Хормонални проблеми при жените

Хормонални проблеми при жените
05.12.2018 Healthy You Blog

Всеки ден сме изправени пред различни предизвикателства. Животът често ни поднася изненади – приятни или не съвсем. Ежедневието ни е стресово и напрегнато. Притискат ни срокове, затрупани сме със задачи. За капак децата са болни. Да, ние жените умеем доста добре да правим по няколко неща едновременно, при това със завидна лекота.

Но нека си признаем, рано или късно идва момента, когато тялото ни казва „стоп“ по най-различни изненадващи начини като:

  • главоболие, мигрена
  • нервност, напрежение, паник атаки
  • хормонални дисбаланси
  • хранителни разстройства, покачване на тегло
  • високо кръвно 
  • автоимунни заболявания
  • и още, и още….

В стремежа си да се справим с всички задачи перфектно, да обърнем внимание на децата и семейството си, често забравяме за себе си. Лягаме си изморени вечер и се събуждаме изморени на сутринта. Подлагаме тялото и ума си на изключителен стрес. А когато сме под стрес, тялото ни е в ситуция на бий се или бягай или казано по друг начин тялото ни се стреми да оцелее на момента като дава всичко от себе си на максимум. Разбира се, това състояние не може да продължава вечно и рано или късно идва момента, когато тялото ни казва „стоп“. 

Картината се допълва с проблеми със съня, недоспиване, диети, безразборно хранене и дефицити на различни хранителни вещества, витамини и минерали, злоупотреба с алкохол и медикаменти, възпалителни процеси. 

Възможно ли е въобще да върнем баланса в тялото си, но и в ежедневието си? Как и кои етерични масла могат да ни помогнат за това?

На първо място аз лично се опитвам да приема себе си такава, каквато съм. Често ние жените сме най-големите си критици. Обвиняваме се за всичко, непрекъснато искаме да променим нещо в себе си или не харесваме дадена част от тялото си. В практиката си срещам много такива жени и чак когато поговорим, те осъзнават, че вървят срещу себе си. В по-голямата си част това ги кара да се чувстват депресирани, апатични, нежелани, напрегнати и кръгът се завърта. Нямаме съмнение, че за организма ни това е стрес, с който го облъчваме ежедневно, нали?

Депресивните състояния при жените, а вече и при мъжете, са все по-често срещани. В същото време обаче жените често не получават необходимата помощ, все още това се смята за нещо нормално, докато не се стигне до физически проявления, едва ли не това е срамно.

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са преживели загуба, това е изключително сериозно състояние и с тях трябва да се работи не само с етерични масла.

Но трябва да призная, че по отношение на емоциите и различните им проявления, ароматерапията има много силни оръжия.

Едни от най-добрите ми помощници в тази битка са цитрусовите масла – див портокал, лимон, лайм, мандарина, грейпфрут, бергамот, но и много други като иланг-иланг, лавандула, тамян, гераниум, жасмин, нероли, салвия. Има и някои ароматни комбинации като Balance, Elevation, Citrus Bliss, Motivate, Cheer, които са разкошни и лесни за употреба.

Приложението е на първо място в дифузер. За няколко минути те изпълват помещението с разкошния си аромат и не изискват никакъв ангажимент, освен да напълните уреда с вода, да накапете 4-5 капки етерично масло или комбинация в него и да го включите.

На второ място е локалното приложение. Подходящо разредени в базово масло, етеричните масла се нанасят на тила, китките, стъпалата или гърба. Не забравяйте да вдишате дълбоко от дланите си след като сте нанесли маслото.

Техниката AromaTouch   също е много подходяща в случаите на депресия.

Примерни комбинации при депресия

Смес 1

30 капки Грейпфрут

20 капки Див портокал

10 капки Спеърминт

Смес 2

20 капки Бергамот

10 капки Салвия

4 капки Иланг-Иланг

Смес 3

16 капки Див портокал

12 капки Иланг-Иланг

8 капки Петитгрейн

Смес 4

16 капки Гераниум

12 капки Лайм

10 капки Иланг-Иланг

Смес 5

20 капки Грейпфрут

20 капки Гераниум

10 капки Мандарина

Смес 6

15 капки Лавандула

15 капки Спеърминт

15 капки Лимон

Локално приложение – смесете посочените масла в чисто шише от тъмно стъкло в посочените пропорции. След това от готовата смес използвайте 3-5 капки в 10 мл. базово масло и нежно масажирайте гърба, стъпалата, тила.

Вана – използвайте до 6 капки в релаксираща и отпускаща вана.

Дифузер – използвайте до 6 капки в дифузер през деня или нощта, или когато имате нужда. Вижте нашите дифузери тук

Други начини – използвайте 1-2 капки върху дланите си, зад ушите, на тила или върху кърпа и вдишайте дълбоко. Не докосвайте лицето!

Можете да използвате и само едно единствено масло.

Масла, които подпомагат фертилитета 

В днешно време хормоналните дисбаланси при жените са изключително често срещани. Масово към тях се подхожда като се предписват хормонални препарати или лекарства. Не се обръща сериозно внимание на причините и не се търсят систематично корените на проблема. А те са различни при всяка жена, независимо че симптомите могат са бъдат сходни.

Когато говорим за хормонални проблеми и терапевтични етерични масла, първото което трябва да знаем е, че съществуват група етерични масла, които можем да наречем “адаптогени”. Терминът се появява още през 1947 г., за да опише техния ефект върху повишаване устойчивостта на тялото към стреса. Накратко основни функции на адаптогените са да балансират, възстановяват и защитават тялото. Те имат способността да се адаптират в зависимост от състоянието на организма и неговите нужди. Тези „умни“ масла са уникални, защото могат да оказват едновременно противоположни свойства като стимулиране и релаксация и се адаптират към конкретните нужди на организма. Използването им има много добри резултати, когато говорим  за хормонални дисбаланси, при които едни жлези могат да не функционират оптимално, докато други са свръхпродуктивни. Адаптогенните етерични масла са способни да балансират работата на жлезите, без да създават по-нататъшен дисбаланс. Използването им в комбинации допълва терапевтичните им свойства.

Първото ми арома бебе от майка с репродуктивни проблеми се роди през октомври 2018 г. Прекрасно и здраво момченце!

Маслата, които подпомагат фертилитета са на първо място салвия (clary sage), кипарис, тамян, гераниум, мащерка, иланг-иланг, маточина, сандалово дърво, лимон. Конкретната комбинация, която ползвахме, и която доведе до успешна бременност след 2 миседа е от тамян, мащерка и салвия. Блендът се нанасяше в абдоминалната област 3 пъти дневно с лек масаж. Бременността настъпи 2 месеца след началото на терапията.

Кисти и поликистозни яйчници (СПКЯ)

Не съм подозирала колко много жени са имали или имат тези проблеми, докато аз самата не получих киста преди няколко години. Състоянието ми беше спешно и се наложи лапароскопска операция. Тогава разбрах колко често срещан е този проблем при жените и как науката все още няма обяснение за причините. Използването на етеричните масла по-долу не отменя задължителното посещение при лекар, ако имате кисти, СПКЯ или друг здравословен проблем.

Етерични масла при кисти – гераниум, кипарис, хвойна, розмарин, маточина, лимон, босилек, пачули, кедрово дърво

Примерен бленд при кисти

40 капки Гераниум

20 капки Кипарис

15 капки Хвойна

10 капки Босилек

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Етерични масла при поликистозни яйчници СПКЯ – салвия, гераниум, хвойна, лайка, лавандула, смирна, лимон

Примерен бленд при СПКЯ – 1

20 капки Салвия

20 капки Смирна

15 капки Гераниум

6 капки Лавандула

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерен бленд при СПКЯ – 2

20 капки Гераниум

20 капки Лимон

10 капки Салвия

6 капки Хвойна

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Предменструален синдром (ПМС)

Всеки месец милиони жени преминават през това. Някои без никакви неразположения, други буквално не могат да станат от леглото. Ето ароматните ми предложения.

Етерични масла за балансиране на хормоните и при ПМС – салвия, гераниум, лавандула, фенел, мента, цитруси – грейпфрут, бергамот, босилек, жасмин, майорана, хвойна, иланг-иланг

Примерен бленд при гняв, нервност, тревожност и ПМС

10 капки Бергамот

10 капки Гераниум

10 капки Салвия

Смесете маслата и ги добавете съм 30 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в областта на слънчевия сплит и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерен бленд при подуване и ПМС

15 капки Хвойна

15 капки Лимон

10 капки Гераниум

6 капки Кипарис

4 капки Черен пипер

4 капки Кориандър семена

4 капки Мента

Смесете маслата и ги добавете съм 30 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместа като я нанесете в областта на слънчевия сплит и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерна комбинация при задръжка на течности

30 капки Лимон

10 капки Хвойна

10 капки Мента

10 капки Кориандър

Смесете маслата в посочената пропорция и ги добавете към 60 мл. базово масло. Прилагайте в абдоминалната област и на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Месечен цикъл – проблеми

Етерични масла при менорагия (обилна или продължителна менструация) – кипарис, гераниум, салвия, лайка, цитруси, лавандула

Примерна комбинация при менорагия 1

20 капки Гераниум

15 капки Кипарис

10 капки Салвия

10 капки Лайка

6 капки Лимон

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Примерна комбинация при менорагия 2

20 капки Гераниум

20 капки Кипарис

10 капки Лавандула

10 капки Лайка

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Етерични масла при аменорея (липса на менструация) – босилек, салвия, мента, розмарин, хвойна, майорана, лайка, гераниум, кипарис, майорана, жасмин

Примерна комбинация при аменорея

30 капки Лайка

20 капки Гераниум

10 капки Салвия

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл. базово масло в тъмно стъклено шише. Използвайте сместта като я нанесете в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона минимум 2 седмици.

Етерични масла при нередовна менструация – мента, розмарин, лайка, салвия, фенел, лавандула, роза

Етерични масла при дисменорея (болезнена менструация) – салвия, тамян, гераниум, лавандула, роза, кипарис, мента, майорана, лайка, босилек, розмарин, мащерка, черен пипер, джинджифил, безсмъртниче

Кое масло да изберете зависи от причината за спазмите. Ако имате някои от тези масла, можете да опитате с 1-2 капки етерично масло и 10 капки базово масло в дланите си. Сместта приложете директно върху областта под пъпа и яйчниците, както и отзад на кръста. Повторете след 30 минути, ако ефектът не е достатъчен.

Може да опитате и тези комбинации.

За болки по време на целия цикъл

20 капки Лавандула

10 капки Мента

10 капки Кипарис

10 капки Майорана

10 капки Салвия

Смесете етеричните масла в стъклено шишенце. След това използвайте 3-5 капки в 5 мл. базово масло и нанесете в абдоминалната област и на кръста ниско долу. Или добавете етеричните масла в 60 мл. базово масло и го носете с вас в дамската ви чанта. Започнете 5-7 дни преди датата на вашия цикъл.

За спазми по време на цикъл

20 капки Майорана

20 капки Кипарис

10 капки Гераниум

10 капки Салвия

6 капки Джинджифил

Смесете етеричните масла в стъклено шишенце. След това използвайте 3-5 капки в 5 мл. базово масло или добавете етеричните масла в 60 мл. базово масло и нанесете в абдоминалната област и на кръста ниско долу. Започнете 5 дни преди датата на вашия цикъл и продължете докато има нужда.

Менопауза

Етерични масла при менопауза – кипарис, лавандула, лайка, салвия, босилек, гераниум, розмарин, мащерка, жасмин, бергамот, кориандър, сандалово дърво, мента.

При задръжка на течности по време на менопауза – хвойна, кедрово дърво, кипарис, розмарин, лимон, див портокал, кориандър

При горещи вълни по време на менопауза – кипарис, гераниум, лайка римска, салвия, мента, розмарин, лимон

Примерна комбинация при горещи вълни

20 капки Салвия

12 капки Гераниум

12 капки Лимон

8 капки Спеърминт/5 капки Кориандър

4 капки Кипарис

4 капки Мента

Смесете маслата в посочената пропорция и ги добавете към 60 мл. базово масло. Прилагайте в абдоминалната област и на кръста ниско долу в лумбалната зона.

Ендометриоза

Етерични масла при ендометриоза – босилек, салвия, майорана, гераниум, безсмъртниче, лайка, роза, хвойна, лавандула, кипарис, бергамот, карамфил, мента, кардамон

Седящи вани (топла и студена) при ендометриоза

25 капки Гераниум

15 капки Салвия

10 капки Кипарис

10 капки Безсмъртниче

10 капки Роза

6 капки Карамфил

Смесете маслата в тъмно стъклено шише. Добавете 5 капки в топлата вана и стойте в нея 2 минути, след това се преместете в хладната вана, в която добавете 2 капки розово масло. Редувайте всяка вана поне 3 пъти. Водата трябва да е до линията на  талията ви. Ако това не е възможно, максимално близо до тази линия.

Примерна комбинация при ендометриоза 

20 капки Гераниум

20 капки Салвия

15 капки Лавандула

10 капки Босилек

5 капки Лайка/Кипарис

Смесете посочените масла и ги добавете в 60 мл. базово масло. Масажирайте 2 пъти дневно абдоминалната област. Ако месечният ви цикъл протича изключително тежко, можете да добавите етеричните масла в 30 мл. базово масло и да приложите 3 пъти дневно по време на месечния цикъл.

Щитовидна жлеза и Тиреоидит на Хашимото

След проблемите с женските полови хормони, проблемите с хормоните на щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните при жените.

Любимата ми рецепта с много положителни отзиви е комбинация от:

10 капки Тамян

10 капки Карамфил

10 капки Лимонова трева 

10 капки Босилек

Маслата се смесват се с базово масло в 10 мл. шише с ролон и се прилагат върху жлезата 2-3 пъти дневно.

Преди да решите да използвате етерични масла, консултирайте се с ваши лекар и квалифициран ароматерапевт, който да ви помогне да изберете вашите масла.

НЕ ВСИЧКИ МАСЛА СА ЕДНАКВИ! Препоръчвам ви да използвате само етерични масла сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми с жени, бременни, кърмачки,семейства и деца използвам маслата на dōTERRA.

Всички посочени тук рецепти са примерни. Конкретните масла, които да се използват, зависят не само от проблема, но и от състоянието на човека, за когото са предназначени, начина му на живот, хранене, двигателна активност, сън, работа, навици, други заболявания и т.н. Колкото и да ми се иска да кажа ето една универсална рецепта, мисля, че няма такава, защото всеки човек е различен и реагира различно.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn