Етерични масла за йога и чакрите

Етерични масла за йога и чакрите
22.05.2019 Healthy You Blog
Етерични масла за йога

Какво е йога?

Йога произхожда от Индия. В продължение на хиляди години, йога е станала популярна форма за поддържане на тялото и духа на милиони хора по света. Йога съчетава пози, медитация, дихателни упражнения и дълбока релаксация. Тя е част от холистичния подход към здравето, а нейната основна цел е здраве и жизненост както за тялото, така и за духа.

Думата йога всъщност означава съюз, обединение на ума, тялото, дишането и емоциите. Йога е колкото практика на физическо ниво, толкова и състояние на духа и съзнанието. В това се крие и нейната тайна. Йога събира заедно тялото и ума, за да ги освободи от стреса, да изцели стара травма и помогне на човека да бъде осъзнат в ежедневните избори, които прави.

Йога и умът

По време на йога умът работи по много специфичен начин. Йога успокоява ума и нервната система чрез дълбоките и удължени вдишвания и издишвания. Няма пълноценна йога без осъзнато, активно дишане. То е ключето, което отваря вратата за много по-пълноценна йога практика. Установено е, че състоянието на осъзнато, контролирано, активно дишане има директен ефект върху активността на мозъчните вълни. Активното дишане позволява на ума да остане концентриран, да преодолее натрапчиви мисли или състояния на страх и тревога или да влезе в състояние на медитация и връзка с вътрешното си Аз. С времето състоянието на приемане, осъзнатост, разбиране и покой със себе си се превръщат в поведение. Това състояние всъщност е йога – йога на ума. Йога създава ум, който е осъзнат, буден, отворен и приемащ света. Този ум е естествено устойчив, както на външни влияния, така и на вътрешни.

Етеричните масла могат да увеличат този ефект значително. Те стимулират мозъка като активират лимбичната система. А тя прави какво? Отговаря за поведението и емоционалните реакции, както и за паметта и спомените. Разбира се етеричните масла подпомагат тяото и на физическо ниво, например дишането – като отварят дихателните пътища и насищат тялото с кислород.

Йога и емоциите

Един от най-изучените ефекти на йога е положителното й влияние върху ума, емоциите и духа на човека. Редовното практикуване на йога има протективен ефект върху мозъка, подобрява паметта и способността за фокус и концентрация. Учените са установили, че само 8 седмици редовни йога упражнения водят до драматичен ефект по отношение нивата на тревожност и възприятията.

Етеричните масла също имат драматичен и почти мигновен ефект върху емоциите. Това се дължи на директната връзка между обонятелните луковици в носа с мозъка – диригентът на емоционалния оркестър. Етеричните масла въздействат върху мозъка и начина, по който реагираме. Вдишването на цитрусово масло, например Див портокал, има способността драматично да промени възприятията, усещанията и емоциите независимо дали става дума за неуспех, загуба или мъка. Етеричните масла имат силата да въздействат върху емоциите както по отношение на възприемането и справянето със ситуации и други хора, така и по отношение на проблеми и ситуации с нас самите и вътре в нас.

Етеричните масла не просто въздействат върху емоциите. Етеричните масла създават емоции! Етеричните масла могат да създават или променят настроението на всеки един човек. Те се едни натурални генератори, проектори на емоции. Когато мозъкът научи, че дадено състояние, емоция е свързано с определен аромат, вдишването на този аромат моментално ще накара мозъка да възпроизведе съответната емоция или състояние дори те да не съществуват към момента.

В този смисъл етеричните масла са в състояние да променят не само средата около нас, но и самите нас – както отвътре, така и отвън.

Йога и тялото

Още от най-ранна детска възраст и през целия ни активен живот, дали в училище, в университета или на работа, телата ни прекарват по-голямата част от ежедневието в седнало положение. Тази поза и застоялият начин на живот като цяло имат редица негативни ефекти – намалена гъвкавост и подвижност, скованост, схващания и болки в различни части на тялото, в гърба, шията и раменете. И това съвсем не е всичко.

Телата, подложени на стрес, реагират по много начини като повишаване на стресовия хормон кортизол, високо кръвно налягане, проблеми с храносмилането и т.н. Йога е изключително благотворна в тези случаи, защото намалява стреса и нивата на кортизола, стимулира амигдалата и хипокампуса в мозъка, които съхраняват спомените и отговарят за емоционалните реакции. А помниш ли как въздействат етеричните масла на мозъка? Да, те активират същите тези части.

И така какво прави йога за телата ни?

Регенерация

Йога обръща голямо внимание на дишането. Съзнателният контрол на дишането в йога практиката, удължаването на продължителността на вдишването и издишването успокояват нервната система и връщат тялото в състояние на баланс. Само в състояние на баланс, тялото може да се регенерира, обновява и пречиства. И това е естественото лечебно състояние на тялото. Естествено човек се намира в него, когато спи. Йога е своеобразен бутон за стартиране на този процес съзнателно и извън фазите на съня.

Подобрява мускулната сила и тонуса

Да имаш силни мускули може да изглежда като цел, която вълнува само мъжете, трениращите бодибилдинг или фитнес маниаците. Но да имаш силни мускули, означава да имаш силата да правиш това, което искаш. Йога е един много приятен начин за тонизиране на мускулите дори без нужда от посещение на зала. Е, все пак, залата си има и доста други ползи и предимства.

Гъвкавост и издръжливост

Разтягащите пози и движения в йога помагат да се разделиш със сковаността и ограничаващите способности на тялото, което седи по цял ден на бюро. Колкото по-гъвкаво е тялото, толкова по-малко енергия хаби за много по-голям обем движения. Разтягащите пози и движения в йога спомагат за увеличаване притока на кръв и хранителни вещества в мускулите, а това има пряка връзка с капацитета на физическите ни възможности и издръжливост.

Намалява стреса и подобрява фокуса

Ежедневието е много динамично, случват се хиляди неща на куп и често човек се чувства буквално смазан, напрегнат, тревожен и стресиран. Трудно е за съвременния човек да остане балансиран. Редовното практикуване на йога ще успокои ума и ще намали нивата на стрес и тревожност.

Подобрява съня

Йога има положително въздействие върху качеството и продължителността на съня. А сънят е ключов за много процеси, които протичат в тялото и на първо място това е регенерацията. Проблемите със съня и нарушаването на циркадния ритъм (будно състояние/сън) доказано са причина за множество здравословни проблеми като хронична умора, хормонален дисбаланс, затлъстяване, депресия и др.

 

„Разбира се йога има още много други ползи. За начинаещите като мен, йога предизвика интерес покрай обученията ми като ароматерапевт и рейки мастър. Винаги търся как мога да бъда полезна или направя нещо добро още по-добро. Йога се появи като част от цялостната концепция за холистичен подход към здравето, която следвам. И това ме накара да погледна по-дълбоко и да открия връзката между ароматерапията, йога и рейки. Струва ти се интересно? Виж какво още открих.“

Даниела Сечкова

Йога и етеричните масла

Йога и ароматерапия вървят ръка за ръка от хилядолетия в естествена хармония. Независимо с каква цел практикуваш йога, комбинацията от двете подсилва ефекта им. По време на йога практика етеричните масла могат да се използват и по трите познати начина – ароматно в дифузер, локално за приложение върху кожата и вътрешно. Най-често етеричните масла се използват в йога за емоционална и духовна подкрепа и свързване, както и за подпомагане на физическите способности на тялото като например подобряване на дишането.

Всъщност това е напълно естествено. От една страна йога е практика, чиято цел е да поддържа тялото и духа на човека през целия живот, а от друга страна етеричните масла имат способността да правят същото, но по друг начин – със силата на натуралните ароматни съединения и директната им връзка с мозъка.

Yoga Collection етерични масла от dōTERRA

Yoga Collection на dōTERRA е създадена с помощта на йога експерта и dōTERRA консултант Елена Брауер (Elena Brower). Колекцията се състои от три ароматни бленда Arise (Издигане), Anchor (Закотвяне) и Align (Центриране). Включвайки тази колекция масла в йога практиката си ще усетиш йога по един нов, много по-различен, трансформиращ и вълнуващ начин с помощта на всичките си сетива. Трите бленда осигуряват емоционална и духовна подкрепа в синхрон с йога практиката без значение дали в момента се нуждаеш от балансиране или вдъхновение. Има подходящ бленд за теб!

 

Align (Centering blend)

Лесно е да се почувстваш откъснат и извън контрол в ежедневието си, да загубиш усещането за цел и посока, да загубиш доверие, както и вътрешния си център. Align ще помогне, когато заради трудности или неудобни решения, се отклоняваш, пускаш се по течението, намираш си нещо по-интересно за правене, вместо да се фокусираш и да си свършиш работата. Align е идеален да постави нещата на мястото им, да върне фокуса, да държи курса, както и при нужда от допълнително съсредоточаване върху проблем или ситуация, за стабилност, яснота и вяра в собствените сили. За насърчаване на чувство на приемане и лекота, няколко капки Align върху сърдечната чакра, китките и тила в началото на деня са добра идея.

Align е уникална смес от Bergamot, Coriander Seed, Marjoram, Peppermint, Geranium, Basil, Rose, Jasmine, Fractionated Coconut Oil. Има свеж цитрусов, зелен и билков аромат.

Нанасяне: сърдечната чакра, китките, пулс точките, тила. В дифузер: 5-6 капки

Безопасност: Избягвай излагане на слънце мин. 12 часа след нанасяне на откритите части на кожата

Anchor (Steadying Blend)

Когато усещаш несигурност, когато предстоят големи предизвикателства или трябва да се вземат важни решения, doTERRA Anchor може да помогне за възстановяване на равновесието и спокойствието.  Anchor в превод означава котва. На емоционално ниво този бленд осигурява стабилност, здрави корени, спокойствие, устойчивост.

Anchor е бленд от Lavender, Cedarwood, Frankincense, Cinnamon Bark, Sandalwood, Black Pepper, Patchouli, Fractionated Coconut Oil. Ароматът е топъл, уютен, земен и богат. Anchor стабилизира и връща усещането за здрава основа и баланс в ежедневието.

Когато предстоят предизвикателства или големи решения, 2-3 капки Anchor на сърдечната чакра ще донесат усещане за стабилност и сигурност как да продължиш напред. При пози, за които е нужна стабилност или в процеса на медитация, 2-3 капки Anchor ще донесат баланс и чувство за цялостност, завършеност.

Нанасяне: китките, глезените, пулс точките, стъпалата и пръстите на краката, в основата на гръбначния стълб. В дифузер: 5-6 капки

Arise (Enlightening Blend)

Когато обезсърчението и трудностите пречат за постигане на целите, doTERRA Arise идва на помощ. Arise осигурява ободряващ и окуражаващ аромат, който връща вдъхновението. Arise е моят любим бленд от йога колекцията, защото е едновременно отпускащ и извисяващ, успокояващ и издигащ. В превод Arise означава “стани, изправи се”. На емоционално ниво Arise има просветляващ ефект, ползва се в активната част на йога, при предизвикателни пози.

Arise е бленд от Lemon Peel, Grapefruit Peel, Siberian Fir, Melissa, Osmanthus Flower, Fractionated Coconut Oil.  Ароматът му е свеж, цитрусов и просто те кара да се изправиш и да продължиш напред.

Arise се нанеся върху гръдната чакра сутрин за повече яснота на ума и при предстоящи изпитания, при колебания, липса на увереност. По време на медитация, Arise носи енергия за издигане на ново ниво и може да се приложи върху чакрата на третото око.

Нанасяне: слепоочията, китките, пулс точките, тила. В дифузер: 5-6 капки

Безопасност: Избягвай излагане на слънце мин. 12 часа след нанасяне на откритите части на кожата

Етерични масла за чакрите

Думата чакра в превод от санскрит означава колело. Счита се, че чакрите са енергийни центрове, през които протича енергия. Основните чакри са 7 и всяка една от тях има определен цвят, елементи, които символизира, ключови утвърждения, определен камък, и разбира се конкретно етерично масло.

CROWN CHAKRA

Етерично масло Elevation

Място: темето

Блаженство, щастие, духовност

THIRD EYE CHAKRA

Етерично масло Serenity®

Място: веждите

Възприемане, интуиция

THROAT CHAKRA

Етерично масло Whisper™

Място: гърлото

Комуникация, изразяване

HEART CHAKRA

Етерично масло Air®

Място: сърцето

Приемане, състрадание

SOLAR PLEXUS

Eетерично масло DigestZen®

Място: слънчев сплит

Самоувереност, воля

SACRAL CHAKRA

Eетерично масло Citrus Bliss®

Място: абдоминална област

Креативност, здравословни връзки

ROOT CHAKRA

Eтерично масло Balance®

Място: опашна кост

Стабилност

 

Избери чакра ролон за твоя ароматен бленд ТУК!

Как да започнеш своята йога практика

Отвори и вдъхни от аромата на етеричните масла, които имаш. Довери се на усещането си и на носа си. Не бързай и остави ароматът да ти говори.

Избери това масло, които те привлича най-силно и го отдели за активната част от йога практиката си.

За начало избери масло, което да помогне на дишането, например Мента, Спеърминт или Тамян. Капни 1-2 капки върху постелката и нарисувай с тях кръг. Маслата ще действат буквално като мантра.

За седящите пози или за края на практиката избери масло, което да те успокои, например Balance, Лавандула или Иланг-Иланг. Нанеси на стъпалата и се отпусни.

Важно!

Не използвай повече от три етерични масла по време на йога практика, за да не допуснеш сензорно претоварване.

Искаш етерично масло dōTERRA?

Виж как да се сдобиеш с любимо етерично масло dōTERRA с 25% отстъпка ТУК.

Искаш да тестваш лично Йога колекцията?

Ела в нашия офис (с предварителна уговорка на тел. 0888 149 008) или ни пиши на info@healthyyou.bg, за да ти изпратим мостри с куриер.

Купи арома дифузер за етерични масла от колекцията на Healthy You!

Влез в нашия онлайн магазин за арома дифузери и арома аксесоари ОТ ТУК