dōTERRA Caraway – Ким

dōTERRA Caraway – Ким
11.05.2022 Healthy You Blog
CARAWAY – Ким
Направете път на Caraway!
Вкаменени семена от Ким са открити в жилища от каменната ера, което предполага, че хората са използвали семето в продължение на най-малко 8000 години. Известно е също, че древните египтяни са използвали Ким в билкови препарати.
КОЕ е това растение?
Растението Ким е член на семейството на морковите и братовчед на Копъра, Фенела, Анасона и Кимиона.
Семенцата на Ким може да са малки, но тези малки семенца са пълни с етерично масло и предлагат редица ползи. Отличителният аромат на това масло идва от високото съдържание на D-Carvone. Традиционно участва в ястия като кисело зеле в баварски стил, ръжен хляб и немски колбаси. На второ място етеричното масла от Ким съдържа много от познатия ви лимонен – съставка, често срещана в цитрусовите масла, известна със своите почистващи и детокс свойства, идеално средство за грижа за устната кухина и поддържане на чист вид на зъбите.
КЪДЕ расте Ким?
Растението Ким расте в пасища и култивирани полета, произхождащи от Европа, Азия и Северна Африка. Известен е и с няколко други имена като персийски кимион или европейски кимион. Растението прилича на копър с гроздове от малки бели цветя в цветна глава с плосък връх и расте приблизително 60-70 см. на височина.
Кимът е двугодишно растение и обикновено започва да цъфти и да произвежда семена през втората си година. След това дългите и малки семена се събират, натрошават и се превръщат в етерично масло от Ким чрез парна дестилация. dōTERRA добива своя Ким от Финландия.
ТОП ПОЛЗИ
1. ТЕГЛО – Кимът може да помогне за управление на теглото, когато се приема вътрешно. Използвайте за намаляване на апетита и управление на теглото, като комбинирате с упражнения и подходящ хранителен режим.
2. ХРАНОСМИЛАНЕ – Кимът е отличен натурален помощник за подкрепа и подобряване на храносмилането, облекчаване на дискомфорт, подуване, тежест, след преяждане.
3. ПОДКРЕПА НА ИМУННАТА СИСТЕМА – подкрепа за имунната система срещу предизвикателствата около нас.
4. ПОДКРЕПА НА ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА – традиционно използван в мароканската народна медицина.
5. ОРАЛНА ХИГИЕНА – освежава дъха, подпомага борбата с патогените в устната кухина.
6. РЕСПИРАТОРНО ЗДРАВЕ – подкрепа на дихателната функция.
НАЧИНИ ЗА УПОТРЕБА
1. Нанесете една капка масло от Ким върху четката си за зъби, когато си миете зъбите сутрин и вечер, за да поддържате устата чиста.
2. Добавете една капка масло от Ким и една капка масло от Карамфил към водата и използвайте като вода за уста.
3. Направете успокояващ масаж на корема, като включите масло от Ким за облекчаване на дискомфорт, подуване, подобряване на храносмилането, след преяждане.
4. Разпръснете три до четири капки Ким в дифузера за сладък, успокояващ аромат преди или по време на хранене.
5. Добавете една капка масло от Ким и една капка масло от Лавандула с малко базово масло към топлата вода за вана за уникален релаксиращ ефект, или за отпускане на неспокойни крака вечер преди лягане.
6. Добавете в капсула, храна или смути.
Масла, които си подхождат добре с Ким
Маслото от Ким се смесва добре с билкови и цитрусови масла, като масло от Римска лайка или Бергамот, както и с други масла от подправки като масло от Копър, Кардамон, Джинджифил и Кориандър.
Още интересни факти за етеричното масло от Ким виж в тeзи инфографики:
А ти харесваш ли ароматите на маслата от подправки? Виж още интересни факти за етеричното масло от Ким във видеото: