ТОП 5 етерични масла при менопауза

ТОП 5 етерични масла при менопауза
24.10.2019 Healthy You Blog

Пиша тази статия на първо място като жена. Иска ми се да поговорим по темата за женските хормони в онази част от живота ни, която сме свикнали да бъде наричана – зрялата. Тази част от живота ни, когато сме приключили с децата, те са тръгнали по своя път, а ние вече сме прехвърлили 45. Преминали сме т.нар. фертилна възраст и бавно, но сигурно вървим към „мрачния“ период, наречен менопауза. Казвам мрачен, защото не си спомням скоро да съм чела или попадала на нищо позитивно по отношение на този период от живота на жената. За сметка на това обаче, в обществото ни, разбира се подхранвано от рекламите, има едно доста изкривено разбиране за това какво се случва в периода след 45 годишна възраст с една жена както емоционално, така и чисто физически.

„Благодарение“ на медиите и рекламите дори далеч от тази възраст, аз вече знам какво ме очаква – горещи вълни, раздразнителност, чести промени в настроението, депресия, потене, безсъние, проблеми с теглото, проблеми със съня, остеопороза, косопад и изтъняване на косата, пигментни петна, ниско либидо, вагинална сухота и т.н. Предполагам, че и повечето жени са чували за тези симптоми и дори ги приемат за нещо, което неизбежно ще се случи и с тях.

А знаете ли, че има култури по света, в които думата менопауза не съществува. И преминаването през този период не е нищо по-особено от нормалния цикъл на живота на една жена, промяна, преход, през който всяка от нас ще премине. Но в същото време това не означава, че ще се случи нещо ужасно, че задължително всяка от нас ще изпита купища неприятни сиптоми и неразположения както физически, така и емоционално. Нагласите по отношение на менопаузата, които са разпространени в обществото ни, и не само в нашето, но основно в западните общества, създават очакване в жените те да се чувстват непълноценни и този преход в техния живот да бъде свързан изцяло с негативни асоциации. Това очакване всъщност ги лишава от възможността да се насладят на тази транформация и да преминат през нея осъзнато, без предубеждения и закостенели схващания. Основната идея, която бих искала да ви предам тук и сега е, че менопаузата е естествено състояние и не е проблем, нито заболяване. Че можете да бъдете щастливи, здрави, сексуално активни, жизнени и енергични далеч след след като тя настъпи.

Когато наближи менопаузата и произвоството на хормони започне да намалява с годините, което е един напълно естествен и физиологичен процес, от ключово значение е да се погрижим за себе си и да се подготвим, така че да намалим вероятността да попаднем в клишетата за менапаузата, които всички сме чували, дори и 20-годишните жени, дори и партньорите им.

И макар, че заглавието на тази статия е ТОП 5 етерични масла при менопауза, никога не се ограничавам само с тях и ще ти споделя какво още можеш да направиш, за да минеш пред този преход с гордо вдигната глава, със същото самочувствие и увереност, както на 25 г. и в максимално добра форма както физически, така и емоционално.

От къде да започна?

Затова ще започна още от далеч. Просто искам да видиш цялостната картинка и да ти помогна да намериш себе си, къде точно си в момента и къде искаш да бъдеш. Затова ще се опитам да бъда максимално кратка и да обясня всичко простичко.

Естрогенова доминантност

В този свят, в това време, огромна част от жените страдаме от т.нар. естрогенова доминантност, дори без да го осъзнаваме. Това състояние се описва от науката като състояние, при което в тялото ни има повече естроген и по-малко прогестерон, който да го балансира. Това състояние в момента е с размерите на епидемия. Симптомите на естрогеновата доминантност могат да бъдат сбъркани с много други състояния, но най-често включват умора, изтощение, проблеми с теглото, намалено либидо, кисти, миоми и др. Тук отварям съвсем леко вратата и искам да обърна внимание на ксеноестрогените или тези вещества, които приличат на естрогена, но всъщност се промъкват в тялото ни чрез токсините, храните и различни продукти, които употребяваме, вкл. пластмаса и опаковки. Тези жени, които употребяват противочатъчни таблетки на основата на естроген (той не е само едни) също допринасят за естрогеновата доминантност и са в това състояние. В същото време бедната ни на нутриенти, винамини, минерали и фибри диета допринася в телата ни да циркулира повече естроген, отколкото ни е нужен. Това е и част от причината жените да усещат някои от симптомите на менопаузата доста драматично.

Стресът

Стресът – огромна тема, за която често правя събития на живо и споделям техники, които могат да помогнат веднага и не изискват някаква предварителна подготовка или знания. Но сега искам да кажа – да, стресът и повишените нива на кортизол – стресовия хормон са една от основните причини за дисбаланси на хормоналната система. Да, стресът допринася също и за задълбочаване на естрогеновата доминантност. Когато тялото е под хроничен стрес, то буквално изключва или поставя на минимум някои системи, за сметка на претоварването на други. Можеш ли да предположиш коя система е една от изключените или работеща на авариен режим? Да, репродуктивната!  И да, толкова много двойки изпитват затруднения, когато пожелаят да имат деца, толкова много жени имат проблеми с фертилността… Да, стресът има огромна роля тук и въобще не си мисли, че това е шега.

Сънят

Да, знам, че го знаеш! Но нека сега го чуеш по един различен начин. Да започна от там, че през 2017 г. трима учени получават Нобелова награда, заради откритията им свързани с биологичния часовник на човека или т.нар. циркаден ритъм. Накратко животът ни на тази земя е адаптиран към въртенето на планетата. Ако не спим в синхрон с циклите на ден и нощ на планетата, сме предразположени към цяла поредица от проблеми. Веднага си представи, че пътуваш за Америка например. Заради часовата разлика, са ти необходими поне 2-3 дни, за да се адаптираш, а на някои хора много повече. Учените откриват ген, който регулира циркадния ритъм и адаптира физиологията на тялото в различните периоди на денонощието. И какво мислите, че прави още този часовник? Да, освен, че е свързан със съня, той регулира хормоните, метаболизма и дори поведението ни. Циркадната биология ще ни разкрие още много интересни факти за това колко интелигентно и адаптивно е тялото ни. Просто искам за знаеш, че сънят не е избор, а животоподдържаща система за регенерация на организма. Колкото по-малко спиш, толкова по-голяма е вероятността да се сблъскаш с непрятни проблеми както физически, така и емоционално. Сънят преди полунощ е от изключителна важност, затова не го пропускай в ровене в интернет или социалните мрежи, а инвестирай това време в сън и регенерация. Ще ми благодариш по-късно 🙂 Сега се надявам, че ще започнеш да гледаш на съня по-сериозно, ако се намираш в преходната зона т.нар. перименопауза или вече си в менопауза.

Храната

Да, храната има значение и да, храната освен да ни дава енергия, има и определен хормонален отговор в организма. Затова съвсем не е без значение с какво се хранят жените. Да, храната има значение, особено след 45+, когато и метаболизма се забавя, освен промяната в хормоналния фон.

Далеч съм от мисълта да препоръчам каквато и да било диета, защото не вярвам в универсалните такива. Всеки човек има различни нужди и се намира в различен етап от живота си. Така че единственото, което ще си позволя да кажа тук е да търсите своята диета, като под диета имам предвид дългосрочен режим на хранене, с който да се чувстваш добре, жизнена и енергична. Бих препоръчала само да премахнеш от менюто си всичко, чиито произход не знаеш, рафинирано и обработено назнайно колко пъти и как, т.нар. боклучава и бърза храна, стимуланти и т.н.

Животът ни като жени, или поне на голяма част от жените, преминава под влиянието на естрогеновата доминантност, стреса, неподходящата диета и проблемите със съня. Целта на тази статия е да развее голям червен флаг по отношение на това какво се случва в тялото ни и да даде отправна точка, която да дискутираш с твоя лекар.

ТОП 5 етерични масла при менопауза

И така дойде момента да разкажа за етеричните масла. На първо място е добре да знаеш, че не, етеричните масла не могат да спрат естествения ход на намаляване на хормоналните нива с течение на времето. Този процес е неизбежен, но напълно нормален и физиологичен. И макар, че етеричните масла не могат да заменят хормоните, те са тези, които могат да направят прехода далеч по-приятен, да ти помогнат да избегнеш някои от неприятните симптоми и да ти върнат контрола върху някои от изброените по-горе основни заподозрени като съня, стреса, храната.

Clary Sage

Добрата стара Салвия, чували сте я нали? Тя е първото етерично масло, за което се сещам, когато стане дума за хормонални дисбаланси. И затова тя е тук на първо място. Салвията може да помогне за облекчаване на симптомите преди или по време на менопауза, които включват горещи вълни, тревожност и раздразнителност. Комбинацията на Салвия с етеричното масло от Мента (Peppermint) е чудесна и има охлаждащ ефект при горещи вълни, а в комбинация с Лайка ще помогне при стрес и проблеми със съня.

Салвия и хормоните

Изследване от 2014 г. с 22 жени на 50 годишна възраст, което е публикувано в Journal of Phytotherapy Research установява, че вдишването на етеричното масло от Салвия е намалило нивата на кортизола им с 36%. Някои от тези жени са били диагностицирани с депресия и в края на изследването са получили значително подобрение на емоционалното си състояние.

Ето защо се счита, че Салвията е едно от етеричните масла, което подпомага естествения баланс на естрогените в организма и е първи избор при перименопауза и менопауза. Ако често имаш срампи, болезнени периоди или тежък ПМС или подозираш, че е налице естрогенова доминантност, етеричното масло от Салвия е първото, което бих препоръчала.

Как да използваш?

Ароматно

На първо място в арома дифузер. Просто капни 2-3 капки от етеричното масло в арома лампата и се наслади на сладкия аромат на Салвията, който освен това има отпускащ и успокояващ ефект.

Локално

Разреди 3-4 капки Салвия с 10 мл. базово масло и приложи върху абдоминалната област, кръста, тила и дори стъпалата, ако усещаш силен стрес. Ако емоционалното ти състояние не е стабилно и усещаш, че се поддаваш на негативизма и черните мисли, погледни статията ми Етерични масла при депресия. В комбинация с етеричните масла от Иланг-Иланг и Майорана, Салвията е изключителна.

Lavender

Лавандулата – едно изключително обичано и ценено етерично масло от хилядолетия назад. Тайната на Лавандулата се крие в успокояващите и балансиращите й свойства, които всички сме усещали. Ароматът на Лавандулата се използва широко от бебешките лосиони за тяло, през СПА и Wellness индустрията, парфюмерията до кулинарната индустрия. Освен това Лавандулата е етерично масло с доста вариации т.е. Лавандулата въобще не е само един вид.

И тя е тук в този списък именно заради способността си бързо и ефективно да отнема стреса и напрежението, да успокоява и балансира, което способства за намаляване нивата на стресовия хормон и от там оказва ефект върху цялостния хормонален фон в организма.

Лавандулата и горещите вълни

Клинично проучване на ефекта от употребата на етерично масло от Лавандула по отношение на горещите вълни е проведено със 100 жени на възраст между 45 и 55 години. Жените са вдишвали ароматът на етеричното масло от Лавандула 2 пъти дневно по 20 минути за период от 12 седмици. Резултатите показват значително намаляване на броя на горещите вълни при жените, които са вдишвали етеричното масло от Лавандула. Изследването показва, че вдишването на етеричното масло от Лавандула е един простичък, лесен, неинвазивен, натурален и ефективен метод със забалежителен ефект по отношение на горещите вълни и искам силно да ви окуража да го опитате.

Как да използваш?

Просто включи арома лампата си вечер с 2-3 капки етерично масла от Лавандула и се наслади на успокояващия и балансиращия й ефект. Все още нямаш арома лампа? Избери от двата ни ТОП модела мултифункционални и невероятно красиви арома лампи ТУК.

Лавандулата и съня

В допълнение етеричното масла от Лавандула има изключително добър ефект върху продължителността и качеството на съня. Ето защо е първи избор за жените в периода на перименопауза и менопауза, които изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние. Ако Лавандулата не е точно твоя аромат, разбира се, можеш да опиташ и други етерични масла. Пиши ми и ще препоръчам веднага.

Как да използваш?

Ароматно

Най-лесният начин да използваш етеричното масло от Лавандула за отличен сън е да капнеш 2-3 капки в арома дифузера си вечер преди лягане.

Локално

Но ако проблимите ти със съня са сериозни, може да използваш Лавандулата и локално, когато има нужда. При този начин на употреба е добре да я разредиш с базово масло като кокосово, бадемово или друго масло и да приложиш върху тила, гърба и стъпалата. 2-3 капки етерично масло от Лавандула в 5 мл. базово масло са напълно достатъчни.

Нанесено локално върху кожата етеричното масло от Лавандула навлиза в кръвния поток само 5 минути след прилагането му. Максимална концентрация достига около 20 минуси след приложението му, след което плавно започва да намалява. В рамките на около 90 минути след приложение, по-голямата част от него е елиминирана и е напуснала тялото.

Лавандулата при тревожност и паник атаки

Често срещам жени, които ми споделят, че са изключително тревожни и често имат паник атаки. В периода на перименопаузата и менопаузата е възможно това състояние да продължи дълго време. Ако търсите натурален начин, който да ви помогне да си върнете отново спокойствието, баланса, усмивката и щастието от живота, прочетете статията ми Етерични масла при тревожност и паник атаки.

Geranium

Когато намалението на естрогеновите нива вече е факт, етеричното масло, което може да включиш в ежедневието си е Гераниум (Pelargonium graveolence).

Гераниум и естрогеновите нива

Клинично проучване, проведено в Департамента по Невробиология на Университета в Нагазаки, Япония през 2017 г. предоставя интересни данни по отношение на ефекта от инхалаторно (чрез вдишване на аромата) приложение на етеричното масло от Гераниум върху естрогеновите нива, измерени в слюнка. В клиничното проучване на включени общо 10 етерични масла, но резултатите показват, че значимо повишение на концентрацията на естроген в слюнката се наблюдава при излагането на ароматите от Гераниум и Роза.

Как да използваш?

Ароматно 

На първо място в арома дифузер. Просто капни 2-3 капки от етеричното масло в арома лампата и се наслади на аромата на Гераниума, който освен това има отпускащ и успокояващ ефект.

Може да използваш арома дифузера за етерични масла и в офиса си или да си направиш инхалер за нос, който е малък, компактен, лек и можеш да го носиш навсякъде със себе си. Буквално е по-малък от червило, така че инхалерът за нос с 15 капки Гераниум ще ти позволи да носиш маслото навсякъде, където и да си и да се възполваш от неговите изключителни качества.

Гераниум и гладката кожа

Освен всичко останало, етеричното масло от Гераниум е маслото на еластичната кожа. То е чудесен натурален помощник на всяка жена, която желае да има свежа, гладка, нежна и красива кожа, защото подпомага производството на колеген и еластин и има превантивен ефект при отпускане, стрии, загуба на плътност и еластичност.

Как да използваш?

Локално

Можеш спокойно да го разредиш с базово масло и да нанесеш върху кожата. Перопъчвам бадемово, шипково и масло от ший като базови масла. 3-4 капки етерично масло от Гераниум в 10-15 мл. базово масло са предостатъчни.

Peppermint

Може би се чудиш защо етеричното масло от Мента е в този списък. Но много бързо ще те убедя, че точно тя – Ментата трябва да бъде тук. И почвам веднага с аргументите.

Мента и горещите вълни

Както споменах по-горе в статията, етеричното масло от Мента има чудесен охлаждащ ефект и е особено ефективна при дамите, които страдат от горещи вълни по време на перименопаузата и менопаузата. Тя е чудесен помощник, който ще редуцира дискомфорта, породен от горещите вълни.

Как да използаш?

Ароматно

Най-бързият начин е просто да капнеш 1-2 капки в длани, да разтъркаш длани и да вдишаш от шепи охлаждащият аромат на етеричното масло от Мента. Вариант 2 е да си направиш инхалер за нос с 15 капки Мента и да вдишаш от него веднага щом усетиш да се задава гореща вълна.

Мента и болката, крампите, дисменорея

Етеричното масло от Мента е наистина супер ефективно, когато се касае за болка, крампи, болезненост в периода на перименопаузата. Тогава често се наблюдават промени в самия менструален цикъл, който може ту да изчезва, ту да се появява до окончателното му спиране. В този период много жени се оплакват от болки в абдоминалната област. Ментата е изключително ефективна и буквално минути след приложението й върху кожата се усеща отпускане, облекчаване на болката и редуциране на крампите (внезапни болезнени мускулни контракции), заради спазмолитичния й ефект. Тя отпуска мускулите и има отличен обезболяващ ефект.

Мента и главоболието

Етеричното масло от Мента също така е отличен помощник при главоболие и мигрена. Ако често ви спохожда болката в главата, опитайте с инхалер с Мента и бленд от Мента, Розмарин и Тамян, разредени в базово масло.

Как да използваш?

Локално

Отлей 3-4 капки Мента и разреди с 5-10 мл. базово масло от кокос, жожоба, бадем. Приложи ниско долу в абдоминалната област и на кръста. Вдишай дълбоко от длани след като приложиш сместта в съответните области.

ВАЖНО! Всяка болка, в която и да е част на тялото, следва да бъде консултирана с лекар. Бъдете разумни и отговорни към себе си.

Rosemary

Розмаринът е едно от любимите ми масла, защото е едновременно успокояващо и балансиращо нивата на стреса и стресовия хормон, а от друга страна има изключителен обезболяващ ефект. Той е тук и защото е едно изключително масло за мозъка, а често с годините той-започва да ни изневерява и много дами на средна възраст споделят, че се чувстват като в мозъчна мъгла. Искат да си спомнят нещо, знаят го, но не могат да си го спомнят. Разбира се, изброеното до тук въобще не изчерпва неговите полезни свойства, но заради точно тези три основни ефекта, етеричното масло от Розмарин е в този списък.

Ако не харесвате ароматите на Лавандула и Мента например, в някои случаи можем да ги заменим с Розмарин, който има чудесен билков аромат.

Розмарин и умора, изтощение

Много дами споделят, че с напредването на възрастта, намаляване нивата на хормоните и огромния стрес в ежедневието, не успяват да се справят със стреса и умората. Някои от тях са крайно изтощени и дори сутрин след сън, едва се измъкват от леглото. Розмаринът е едно от първите масла, към които бих посегнала, когато стресът е толкова силен, че води до тотално изтощение, прегаряне.

Как да използваш?

Ароматно

Най-лесният начин е отново ароматно. Просто капни 1-2 капки в длани, разтъркай ги и вдишай от шепи освежаващия аромат на етеричното масло от Розмерин. Вариант 2 е да си направиш инхалер за нос с 5 капки Розмарин, 5 капки Лимон и 5 капки Мента или Тамян и да вдишаш от него винаги щом имаш нужда да освежиш ума си, усетиш умора или си подложена на стрес, както и преди среща, изпит или важен момент, когато трябва да си в топ форма.

Локално

Когато умората и изтощението са ежедневие, може да опиташ локално приложение на етеричното масло от Розмарин. Отдели 3-4 капки етерично масло от Розмарин и го разреди с 5-10 мл. базово масло от кокос, жожоба, бадем или друго. Нанеси в областта на кръста и/или стъпалата при умора и изтощение, в абдоминалната област при болки и крампи, в областта на тила при мозъчна мъгла и проблеми с паметта, фокуса и концентрацията.

Не всички етерични масла са еднакви

Не забравяй това! Не всички етерични масла са еднакви и ако искаш да получиш терапевтичен ефект, направи собствено проучване и избери най-добрите етерични масла. Аз могат да ти помогна в този избор като споделя с кои етерични масла работя аз лично и защо. Това са маслата на dōTERRA. Защо работя с тях и ги препоръчвам можеш да видиш в статията ми CPTG – протоколът за качество на Дотера ТУК.

Използвани източници:
  1. Worwood, V., The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, 2016
  2. Josh, A., Bollinger, T., Rubin, J.,Essential Oils Ancient Medicine, 2016
  3. Snyder, M., 2019, The Essential Oils Hormone Solutions
  4. Department of Neurobiology and Behavior, Nagasaki University, Japan, 2017, Effects of Essential Oils exposure on salivary estrogen concentration in perimenopausal women
  5. College of Pharmacy, Korea, 2014, Changes of 5-hydroxytryptamine and cortisol plasma levels in menopausal women after inhalation of clary sage oil
  6. Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Ardabil University of Medical Science, Iran, 2018, The Effect of Lavender Aromatherapy on the Symptoms of Menopause