Есента е тук с пълна сила! Цветна и топла през деня, хладна и ветровита през нощта. Времето на чая, на греяното вино, на канелата, на килимите от листа, на топлинката и домашния уют.
Но есента е времето, през което имунната ни система е изправена пред редица предизвикателства с различни имена – вируси, бактерии, стрес, вредни навици, намаляване приема на пресни плодове и зеленчуци, проблеми с адаптацията при смяната на времето, липса на достатъчно слънце, проблеми със съня и емоционални дисбаланси, и още, и още. И макар човешкият организъм да е една постоянно адаптираща се машина, понякога е много трудно да се справи с всичко накуп. И поддава. Първата вълна течащи нослета и дрезгави гласове вече настъпва с бърза скорост.
Затова в тази статия искам да споделя няколко зимни шедьовъра в течна форма, които много пъти са ми доказвали лично своята сила в борбата с вирусите и настинките. И понеже вярвам, че когато основата е добра, когато тялото получава качествено гориво, то има способността и силите да устоява на атаките по-ефективно, ще ти дам 3 наистина златни рецепти, с които ще водиш напред поне с 3 крачки. Също така не си мисли, че само аз си ги пия вкъщи. Всички подред пият от тях – без изключение… да, дори малкото ми дете пие от тях. И да, имам снимки за доказателство 🙂 Това идва да покаже, че рецептите са преди всичко вкусни. Е, добре, изисква се малко първоначално убеждение за най-малките, но след няколко дни вече ще се радваш на резултата.
Рецепта #1 Максимална защита или Джинджифилов шот
Започвам с най-любимата ми напитка и тя е т.нар. Джинджифилов шот. Рецептата е популярна и я има в много вариации. Най-общо казано ти трябват само 2 съставки – ябълки и пресен джинджифил. Но казах, че тези рецепти са вкусни и дори малкото ми дете на 4 г. пие от тях без уговорки. Затова съм се приготвила да разкрия тайната съставка и тя е не по-малко известна. Нарича се Алое вера. Алое вера успява да прикрие леко парливия вкус на джинджифила и комбинацията се оказа много по-добра от класическата. Така че, ако ще включваш и децата, просто си набави добро Алое вера за пиене и слагай престилката.
Необходими продукти
2 ябълки – жълти или зелени (със зелени става по-свежо и не толкова сладко)
2-5 см. резен пресен джинджифил (започни с 1-2 см., ако нямаш опит с пресен джинджифил)
Допълнително по избор
1-2 см. резен прясна куркума (внимавай, защото оцветява в жълто, но пък има разкошен противовъзпалителен ефект)
50-100 мл. Алое вера за пиене (избери качествено алое, не всички имат добър вкус)
1 лимон или лайм (обелен)
Приготвяне
Измивам и нарязвам на четвъртинки ябълките. Понякога слагам вместо част от ябълките, круша, сурова тиква или дюля, дори ананас за разнообразие. Но никога не заменям джинджифила. Всички продукти поставям в бавна преса. Тази, която ползвам е на марката Kuvings. Имам я от няколко години и съм много доволна от нея. Освен сокове, смутита и ядково мляко, прави и сладолед (100% от плодове, да не си помислиш нещо друго). Всичко това се превръща в жълта течност с консистенцията на нектар. Прибирам в стъклено шише, което се затваря плътно.
Още малки тайни
Ако ще слагаш Алое вера, остави го за накрая. Доливам алоето в джинджифиловата смес преди консумация. Не ги смесвам предварително. Така имам една и съща смес за цялото семейство. И просто добавям алое за децата. Правя тази рецепта с двойна доза и имам джинджифилов шот за всички за 3 дни. Бавната преса позволява всички витамини и полезни вещества в плодовете да се запазят до 72 часа и затова спокойно си заваксвам напитка за 3 дни напред. Ако правиш рецептата в нормален блендер, по-добре я прави ден за ден.
Още малки тайни за възрастни
При първи симптоми като запушен, течащ нос, драскащо гърло и общо неразположение, си правя двойна доза и пия не само сутрин, но и след работа. Ако усетя, че поддавам по-бързо, отколкото очаквам, добавям по 1 капка етерично масло от Куркума и Черен пипер за 3-5 дни. И освен това, тази рецепта има топъл вариант, когато основния проблем е в гърлото. Просто добави 50 мл. гореща вода към основната смес, 1 с.л. суров мед и изпии веднага. Мисля, че върши чудесна работа! Особено за човек като мен, на който слабото място са гърлото и синусите, и който има няколко пункции за разкош през годините.
Основен ефект
Подобрява храносмилането , има пречистващ ефект, подпомага тялото да изхвърли токсините, действа противовъзпалително, вкл. при болки в ставите, подпомага борбата със свободните радикали. Джинджифилът действа успокояващо при гадене, подпомага имунната защита и се бори с нашествениците.
Рецепта #2 Детокс, моля или Да разчистим терена
Да, вече се чудиш какво е това, нали? Това си е класическа есенна рецепта с изключително добър детокс и прочистващ ефект. Правя я в два случая. Когато имам нужда от детокс, и когато съм много отпаднала. И в двата случая, тази рецепта е отличен избор, защото целта й е да ме освободи от токсините без да натоварва храносмилането, а това е важно, когато тялото ми се бори с настинката. Токсините са отпаден продукт, който трябва да бъде изведен от тялото, защото иначе се натрупва и има потенциала да създава здравословни проблеми почти във всяка система в човешкото тяло. Кой е основния играч в този течен шедьовър? Червеното цвекло – червената магия. Коя е първата дама? Целината или по-точно Селъри – зелени, дълги и сочни стебла. И за къде без ябълката – тази малка сочна принцеса.
Необходими продукти
(За 3 порции)
3 средни глави червено цвекло (внимавай, защото оцветява в червено)
3 ябълки зелени или жълти (със зелени ябълки рецептата става по-свежа и не толкова сладка)
3 средни моркова
6 стебла селъри без листа (избери ги зелени, сочни и дебели)
Допълнително по избор
1 лимон или лайм (обелен)
1 чаша ананас
1 шепа спанак
1 стрък листа от прясна мента
Приготвяне
Всичко се измива и нарязва на парченца. Поставя се в бавната преса. Консистенцията отново е подобна на нектар, но по-течна от тази на джинджифиловия шот. Съхранявай в стъклено шише, плътно затворено в хладилник. Ако ще правиш рецептата с нормален блендер, прави я ден за ден.
Ако цвеклото не ти допада, можеш да го пропуснеш, да опиташ да добавиш съвсем малко или да го замениш с пресен ананас или лимон. Ако вкусът на целината не ти е любим, замени я с 1 круша и добави 1 стрък прясна мента. Случвало се е добавя 1 капка етерично масло от Лимон или Див портокал, но най-често добавям пресни листа от мента.
Както виждаш рецептите търпят вариации и можеш да експериментираш спокойно. Тази рецепта съм опитвала и с добавка на пресен джинджифил, прясна куркума, прясна мента, авокадо и дори портокал. Но все пак, опитай основната рецепта, преди да решиш дали има нужда от нещо допълнително.
Основни ползи
Основните съставки на тази рецепта са зеленчуци, които растат в земята като морковите и червеното цвекло. На това се дължи и по-специфичния вкус на напитката. Рецептата е пълна с витамини, антиоксиданти и биофлавоноиди. Подпомага храносмилането и работата на бъбреците, има пречистващ и успокояващ ефект.
Рецепта #3 Златно мляко или Източна магия
Златното мляко или познато още като мляко от Куркума, е напитка, която произхожда от Изтока и стана много популярна последните години. Класическата рецепта се приготвя с краве мляко или ядково мляко като се добавят куркума, кардамон, канела, джинджифил и др.
Основната съставка на Златното мляко, която му придава и златистия, жълт цвят е Куркумата. Този корен се използва от векове в Аюрведа и в източната кухня. Куркумата има доказани изключителни антиоксидантни свойства, а комбинацията с канела и джинджифил, засилва антиоксидантния ефект и защитава тялото и клетките от оксидативния стрес. По този начин Златното мляко намалява риска от възникването на инфекции.
Това трио има и изключителен противовъзпалителен ефект, на който се дължи обезболяващия ефект на Златното мляко. Затова хората, които изпитват болка поради артрит или други проблеми със ставите, могат да опитат тази рецепта.
Допълнителен бонус на Златното мляко е ефектът му върху настроението и емоциите. В изследване, което сравнява ефекта на веществото куркумин в Куркумата с приема на антидепресанти, установява сходен ефект – групата, която приемала куркумин имала сходно подобрение както групата, приемала антидепресанти.
Златното трио – Куркума, Джинджифил и Канела подкрепя сърдечното здраве, храносмилателната система, както и балансирането на кръвната захар.
Необходими продукти
120 мл. краве мляко или друго ядково мляко по избор
1 ч.л. куркума на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах или 1 см. резен настърган пресен джинджифил
1/2 ч.л. канела на прах
1 щипка черен пипер
1 ч.л. мед
Приготвяне
Смеси всички съставки в метален съд и го постави на котлона, докато заври. Намали котлона на слаб огън и разбърквай около 10 минути, докато подправките отпуснат аромата си. Прецеди готовата напитка пред ситна цедка и сервирай топла с щипка канела.
Може да направиш по-голямо количество от Златното мляко и да го съхраняваш в хладилник до 5 дни. Преди консумация просто го затопли отново. Тази напитка е чудесна алтернатива на кофеин съдържащите напитки като капучино, лате и др. И има чудесни ползи, разбира се.
Малки тайни за възрастни
Правила съм си тази напитка изцяло без подправки на прах. Вместо тях съм ползвала съответните етерични масла. Тъй като за 1 чаша от напитката 3 капки етерични масла са прекалено голяма доза, с няколко опита установих, че по 1 капка и от трите етерични масла (Джинджифил, Куркума и Канела) е достатъчна за минимум 5 дози от напитката или 600-700 мл. мляко. Тъй като вътрешният прием на етерични масла не бива да става без консултация със сертифициран специалист по ароматерапия и/или лекар, моят съвет е да опиташ първо класическата рецепта.
Виж как приготвям 3-те рецепти в това видео
Искаш ли още полезни съвети?
Още здравословни съвети за зимата може да намериш в статията ми Ароматна защита през зимата. Включи се на живо или онлайн в някое от тематичните ни събития. Разгледай програмата ТУК. Или си запиши час за персонална или семейна консултация на имейл info@healthyyou.bg или на тел. 0888 149 007.
Ако статията ти е харесала, сподели я, за достигне до повече хора.