Какво е ароматерапия?

Метод

Ароматерапията е натурален метод за превенция и поддържане на здравето. Това е един от най-древните методи познат на човечеството. Описан е от много древни автори по цял свят и с право може да бъде наречен – най-древната медицина.

Древната медицина

Тя се е практикувала в древността и има множество писмени свидетелства за употребата на етеричните масла във всички развити цивилизации. Етеричните масла се споменават често и в Библията и в други свещени текстове. Всички знаят, че когато Христос се ражда, при него пристигат тримата мъдреци, тримата влъхви и му поднасят дарове. Но малцина знаят какви са били тези дарове, а именно злато, тамян и смирна. В древността тамянът и смирната (това са едни от най-скъпите и ценни етерични масла в света) са били ценени колкото златото.

Природен продукт

Етеричните масла всъщност са част от нашия живот всеки ден, но често не си даваме сметка за това. Те се извличат от различни части на растенията: листа, кора, цветове, корени и др., с които хората се хранят, откакто съществуват. На практика огромна част от ароматните съставки на нашата храна, които й придават вкус и аромат, билките, подправките съдържат етерични масла. За нашите тела, тези ароматни съединения не са непознати, както химически синтезираните лекарства, но е много важно да се знае, че чистите етерични масла са много по-силни от билките, например 1 капка етерично масло от мента се равнява на 28 чаши чай от мента. Ето защо те трябва да се използват разумно и внимателно.

Натурална алтернатива

Самата аз до преди години гледах на ароматерапията като на средство да ароматизирам дома си, без да си давам сметка за ефекта, който чистите етерични масла могат да имат върху здравето ни. Когато детето ми започна да ходи редовно на детска градина, когато отложихме планираната операция за премахване на трета сливица, когато вирусите, които преди го поваляха поне седмица, и често приключваха с торба лекарства от аптеката, започнаха да минават леко за 3-4 дни, аз разбрах, че дълбоко съм подценявала силата на етеричните масла. И това знание трябва да достигне до колкото се може повече родители и семейства. Затова голяма част от моето време е посветена на провеждането на семинари, събития и статии, свързани с правилната и безопасна употреба на етеричните масла.

Част от холистичния подход към здравето

Ароматерапията има и много други измерения. По света тя се използва в SPA салоните за релакс, масажи, вани, разкрасителни процедури, в много хотели, фитнес салони, медицинска рехабилитация, вкл. в болници и от лекари. Все повече са и клиничните изпитвания на самите етерични масла при определени проблеми и като натурална, алтернативна или допълваща медицина. Разбира се те са неизменна част и от арсенала на натуропатите, холистичните лекари, както и на лекарите, които комбинират традиционната медицина с натурални средства.

Моята мисия

Това, което ме изуми е колко училища и детски градини в Америка използват дифузери и етерични масла по време на учебния процес, за подкрепа на здравето на децата, по време на тестове и изпити, за да бъдат по-фокусирани и да постигат по-добри резултати, в спорта за по-високи постижения. Моята мисия е и в България да започне да се говори повече за ползите от етеричните масла, защото в нашата родина се произвеждат едни от най-качествените масла в света, но малко се знае за тях и начините им за употреба.