Локално приложение

Локално приложение

Кожата е орган

Знаете ли, че кожата е орган като всички останали в нашето тяло? А знаете ли, че е най-големият орган в нашето тяло? Тя има няколко основни функции, най-важната от които е за защитава тялото, да регулира температурата му и не на последно място – кожата ни позволява да усещаме околния свят, като изпраща множество сигнали до мозъка относно температурата, влажността, текстурата на заобикалящите ни предмети, сигнали за болка, докосване и т.н.

Точното масло на точното място

Кожата играе значителна роля за защита на тялото и поддържане на здравето. Локалната употреба (върху кожата) на етерични масла е един от най-бързите и най-прости начини да усетите благотворния ефект на етеричните масла. Когато се използват правилно, етеричните масла могат да бъдат изключително полезни за кожата, успокояващи за тялото, релаксиращи за масаж и пръв помощник за респираторната система, имунитета, храносмилането и още много други.

Локалното приложение е уникално, защото ни позволява да насочим ефекта на етеричните масла към конкретни части на тялото, там където има нужда от тях. След като видите колко лесно и ефективно е да прилагате маслата върху кожата си, ще се влюбите в този метод.

Как работят маслата?

Етеричните масла притежават мощни почистващи и обновяващи кожата свойства. Използват се за успокояване, поддържане и подобряване структурата на кожата. Минимизират вероятността от появата на различни раздразнения, несъвършенства, почистват мазната кожа, намаляват бръчките и фините линии, подхранват сухата кожа, възвръщат еластичността на кожата, като междувременно получавате ползите и от страхотните аромати на етеричните масла.

За разлика от много продукти за грижа за кожата, етеричните масла осигуряват естествен и безопасен начин да се грижите за кожата. Етеричните масла са подходящи дори за хора с особено чувствителна кожа, които изпитват трудности да намерят подходяща грижа, която да не дразни кожата им и да не предизвиква дискомфорт. Етеричните масла се използват успешно при наранявания, кожни раздразнения, белези.

Всяко етерично масло притежава свой уникален профил, който определя и неговите полезни качества. Някои от тях притежават успокояващи или отнемащи напрежението свойства, които подпомагат тялото да се отпусне и да се балансира. Други етерични масла имат затоплящ или охлаждащ ефект, изключително полезно при успокояване на тялото, облекчаване на напрежението, за подкрепа на дихателната система, при тренировки и т.н. Някои етерични масла подпомагат дишането, когато се приложат в областта на гърдите и шията, докато други етерични масла притежават способността да успокояват уморените мускули и да намаляват дискомфорта в ставите.

Освен полезни за кожата, етеричните масла са полезни и за цялото тяло. Това е така, защото нанасяйки дадено масло върху определена част на тялото, то се абсорбира от кожата и започва да действа. Но междувременно, заради топлината на кожата, ние веднага започваме да усещаме неговия аромат и вдишвайки го, той въздейства на целия организъм.

Как да използваме маслата върху кожата?

Няколко основни правила за употреба на етеричните масла върху кожата ще ви помогнат да се насладите на техния полезен ефект. Важно е да знаете, че етеричните масла на dōTERRA са 100% чисти без примеси и изключително концентрирани. Спазвайте основните правила за безопасност, за да избегнете нежелано раздразнение или чувствителност. Всяко етерично масло е различно, както и чувствителността на всеки човек към дадено етерично масло е различна.

Разреждайте с базово масло!

Базовите масла са маслата-носител, маслата, които се използват, за да се разредят етеричните масла и да се нанасат върху кожата безопасно. Това е необходимо, защото етеричните масла са изключително концентрирани и много по-силни от билките, средно между 50-70 пъти. До 2 минути след приложение разреденото етерично масло прониква в кожата, до 20-30 минути то може да бъде открито в кръвния поток.

Базовото масло гарантира плавното навлизане на маслата през кожата като по този начин осигурява тяхната постоянна концентрация и намалява риска от кожни раздразнения. Нашият съвет е винаги да разреждате етеричните масла с базово масло за кожна употреба. Използването на базово масло е много важно за хората с по-нежна, по-чувствителна кожа, и абсолютно задължително при употребата на етерични масла за деца, а и възрастни.

Много малко са етеричните масла, които могат да се нанасят директно върху кожата, но дори и тях е добре да разреждате с базово масло.

Препоръчителното МИНИМАЛНО РАЗРЕЖДАНЕ е 3-5 капки базово масло : 1 капка етерично масло.

ВАЖНО! Не всички етерични масла са еднакви! Някои от тях изискват по-сериозно разреждане. Винаги четете етикетите и се консултирайте как да разредите етеричното масло с вашия терапевт или с нас.

Базови масла

Базовите масла са чисти растителни масла, които лесно разтварят етеричните масла без на нарушават техните полезни качества. Използването на базови масла с неясен произход, състав и качество намалява ефективността и полезния ефект на етеричните масла, а често е и опасно.

Най-често използваните базови масла са:

 • Бадемово масло
 • Кокосово масло
 • Жожоба
 • Масло от гроздови семки
 • Ленено масло
 • Масло от макадамия
 • Масло от авокадо и др.

Базовите масла могат лесно да се окислят. Процесът “фракциониране” отделя дълговерижните мастни киселини в базовото масло, които се окисляват с течение на времето. По този начин се удължава времето, за което може да използвате базовото масло след първоначалното му отваряне. В същото време фракционираното базово масло е с много по-лека, нежна и не мазна текстура. Такова е базовото масло на dōTERRA, което е от кокос.

При бебета и малки деца, както и хора с по-чувствителна кожа препоръчвам употребата на фракционирано кокосово масло, което попива бързо, не оставя мазни следи и е с много лека и нежна текстура.

ВИНАГИ РАЗРЕЖДАЙТЕ следните етерични масла:

 • Cassia (Cinnamomum cassia) – Касия
 • Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) – Канела
 • Clove (Eugenia caryophyllata) – Карамфил
 • Cumin (Cuminum cyminum) – Кимион
 • Geranium (Pelargonium graveolens) – Гераниум
 • Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) – Лимонова трева
 • Oregano (Origanum vulgare) – Риган
 • Thyme (Thymus vulgaris) – Мащерка

Разреждане

Ключът към безопасното използване на етеричните масла е винаги да спазвате правилата за разреждане. Независимо дали използвате етерично масло ароматно, локално или вътрешно, трябва да сте сигурни, че използвате правилното количество, която ще ви гарантира безопасна употреба и отличен ефект.

При локално приложение винаги трябва да се прецени чувствителността на кожата, възрастта и здравния статус на индивида, както и характеристиките на конкретното етерично масло или смес от етерични масла.

Когато използвате етерично масло за пръв път

Винаги започвайте с най-ниската възможна доза – 1 до 2 капки в 1 ч.л. базово масло.

Направете тест за чувствителност на сгъвката на лакътя си. Нанесете разреденото етерично масло, изчакайте минимум 20-30 минути, най-добре 24 часа. Можете да увеличите дозата, ако е необходимо, за да се постигне желания ефект. Тъй като етеричните масла са супер концентрирани, винаги е добра идея да се използват няколко малки дози периодично през целия ден, а не една голяма доза наведнъж. При локално приложение, дозата може да се повтори на всеки 2 до 6 часа, ако е необходимо.

Фоточувствителни етерични масла

Някои етерични масла, предимно цитрусовите, са фоточувствителни. Това означава, че е добре да не се излага на слънце или UV-лъчи (солариум) третираният участък минимум 12-72 часа след апликация.

Къде ДА приложим?

Челото, зад ушите, слепоочията, шията – нанасяйте маслата в тези зони, когато имате нужда да се отпуснете, усещате напрежение или имате главоболие. Тези зони са подходящи за хората, които работят на бюро по цял ден в еднообразна поза, пред компютър, които работят на течение или на открито, както и за подкрепа на имунитета и респираторната система.

Областта около пъпа – нанесете маслата в зоната около пъпа, за да намалите стомашния дискомфорт, за да подобрите храносмилателната функция, при гадене, тежест, подуване, стомашно-чревен дискомфорт, менструални неразположения.

Стъпалата/дланите и гръбначния стълб – изключително подходящи зони за приложение за цялостен ефект върху организма. Всички активни точки на вътрешните ни органи са проектирани върху ходилата и дланите ни. Почти всички нервни импулси и сигнали до мозъка преминават през гръбначния мозък. Ето защо нанасяйки eтеричните масла в тези зони, получаваме цялостен ефект върху организма.

Хората, които прекарват много време на крак, изправени или в статична поза на бюро, спортуващите, бременните жени, възрастните често страдат от отоци, дискомфорт в краката, схващания/крампи. Приложението на етеричните масла върху ходилата е отличен начин за облекчение, намаляване на отоците и релаксация.  От друга страна, когато опитвате етерично масло за пръв път или го прилагате за деца, ходилата са отлична зона за приложение, защото кожата е по-плътна и рискът от проява на чувствителност е незначителен.

Приложението върху гърба има множество ползи само по себе си и в зависимост от конкретното масло, което се прилага. Не случайно клиничния подход за приложение на етеричните масла AromaTouch на dōTERRA използва точно тези две зони за приложение на етеричните масла.

В областта на гърдите (без сърцето) – нанасянето на етеричните масла в тази област подпомага дишането при респираторни заболявания. Подходящо е за спортисти за топ постижения.

Лицето – приложението на етеричните масла върху кожата на лицето може да бъде полезно за много различните типове кожа и състояния на кожата. Етеричните масла могат да се ползват лесно като се смесят с крема или серума, който редовно ползвате или да се нанесат самостоятелно, подходящо разредени.

Къде да НЕ прилагаме?

НИКОГА не прилагайте етерично масло в следните зони:

 • В очите и кожата около очите
 • В ушния отвор
 • В носа
 • Интимната област
 • Върху наранена или увредена кожа

ВАЖНО! Мийте ръцете си след употреба на етерични масла! Маслата попиват в кожата на ръцете и неволно докосване на носа, очите или устата може да доведе до чувствителност, парене или сърбеж.

Топ 5 методи за локално приложение

1. Арома масаж

Масажът е древен и изключително полезен метод за профилактика и поддържане на организма. Масажът активира кръвообращението, стимулира обмяната на веществата, раздвижва лимфата и има детоксифициращ ефект. В същото време докосването и ароматите на етеричните масла успокояват и отпускат тялото, намаляват тревожността, отнемат напрежението. Често по време на масаж хората заспиват. Масажът подобрява еластичността и релефа на кожата, подпомага намаляването на целулита, повлиява задръжката на вода и има изключително благотворен ефект върху кожата.

Добавете 3-5 капки етерично масло към продукта, който ще използвате за масаж и се насладете!

AromaTouch масаж

AromaTouch е клиничен подход за нанасяне на етеричните масла, разработен от д-р Хил, създател на най-голямата компания за етерични масла в света dōTERRA. Тази клинична практика протича на 4 основни етапа:

Етап 1 – балансиране и отпускане на тялото, намаляване на тревожността, напрежението и стреса

Етап 2 – подпомагане на имунната система

Етап 3 – намаляване на болката и възпалението и

Етап 4 – задвижване на лимфната система и енергизиране.

За поддържане на хомеостазата и здравето на организма се препоръчва тази техника да се прилага 1 път месечно. При различни проблеми AromaTouch техниката може да се прилага 1 път седмично.

2. Арома вана

Арома ваната комбинира терапевтичното въздействие на водата и етеричните масла. Тя е лесен, ефективен и приятен начин за отнемане на напрежението, релакс, успокоение на нервната система и подобряване на съня.

Ваните могат да бъдат топли, неутрални и разхлаждащи. Топлите вани са с отпускащо и релаксиращо действие. Подходящи са при мускулна треска, след тренировка, мускулни крампи и схващания, както и за подкрепа на респираторната система. Топлината ще помогне тялото да се отпусне, а етеричните масла да проникнат по-лесно през кожата. В допълнение ароматът на маслата ще се разнесе във въздуха и ще усетите незабавно облекчение. Препоръката е топлите вани да се правят вечер преди лягане, като се избягва вземането на вана след хранене. Това може да натовари храносмилателната система и целия организъм.

Неутралните и разхлаждащи вани имат тонизиращо и общоукрепващо действие, стимулират кръвообращението и сетивата. Особено подходящи са през лятото.

Сложете 3-4 капки етерично масло в пяната за вана или 3-4 капки в 1 ч.л. базово масло, разбъркайте добре, потопете се и се наслаждавайте! Потапянето на тялото е до нивото на подмишниците, не потапяйте тялото до шията.

За да обогатите ароматната вана, може да добавите по избор мляко, мед, билки, хума, различни билкови екстракти, овесени трици. Може да добавите капка етерично масло към вашия душ гел или шампоан, както и да си набавите сапун от 100% масла, който за разлика от стандартните сапуни няма да изсуши, а ще подхрани и възстанови баланса на кожата.

3. Ароматен компрес

Ароматните компреси, топли или студени, се използват локално върху мястото на болката, напрежението или нараняването, а в случаите, когато искаме да охладим тялато – на местата с най-силно кръвообращение като сгъвките на лактите и колената, под мишниците, челото.

Добавете 5-6 капки етерично масло в 100 мл. вода, потопете памучна или хавлиена кърпа във водата, изцедете добре и приложете на съответното място. При уморени и оточни крака, може да ползвате чорапи, които да обуете.

4. Вместо парфюм

Етеричните масла имат уникални, свежи, флорални, плодови, дървесни, билкови, сладки, тръпчиви и изключително трайни аромати. Не случайно голяма част от тях се използват в парфюмерията, кулинарията и в козметичната индустрия.

Науката за приготвяне на различни смеси или блендове се развива стремглаво и вече почти всеки може сам да сглоби и измисли своя любима ароматна смес, която да му носи радост и настроение през деня. Използвайте готова ароматна смес като Elevation или направете свой собствен бленд.

5. Ароматен репелент

Етеричните масла са едно от най-ефективните средства за предпазване от ухапванията на комари, кърлежи, бълхи и други насекоми. Те са абсолютно безвредни, за разлика от стандартните спрейове против насекоми, продавани в аптеките, част от които съдържат биоциди. Голяма част от етеричните масла могат да се използват като репеленти не само от възрастни, но и от бебета, деца и дори домашни любимци.

Съвети за здраве

 • 10 ТОП ползи на етеричното масло от Роза: история и наука

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Kids Collection – детски комплект етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Носът – моят предател или ароматна защита през зимата с етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Тайната на Тамяна – библейските етерични масла от древността до днес

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Osmanthus (Османтус)

  Откъде идва Османтусът? Култивиран в Източна Азия, Османтусът е малък вечнозелен храст, който може да израстне до малко дърво. Той…

  by Healthy You Blog