Ароматно/В дифузер

Лесно и безопасно

Безспорно най-лесният и популярен начин за употреба на етеричните масла е просто да вдишаме техния аромат и да се насладим на усещането. Ароматерапията се практикува от поне 5 хиляди години. В Египет, Рим, Гърция, Китай и Индия етеричните масла да били важна част от различни ритуали и религиозни практики. Още в древността нашите предци са разбирали способността на етеричните масла да влияят върху чувствата, емоциите и здравето на хората.

Доказано с клинични проучвания

Едва в началото на 20 век различни учени откриват механизма, по който етеричните масла си взаимодействат с мозъка и оказват ефект върху нашия организъм. Тези проучвания доказват на практика това, което древните вече са знаели, а именно – етеричните масла могат да въздействат силно върху емоциите и настроението на хората.

От всички сетива, които познаваме, а именно зрение, вкус, слух, обоняние и допир, обонянието определено е едно от най-силните. Усещайки даден аромат, умът ни е способен да ни върне далеч в миналото или да ни припомни дадени събития или преживявания. Почти всеки нерв в нашето тяло трябва да предаде своя сигнал през гръбначния мозък, за да стигне до мозъка, докато обонянието има директна връзка с него.

Този факт е установен научно. Етеричните масла достигат до мозъка за 20 сек. чрез обонянието. Различните аромати имат значителен ефект върху физическото, емоционалното и ментално здраве на хората. Клинични изследвания доказват връзката между обонятелните центрове в носа и хипоталамуса, който контролира  физиологичните функции в тялото.

Какво означава ароматно приложение?

Ароматно означава чрез вдишване, но най-често ароматната употреба се асоциира с използването на специален уред, наречен дифузер. Дифузерите са различни видове. Аз лично работя с и препоръчвам използването на ултразвукови дифузери, защото освен чисто терапевтичния ефект на етеричните масла, те имат още много ползи за здравето на цялото семейство.

За мен е изключително приятно, че срещам все повече работодатели, които оценяват ефекта на етеричните масла върху работоспособността на служителите си особено през зимния период. Те оборудват офисите си с дифузери за ароматерапия, вместо с ароматизатори със синтетични аромати, които считам за вредни. Силно се надявам някой ден в България ароматерапията да бъде толкова популярна и ползвана както по света – не само у дома, но и в детската градина, училище, на работното място, в колата, в лечебните заведения и т.н.

Как точно ни въздействат маслата ароматно?

Хипоталамусът взаимодейства директно с хипофизната жлеза, която отделя хормоните, които регулират кръвното налягане, глада и жаждата, функцията на щитовидната жлеза, цикъла на съня, производството на полови хормони и паметта. Поради директната връзка на обонятелната система с тази област на мозъка, ароматите в етеричните масла са в състояние да взаимодействат директно с хипоталамуса, а от от там върху голяма част от психо-физиологичните процеси в тялото. Етеричните масла могат да бъдат енергизиращи и стимулиращи, както и успокояващи и балансиращи, подкрепящи имунитета и респираторната система, облекчаващи течащ или запушен нос и т.н. Всяко масло е различно и има различни свойства. Когато използвате етерично масло в дифузер ароматните молекули се улавят от обонятелните луковици и от там се задействат поредица от сигнали до нервната ни система.

Какво е дифузер?

Дифузерът е устройство, което използва ултразвукови честоти, за да създаде фина мъгла от етерично масло и/или вода. Ултразвуковите вибрации се излъчват от малък диск, който разбива етеричното масло и водата на фина мъгла от микро частици. Ултразвуковите модели дифузери не използват топлина и не увреждат етеричното масло, както тези, които нагряват маслата. Топлинната обработка драстично намалява техните терапевтични качества.

Как да употребявате дифузер?

 1. За бебета – 1 капка етерично масло (подходящо за бебета) в 100 мл. вода за 1 час.
 2. За бебета над 1 г. – до 2 капки етерично масло (подходящо за бебета) в 100 мл. вода, до 2 пъти дневно.
 3. За деца над 2 г. – до 3 капки етерично масло (подходящо за деца над 2 г.) в 100 мл. вода, до 2 пъти дневно.
 4. За деца 4 – 6 г. – до 3 капки етерично масло (подходящо за деца до 6 г.) в 100 мл. вода, до 3 пъти дневно.
 5. Деца над 6 г. – до 5 капки етерично масло (подходящо за деца над 6 г.) в 100 мл. вода, до 3 пъти дневно.
 6. За възрастни – 3-10 капки етерично масло в зависимост от търсения ефект в 100-150 мл. вода, до 3 пъти дневно.

Посочените капки са с информативна цел и не заместват консултацията с лекар. Всеки случай е строго индивидуален. Етеричните масла не са лекарства.

Какви са другите ползи на дифузера?

1. Сухия въздух намалява имунната защита!

Ако децата ви прекарват деня си удома или в детската градина, която се отоплява или охлажда с климатици, ползва централно отопление или конвекторни печки, то влажността на въздуха в помещенията, особено през зимата, спада драстично. Сухият въздух изсушава носната лигавица, което намалява защитната й функция и отслабва имунитета. Нормалната и здравословна относителна влажност на въздуха е между 40 и 50%. При влажност на въздуха под 23%, над 70% от патогените остават активни и способни да заразяват. При влажност над 40%, само 15% от тях остават активни и способни да заразяват. А сега представете си, че добавите и 3-4 капки етерично масло!

2. Облекчава течащ и запушен нос

Спомнете си какво ви препоръчват лекарите за подкрепа на респираторната система? Инхалации. Какво правят инхалациите? Помагат да се втечни жилавия секрет и да се успокои респираторната система.

Когато дишате сух въздух, секретът в носа и синусите не се дренира добре, защото изсъхва. Това нарушава функцията му да овлажнява, затопля и пречиства въздуха, който дишаме, което често води до запушен нос, кахавици, сухота в носа и др.

Дифузерът овлажнява, пречиства и йонизира въздуха и върши тази работа нежно и ефективно, докато сухият въздух изсушава лигавицата на носоглътката, нарушава нейната защитна функция и тя става податлива на атаки.

Събирането на едно място на много деца в детските градини допълнително усложнява ситуацията. Когато някой киха или кашля, той разпространява вирусите около себе си под формата на микроскопични капчици. Когато въздухът е влажен, тези капчици се свързват с другите във въздуха, нарастват и падат на земята, като по този начин дифузерът намалява риска да се озоват върху друг човек, който да заразят. Когато въздухът е сух обаче, те не могат да се спрат от нищо.

Влажният въздух ще облекчи дишането и запушения нос, ще подобри аерацията на носната кухина, ето защо не е случайно, че лекарите препоръчват инхалации на страдащите от УНГ проблеми. Влажният въздух втечнява лепкавия секрет и той по-лесно се дренира навън, което е от изключителна важност за превенцията на носа и респираторната система.

Използването на дифузер за овлажняване на въздуха само за 1 час в училище, детската градина или у дома, намалява с близо 30% разпространението на патогените във въздуха.

3. Облекчава респираторната система

Когато гърлото е сухо, естествено изпитваме нужда да се прокашляме или да изпием глътка вода или чай. Белите ни дробове обаче не можем да хидратираме толкова лесно.

На помощ в този момент идва вашия ДИФУЗЕР. Може да го пуснете да работи дори денонощно. Когато усещате сухота, налейте студена вода, това допълнително ще охлади въздуха, който дишате и ще ви помогне. Капка подходящо според възрастта етерично масло, ще ви донесе бързо облекчение.

4. За да се храни спокойно вашето дете. Да, не е грешка.

Течащият и/или запушеният нос са още по-неприятни за вашето новородено бебе и малко дете, защото често причиняват проблеми с дишането и възпрепятстват нормалното хранене на детето. Най-осезаем е този проблем при най-малките: бебетата и децата до 2 г., които все още се кърмят или хранят от шише и не могат да издухват ефективно нослето си.

Дифузерът ще овлажни въздуха и ще помогне на вашето дете да се храни по-спокойно, дори когато е болно.

5. За добър и спокоен сън на вашето дете

Запушеното носле води и до проблеми със съня на бебетата и малките деца, който се разпокъсва, бебето не се наспива, става раздразнително, плачливо, а за майката става все по-трудно да спазва дневния му режим. То се буди , защото често секретът се стича назад и дразни гърлото.

Дифузерът с капка етерично масло от Лавандула, Лимон или Чаено дърво ще осигури добър сън и леко дишане на вас или вашето дете.

6. Хромотерапия (терапия със светлина в различни цветове)

Различни проучвания показват, че излагането на светлина с определен цвят оказва въздействие върху нервната система на човека. Може би никога не сте се замисляли, но два примера лесно ще ви илюстрират основите на хромотерапията.

Повечето от вас са пътували със самолет и знаят как малко след като той излети, осветлението в салона се намалява и светлината остава приглушена. Когато наближи времето за кацане, светлината отново се усилва. Слабата, приглушена светлина предразполага организма към отпускане, релаксиране, често пътниците заспиват, докато силната ярка светлина събужда и изостря вниманието.

Същият принцип може да прилагате при бебета и деца, които са напрегнати, тревожни, страхливи, стресирани. Хромотерапията дава отличен резултат при деца от аутистичния спектър и с различни разстройства.

Ето и влиянието на основните цветове върху здравето:

 • Червен – действа възбуждащо, подобрява кръвообръщението, повишава кръвното налягане, тонизира, енергизира, подобрява настроението.
 • Син – успокояващ и обезболяващ ефект, при проблеми със съня, понижава кръвното налягане.
 • Жълт – подобрява умствената дейност, настроението, помага при депресивни състояния, стимулира творчеството и креативността.
 • Зелен – антистрес, подобрява сърдечната дейност, действа успокояващо, релаксиращо, при главоболие, създава чувство на защитеност.
 • Оранжев – силно активизира, повдига настроението, подбужва към действие, предизвиква радост и веселие.

Как да използвате етерично масло БЕЗ ДИФУЗЕР?

Използвайте инхалер. Накапете върху памучната сърцевина до 15 капки етерично масло. Постевете накрайника на инхалера в едната ноздра, притиснете и запушете другата и вдишайте дълбоко няколко пъти. Повторете с другата ноздра.

Този метод е подходящ, когато в стаята се намира бебе, малко дете или бременна жена и маслата, които смятате да употребявате не са подходящи за тях. Както и за употреба на етеричните масла на място, където не е удобно да използвате дифузер, например в офиса ви, по време на тренировка, разходка, на училище или на път.

Накапете на обратната страна на възглавницата, на която спите вие или вашето дете, върху дреха, пижамка, спално чувалче, завивка, играчка или друг предмет 1-2 капки етерично масло. Това ще помогне за дълбок и пълноценен сън. Маслото не бива да докосва кожата на детето или да бъде на място, което детето ще пипне с ръце. Винаги тествайте дали материята не е чувствителна към етеричните масла.

 • Ароматизирайте спално бельо и дрехи с 1-2 капки етерично масло върху вълнена топка или памучна кърпичка в сушилня;
 • Смесете етерично масла с вода в стъклено шише и пулверизирайте върху килими, пердета и др. (пробвайте за чувствителност при деликатни повърхности и разклащайте преди употреба);
 • Използвайте маслата за почистване на повърхности в кухнята като смесите подходящо масло с вода в стъклено шише;
 • Употребата на етерични масла без дифузер от деца трябва винаги да става под контрола на възрастен.