антибиотици, вкл. самопредписване, които създават резистентност към бактерията, а и към други бактерии.
Клинично проучване на Университета в Манчестър относно ефекта на 40 етерични масла срещу 10 от най-смъртоносните бактерии и гъбички показва, че етеричното масло от Гераниум (Geranium) има най-силен антибактериален ефект срещу MRSA, докато комбинацията от Гераниум (Geranium) и Чаено дърво (Melaleuca) показава най-силен ефект при метицилин-чувствителната форма на Staphylococcus.
В друго клинично проучване на ефекта от приложението на етеричното масло от Босилек (Basil) срещу мултирезистентни форми на Staphylococcus, Enterococcus и Pseudomonas е установено, че босилекът има силен инхибиращ ефект по отношение и на трите бактерии.
Проучване на Лимон (Lemon), Лимонова трева (Lemongrass) и Канела (Cinnamon) потвърждава тяхната ефективност по отношение на 6 щама Staphylococcus, вкл. MRSA, 4 щама Стрептококус и 3 щама Candida.
Антибиотичнат резистеност и епидемията от безразборна употреба на антибиотици са огромна тема пред медицинската общност. И в двата случай можете да добавите етерични масла към вашата терапия.

Тези и още много клинични проучвания потвърждават факта, който много от нас знаят и се е доказал през хилядолетията, а именно, че голяма част от етеричните масла имат естествени антибактериални свойства.

Допълнителни рискови фактори

Допълнителни рискови фактори могат да бъдат престоя в болница, наличието на автоимунно заболяване, влошен имунитет, сърдечни проблеми, редовни посещения на публични места с много хора, операции с импланти, наличие на рани, нарушения на кожата, липса на хигиена или слаба хигиена на ръцете при посещения на публични места, диети, алергични състояния и др.

Как могат да ви помогнат етеричните масла?

За превенция и лична хигиена

Споменахме, че бактерията живее върху кожата ни. Аз лично използвам спрейче с бленда от етерични масла OnGuard, с което дезинфекцирам ръцете на децата и своите, особено когато сме навън, както и преди и след детска градина. Харесвам този спрей, защото е комбинация от силно антибактериални етерични масла терапевтичен клас (Канела, Карамфил, Див портокал, Евкалит и Розмарин), не предизвиква резистентност, пренася се лесно в чанта, раничка, несесер и освен това мирише превъзходно, на Коледа и меденки.

Какво правя аз лично за превенция?

  • Спрей антисептичен с OnGuard за ръце 2+ г. – ползвам готовия спрей на Дотера
  • Спрей антисептичен с OnGuard за играчки 2+ г. – правя си го сама. Рецептата ми е следната – 2 мл. Онгард, 20 мл. спирт/алкохол, 78 мл. вода дестилирана в стъклено шише 100 мл. с пулверизатор.
  • Спрей антисептичен за играчки за деца ПОД 2 г. – рецептата ми е следната – по 10 капки от етеричните масла терапевтичен клас Лимон, Чаено дърво и Лавандула, 20 мл. спирт/алкохол, 78 мл. вода дестилирана в стъклено шише 100 мл. с пулверизатор.

За превенция вкъщи

Изпирайте добре всички дрехи, завивки и кърпи, които са ползвани от болен със Staphylococcus. Можете да добавите етерични масла във водата за изплакване или да ги напръскате след това. Повърхностите също са изключителни преносители. Аз ползвам продуктите за почистване OnGuard и в този случай. Правя си спрей за плотове, шкафове, котлони от универсалният почистващ препарат с OnGuard. За малкото ми дете ползвам и течният гел за пране на дрехи с OnGuard, защото посещава детска градина. Лятото ползвам друг био прапарат, защото си е вкъщи, при баби или сме на почивка и рисковете не са толкова високи от предаване на инфекция чрез дрехи.

Какво правя аз лично за превенция вкъщи?

  • Спрей за плотове и повърхности OnGuard – взимам готов концентрат и разреждам според указанията на опаковката.
  • Пране на дрехи – през годината ползвам течния препарат за дрехи OnGuard, лятото друг биологичен.
  • Спрей за ароматизиране вместо омекотител – рецептата ми е 2 мл. масло по избор, 10 мл. спирт, 88 мл. вода в стъклено шише 100 мл. с пулверизатор. Пръскам дрехите след като са изпрани и преди да ги прехвърля в сушилнята. Ако нямате сушилня, преди да ги сложите на простора, напръскайте със спрейчето от вътрешната страна.
  • Вълнени топки за сушилня за ароматизиране – може да ползвате и вълнени топки за сушене в сушилня, върху които да накапвате етерично масло. Правят дрехите меки и ароматни.

Примерен бленд за възрастни

10 к. Geranium
10 к. Melaleuca
5 к. Lavender
5 к. Oregano
5 к. Lemongrass
3 к. Clove/OnGuard
3 к. Cinnamon/OnGuard
3 к. Lemon

Смесете маслата заедно в стъклено шише. Вземете 30 к. от сместта и разредете в 30 мл. базово масло. Използвайте 1/2 – 1 ч.л. от готовият бленд върху стъпалата, тила, гърба.

Примерен бленд за деца 2+

10 к. OnGuard
10 к. Melaleuca
10 к. Lemon
10 к. Oregano/Lemongrass
10 к. Frankincense

Примерен бленд за деца 1+

15 к. Melaleuca
10 к. Lavender
5 к. Lemon

Смесете маслата заедно в стъклено шише. Разредете с базово масло нужното количество капки според възрастта на детето. Вижте как да разредите и ползвате безопасно етеричните масла за вашето дете ТУК. Винаги се консултирайте с лекар относно здравословното състояние на вашето дете.

Когато инфекцията засяга кожата

Използвайте Чаено дърво, Гераниум, Лавандула, Риган в бленд за мазане. Започнете с високо разреждане например по 5 капки от всяко масло в 10 мл. базово масло. За деца следвайте инструкциите как да разредите, посочени в горния линк. Добро базово масло в случая е кокосовото, защото то има естествени противовъзпалителни свойства. Можете да прилагате върху кожата и само него. Винаги разреждайте с базово масло и правете тест, преди да приложите етерични смеси върху кожата.

Други препоръчителни мерки

Хранене

Промени в диетата като се избягват възпалителните и алергизиращите храни (млечни, глутен, захар, рафинирани продукти, пакетирани храни, силно обработени храни и др.). Те могат да увредят вашето чревно здраве, което води до отслабване на имунитета и съпротивителните сили.

Дефицити

Попълнете дефицитите на антиоксиданти като вит. С, вит. Д, цинк, допълнете с омега 3, пробиотични храни, костен бульон, добри мазнини като авокадо, повече пресни плодове и зеленчуци, по възможност цели.

Кожа

Ако имате рани, кожни раздразнения и др. кожни проблеми, погрижете са особено добре за тях, ако сте били в контакт с болен или посещавате публични места като болници, молове и др.

Готвене

Мийте добре храната си, както и плотовете и повърхностите, които ползвате за обработка и сервиране. Важно е да знаете, че топлинната обработка не унищожава токсините, произведени от бактерията.

Споделяне

Друга предпазна мярка е да не споделяте ваши лични вещи за ползване от други хора. Децата често го правят с играчки, шишета за вода, сок, биберони, затова е важно ръцете им и играчките им да се измиват и дезинфекцират, особено по време, след или при риск от заболяване.

 

Авторът на тази статия не носи отговорност за публикуваните съвети, информация и други материали. Ползвателите на сайта следва да се консултират с лекар или здравен специалист, когато имат здравословен проблем.

Статията, както и всяка друга информация на този сайте не може да бъде използвана без изричното съгласие на автора. Можете да се свържете с нас чрез формата за контакти ТУК.