Начини на употреба

3 основни начини на употреба

Етеричните масла се употребяват основно по три начина – ароматно, локално и вътрешно.

 

Ароматно означава чрез вдишване, но най-често ароматната употреба се асоциира с използването на специален уред, наречен дифузер. Дифузерите са различни видове. Аз лично работя с и препоръчвам използването на ултразвукови дифузери, защото освен чисто терапевтичния ефект на етеричните масла, те имат още много ползи за здравето на цялото семейство.

Разбира се ароматната употреба може и да е просто вдишване от бутилката, капка масло в дланите и вдишването му от шепи, капка масло под възглавницата вечер, в арома гривна, арома медальон и др.

Локално означава върху кожата. Когато ползвам етеричното масло локално върху кожата, то трябва първо да се разреди с подходящо базово масло, а след разреждането да се съобрази с максималната концентрация спрямо възрастта, конкретното масло и желания ефект. Основните места, които може да намажете са стъпалата, гърба, плешките, гърдите без областта на сърцето с малки изключения, китките, зад ушите, тила, областта под пъпа, кръста и др.

Вътрешната употреба на етерични масла е много сериозно дискутиран въпрос. Редно е да се знае, че световната арома общност е раздвоена по този въпрос и има както привърженици, така и опоненти. Преди да вземете решение дали да употребявате етеричните масла по този начин, отделете време и се запознайте с аргументите и на двете страни. В практиката си срещам много хора, които ги използват по този начин, както и обратното, има и редица продукти в аптечната мрежа, които съдържат етерични масла, а както казахме етеричните масла са естествена част от нашата храна. Винаги имайте предвид колко силно концентрирани са те, между 50-70 пъти по силни от билките. Аз лично препоръчвам този вид употреба на етеричните масла да бъде задължително консултиран от лекар.