Етерични масла за здрави зъби и венци

Миенето на зъбите е първият ритуал за красота, който правиш сутрин, след като станеш от сън. Красивата усмивка е изключително ценен “аксесоар”, който няма как да скриеш. Тя е част от първото впечатление, което оставяш във всеки човек, който срещаш. Затова всеки иска здрави и бели зъби, свеж дъх и здрави венци.
Но предполагам, че има нещо, което не знаеш за зъбите и оралното здраве. Има задълбочени изследвания, които показват, че цялостното здраве на устната кухина всъщност отразява състоянието и здравето на цялото тяло.

Каква е връзката между сърцето и устата?

Според Американската асоциация по дентална медицина и Американската медицинска асоциация има връзка между състоянието на венците и състоянието на сърдечно-съдовата система. Здравето на венците е главно в резултат на грижа за устната кухина, лични навици и до известна степен генетика. С подходящи усилия и подходяща хигиена, тези рискове за здравето могат да бъдат елиминирани или контролирани.

Какви са НАВИЦИТЕ, които гарантират добро орално здраве?

МЯРКА 1: Редуцирай захарта

Когато консумираш храна или пиеш напитки, съдържащи захар или нишесте, средата в устата ти става кисела в продължение на 20 минути или повече, създавайки заплаха за венците и зъбите.

МЯРКА 2: Храни се здрвословно

Консумирай здравословни балансирани ястия, включващи здравословни мазнини, протеини, сложни въглехидрати, зеленолистни и цели плодове и зеленчуци. Така ще създадеш по-здравословна среда за зъбите и венците.

Пий вода, а не кафе, безалкохолни напитки или алкохол, защото те могат да причинят сухота в устата. Повечето води за уста съдържат захар. Не забравяй да провериш етикета.

МЯРКА 3: Мий зъбите редовно

Има ли най-добро време за миене на зъбите? Колко често да си мия зъбите? Отлични въпроси. Американската асоциация по дентална медицина препоръчва миене на зъбите два пъти дневно. Едно от тези две измивания задължително трябва да е преди лягане, защото ако определени храни и напитки останат в устата ти дълго време, те създадат сериозна заплаха за венците и зъбите ти. Това повишава риска от кариес, възпаления, натрупване на плака и дългосрочно влошава силно оралното здраве.

МЯРКА 4: Включи етеричните масла в подкрепа на оралното здраве

Етерични масла за орално здраве

Clove (Карамфил)
Melaleuca (Чаено дърво)
Myrrh (Смирна)
OnGuard
Peppermint (Мента)
Spearmint (Спеърминт/Сладка мента)

Блендове за орално здраве

Bergamot, Lemon, Grapefruit
Wild Orange, Clove, Peppermint, Spearmint
Cinnamon, Clove, Wild Orange
Roman Chamomile, Spearmint, Wintergreen
Frankincense, Lime, Myrrh

Как да използваш етеричните масла?

  1. Добави 1-2 капки върху мокра четка и масажирай зъбите и венците.
  2. Добави 1-2 капки етерично масло върху четката, сложи паста за зъби и измий зъбите както обикновено.
  3. Добави 1-2 капки етерично масло в кокосово масло и жабури устата си 15-20 минути. Изплюй задължително течността след като приключиш.
  4. Използвай готовата паста за зъби OnGuard, която е предназначена да неутрализира ниското рН след хранене и да освежи дъха.
  5. Направи се сам реминализираща паста за зъби с етерични масла.

РЕЦЕПТА за РЕМИНЕРАЛИЗИРАЩА ПАСТА за зъби
(dr.Zielinski)

Необходими продукти:
10 капки етерично масло или бленд
1/4 чаша гореща дестилирана вода
1/3 чаша бентонит
1 и ½ ч.л. стевия на прах
1 ч.л. хималайска розова сол
1-3 с.л. кокосово масло, колкото поеме

Приготвяне:
1.Смеси бентонита, солта и стевията в кухненски робот, докато станат на фин прах.
2.Смеси водата и 1 с.л. кокосово масло, докато маслото се разтопи.
3.Добави течните съставки в робота при сухите съставки и разбъркай, докато се смесят добре. Добави и етеричните масла и отново разбъркай добре.
4.Постепенно добави кокосовото масло, докато постигнеш необходимата консистенция за паста за зъби.
5.Съхранявай в плътно затворен съд, на хладно и сухо място.

РЕЦЕПТА за РЕМИНЕРАЛИЗИРАЩА ПАСТА за зъби
(dr.Axe)

Необходими продукти:
1/4 чаша кокосово масло
1 с.л. сода бикарбонат
2 с.л. бентонит
10 капки Peppermint
10 капки Clove
1 с.л. ксилитол или 1/2 ч.л. стевия (опция)

Приготвяне:

Смеси всичко заедно в малка купичка и разбъркай добре до получаване на необходимата консистенция.

Съхранявай в стъклено бурканче. Мий зъбите си около 2 минути 2-3 пъти дневно.

Вода за уста
(dōTERRA)

Добави 1 ч.л. сол към 2 чаши топла вода и разбъркай добре. Остави да се охлади и добави 3-5 капки етерично масло Melaleuca, OnGuard, Clove или Peppermint. Изплаквай поне за 30 секунди два пъти дневно.

 

Вода за уста
(dr.Axe)

2 чаши изворна вода
5 капки Peppermint
5 капки Melaleuca
Смеси всичко заедно в стъклено или BPA-free шише. Отпий малко, изплакни за около 30 секунди и изплюй течността, не я преглъщай.

Вода за уста
(dr.Zielinski)

10 капки етерично масло
1 ч.л. базово масло
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. хамамалис (може да замениш с алое вера)
1 чаша дестилирана вода
Смеси всичко заедно. Използвай около 10 мл. за 1 изплакване. Плакни 10-15 секунди.

МЯРКА 5: Използвай конци за зъби

Използвай конци за зъби поне веднъж на ден. Конците премахват остатъците от храната и плаката между зъбите и почистват местата, кодето четката не може да достигне. Може да накиснеш конецът в малка чаша с топла солена вода и 1-2 капки Melaleuca.

МЯРКА 6: Изплаквай устата за свеж дъх

Изплаквай устата след хранене. Така ще намалиш плаката, ще възстановиш нормалното pH на устната кухина и ще освежиш дъха си.

МЯРКА 7: При гъбички

Наличието на гъбички в устата се свързва с отслабен имунитет. Среща се и при различни заболявания, както и след прием на антибиотик и при нарушена чревна микрофлора. Използвай техниката Oil Pulling с масло от чаено дърво, карамфил и смирна.

МЯРКА 8: Oil Pulling

Това е техника, при която се жабури устната кухина не с вода за уста, а с кокосово масло, по желание и с етерични масла. Целта е да се изкарат токсините, полепнали по езика. Сместа действа противовъзпалително и антисептично. Има отличен ефект при възпалителни заболявания в устната кухина.

Oil Pulling
(dr.Axe)
1 с.л. кокосово масло
3 капки Myrrh
2 капки Peppermint
2 капки Clove
Смеси всичко заедно и жабури в устата си 5-20 минути. Изплюй сместа.

МЯРКА 9: При възпаление на венците

Възпалението на венците или т.нар. гингивит е често срещан проблем в устната кухина. Изследване от 2011 г. е доказало противовъзпалителния ефект на маслото от Frankincense (Тамян) при гингивит. След третиране с тамян, участниците показали значително подобрение както по отношение на гингивита, така и в намаляване на плаката и дълбочината на джобовете. Други подходящи масла са Myrrh (Смирна), Melaleuca (Чаено дърво), Clove (Карамфил) и Cinnamon (Канела).

МЯРКА 10: Болка в зъбите

Всяка болка в зъбите и устната кухина трябва да бъде консултирана с лекар. Междувременно използвай маслото от Clove (Карамфил), за да намалиш болката. Карамфилът се използва успешно от хилядолетия като болкоуспокояващо с добър и бърз ефект. Навремето са сдъвквали карамфила, сега вече има далеч по-удобни форми като готовата паста за зъби OnGuard, водата за уста и маслото от същата серия.

Списък на продуктите за орална хигиена на dōTERRA

1. Паста за зъби OnGuard
2. Вода за уста OnGuard
3. Етерично масло OnGuard
4. Перлички OnGuard
5. Перлични Peppermint
6. Clove
7. Frankincense
8. Myrrh
9. Melaleuca