Офиси

Има ли място ароматерапията в офиса?

Ароматерапията става все по-популярна в корпоративните среди и това съвсем не е случайно. Все повече бизнес лидери осъзнават и разбират значението на ароматите в офис средата.

Япония е една от първите страни, които въвеждат ароматерапията на работното място. Работодателите забелязали, че това повишава продуктивността на техните служители, а множество изследвания потвърждават положителното въздействие на етеричните масла върху енергията, издръжливостта, стреса и хроничната умора.

Японската корпорация Takasago провежда проучване как ароматите влияят върху честотата на грешките при писане. Те установили, че когато в помещенията се използват арома лампи (дифузери) с етерично масло от Лимон, честотата на допуснатите грешки намалява с 54%, а когато дифузирали Лавандула, правописните грешки намаляли с 20%. Тези резултати са изключителни, особено за бизнеси, в които работата зависи от качествените текстове и много писане, рекламния бизнес, IT компаниите, преводи и много други. Разбира се това далеч не са единствените ползи на ароматерапията в бизнес средите.

Как етеричните масла въздействат на мозъка и телата ни?

Ескперти от Медицинския център към Университета в Мериленд са  установили, че различните аромати имат значителен ефект върху физическото, емоционалното и ментално здраве на хората. Те обясняват този ефект с наличието на връзка между рецепторите за аромати в носа с определени центрове в мозъка, които съхраняват спомените ни, и които отговарят за паметта и емоциите. Не случайно хората често асоциират даден аромат с някакъв момент, спомен или преживяване. Това се случва, защото етеричните масла активират лимбичната система, а тя отговаря за поведението и емоционалните реакции, както и за паметта и спомените.

Други клинични изследвания доказват връзката между обонятелните центрове в носа и хипоталамуса, който контролира ключови физиологични функции в тялото. Поради директната връзка на обонятелната система с тази област на мозъка, ароматите в етеричните масла са в състояние да взаимодействат директно с мозъка, а чрез него и върху голяма част от психо-физиологичните процеси в тялото.

Разбира се етеричните масла подпомагат тялото и по много други начини на физическо ниво, като например дишането. Етеричното масло от Мента например не само освежава, но отваря дихателните пътища и подкрепя респираторната система.

Какъв точно е ефекта от ароматерапията в работна среда?

В Спешният център на Vanderbilt Hospital в Нашвил, Тенеси, САЩ правят експеримент като включват цитрусови етерични масла в помещенията за прегледи в спешния център. Те установили, че това значително подобрило емоционалната стабилност на персонала и пациентите, подложени на огромен стрес, заради попадането им в спешния център.

Екипът на спешното отделение от над 100 човека бил анкетиран 30 дни преди и 30 дни след клиничното изпитване. В спешното отделение били разположени няколко арома лампи за етерични масла (дифузери), а използваните масла били Див портокал, Лайм, Лимон и Citrus Bliss.

Резултатите от проучването показват:

Ароматерапия в офиса

38% намаляване на нивата на стрес и тревожност

23% намаляване на чувството на претовареност и умора

45% повишаване на чувството, че могат да се справят със стресовите фактори на работното място

44% увеличаване на продуктивността на персонала

84% от персонала в спешното отделение е напълно уверен, че ползата от етеричните масла е огромна

Етеричните масла имат драматичен и почти мигновен ефект върху емоциите. Това се дължи на директната връзка между обонятелните луковици в носа с мозъка – диригентът на емоционалния оркестър. Етеричните масла въздействат върху мозъка и начина, по който реагираме. Вдишването на цитрусово масло, например Див портокал, има способността драматично да промени възприятията, усещанията и емоциите независимо дали става дума за работа, изпит или лично преживяване. Етеричните масла имат силата да въздействат върху емоциите както по отношение на възприемането и справянето със различни стресови ситуации в работата и в общуването с други хора, така и по отношение на проблеми и ситуации с нас самите и вътре в нас.

Какви са офисите в съвременния свят?

Какви са офисите в съвременния свят? Опитай се да отговориш на тези въпроси за себе си, без значение дали си работодател или служител. Ако имаш повече от 5 отговора „ДА“ на тези твърдения, то ти се намираш в риск не само по отношение на емоционалната стабилност и количеството стрес, което понасяш, но и чисто физически.

 • Прекарваш повече от 8 часа на ден в офиса, най-често седнал
 • Работиш в отворено офис пространство или в стаи с много колеги
 • Работиш в шумна среда, която няма как да избегнеш или на непрекъснат фонов шум
 • Работиш често на изкуствена луминисцентна или смесена светлина
 • В офиса липсва достатъчно слънчева светлина
 • Излизаш на чист въздух навън през работно време само, за да пушиш
 • Офисът се отоплява или охлажда с климатици, климатична инсталация или централно отопление и въздухът е винаги сух
 • Изпитваш напрежение, сухота и дразнене в очите, когато си в офиса

 

 • Усещаш дрезнене и сухота в носа и гърлото, имаш нужда да се прокашляш, кихаш често и редовно се заразяваш с вируси от колеги в офиса
 • Работиш пред компютър или на бюро в статична поза
 • Често имаш схващания на врата, шията, кръста, раменете
 • Наблюдаваш оточност, нарушено кръвообращение и лимфен застой
 • Усещаш тежест и болки в краката вечер след работа
 • Изпитваш стрес и психическа умора, не можеш да се фокусираш, напрегнат си, дори да нямаш спешни задачи
 • Усещаш раздразнителност, чувстваш се демотивиран, само мисълта за още един ден в офиса те ужасява

 

Как ти влияе стресът в офиса?

Какво всъщност е стрес?

Стресът е защитен механизъм на организма, който играе ключова роля в развитието и запазването ни като биологичен вид. Когато изпитваме стрес, организмът ни влиза в режим наречен условно Бий се или бягай! В миналото човешкият вид е имал нужда от този механизъм, за да оцелее в суровата среда и да избяга от преследващите го зверове или да се бори за прехраната си.

Какво се случва по време на стрес?

Всички ние сме го изпитвали многократно и затова само ще маркирам тук – дишането се учестява, кръвното налягане и пулсът се увеличава, секретира се адреналин и кортизол (стресовият хормон), зрението се изостря, появява се потене и т.н. Целта на тази каскада от действия е да захрани ключовите органи като сърцето и мускулите ни с енергия, за да можем или да избягаме, или да се бием за живота/храната си.

Защо тогава стресът е толкова вреден?

На първо място, защото в съвременния свят човек почти не излиза от този режим! Всеки ден е сресиращ, гонят се срокове или резултати, изпуска се поръчка, проваля се сделка, появява се недоволен клиент, идва поредната нощна смяна, закъсняваш за тържеството на децата, шефът е направил оперативка в края на деня и ще се проточи в извънработно време, и какво ли още не…. Прибираш се удома и продължаваш да мислиш и прехвърляш в ума си хиляди разговори, случки, хипотези… Лягаш си и умът ти продължава да галопира и мислите връхлитат като ураган. На практика ежедневието на съвременния човек е такова, че той в огромната част от денонощието е в режим Бий се или бягай. На второ място за организма няма никакво значение дали те гони звяр, за да те изяде или шефът ти е дал краен срок и ти се проваляш. Реакцията на физическо ниво е една и съща – Бий се или бягай или с други думи СТРЕС!

И все пак защо стресът е толкова ЛОШ?

Защото, когато организмът е в стрес, той забавя или буквално изключва част от функциите си и пренасочва усилията си да ни спаси. Когато е под стрес, организмът забавя храносмилането, репродуктивните функции, имунната система, процесите по регенерация на клетки и тъкани и др. Защо? Защото те не са му нужни в момента! Но ако човешкия организъм перманентно е в това състояние? Сега вече се досещаш защо стресът е толкова лош, нали? Сега вече се досещаш защо, когато си напрегнат и под стрес често те свива корем, дланите ти се потят, главата бучи, пулсът се учестява и т.н. А сега си представи, че си в това състояние непрекъснато години наред…

Как да използвам етеричните масла в офиса?

Етеричните масла се използват по много различни начини: в дифузер, локално за мазане, масаж, спа процедури, в спрейове, в козметиката, в кулинарията, като естествено натурално почистващо средство, като репелент, като уникален парфюм и т.н.

Най-подходящият начин за употреба на етеричните масла в офиса е чрез използването на арома лампа за етерични масла или т.нар. ДИФУЗЕР

В зависимост от характеристиките на офисното помещение се определя и най-подходящия вид дифузер.

Как да избера арома лампа за офиса?

От изключителна важност за този избор са размера и разпределението на работните помещения в офиса, вида на отоплението, относителната влажност на въздуха, наличието или липсата на пресен въздух, техника/компютри, брой хора на кв.м. и др.

Най-общо моята препоръка е на около 50 кв. м. площ да има 1 бр. арома лампа. От огромно значение е качеството на арома лампата, както и качеството на етеричните масла. Описаното в тази статия се отнася до 100% чист тестван клас етерични масла като тези, с които аз самата работя (dōTERRA).

За по-прецизно изчисление и информация относно избора на дифузер, ще се радвам да помогна със съвет, да те посетя на място и да си поговорим. Подробна информация как да избереш дифузер можеш да намериш и в статията ми Всичко за арома лампите ТУК. И все пак, надявам се да ме поканиш да се запознаем и лично да се убедиш в ефекта на ароматните етерични масла в работна среда.

Къде да намериш качествени, тихи, многофункционални и красиви арома лампи за твоя офис, виж Колекцията арома дифузери HealthyYou ТУК.

Как да включа арома лампата?

Стъпка 1

Налей вода в контейнера на арома лампата с приложената чашка.

Не наливай директно от чешмата.

Стъпка 2

Избери любимо етерично масло и капки няколко капки във водата.

Стъпка 3

Включи арома лампата и се наслади!

Виж мнението на тези, които вече имат арома лампа в офиса си

Ако все още се колебаеш, виж мнението на тези, които вече оборудваха офисите си с арома лампи за етерични масла. Те го споделиха специално за теб!