dōTERRA Madagascar Vanilla (Мадагаскарска ванилия)

dōTERRA Madagascar Vanilla (Мадагаскарска ванилия)
06.07.2022 Healthy You Blog

Позната и носталгична. Предизвикваща и романтична. Оценена още по времето на древните ацтеки и често използвана в парфюми, Ванилията е един от най-известните аромати в света и един от най-скъпите за производство.

Растението Vanilla Planifolia е от семейство Орхидеи, с жълто-бели цветове, от които се образуват шушулки или зърна. Цветовете на Ванилията трябва да се опрашват ръчно, което и изключително трудоемък процес. Освен това са необходими три до четири години, докато ваниловото растението достигне зрялост и започне да произвежда шушулки.

Опрашването е ръчно, защото естественото опрашване може да се извърши само от конкретна пчела, открита в Мексико. Извън Мексико има по-малко от 1% шанс цветето да се опраши само, така че фермерите трябва да опрашват всяко цвете на ръка, когато цъфти, а ваниловото цвете обикновено цъфти само един ден в годината! Цветът е крехък и трябва да се опрашва сутрин, през по-хладните часове на деня. Ако не се опрашва през този невероятно кратък период от време, той увяхва, което означава, че плодът не се развива и няма да получим ваниловите шушулки. Това красиво, трудоемко растение е най-скъпата култура за отглеждане след шафрана. Поради това много компании създават синтетични ванилови аромати и аромати, за да спестят време и пари. Смята се, че повечето продукти с вкус на ванилия всъщност не съдържат ванилия.

Откъде идва мадагаскарската ванилия?

За да се създаде чист ванилов абсолют, ваниловите шушулки трябва първо да преминат през процес на екстракция с CO2, който включва смилането на зърната на малки парчета и поставянето им в съд за екстракция под налягане. CO2 разделя компонентите на ваниловите зърна, което позволява летливите и нелетливите активни съединения да бъдат уловени и концентрирани при температура и налягане. В сепаратора тези съединения се отделят едно от друго и CO2 се превръща обратно в газ, оставяйки екстракта от ванилия чист и без никакви остатъци от разтворители, за разлика от стандартното производство на ванилия.

Последната стъпка е използването на чист, естествен алкохол за отстраняване на всички остатъчни восъци и компоненти, за да се създаде крайният продукт: чист и естествен ванилов абсолют. Тази последна стъпка също така концентрира естествения ванилин, който придава невероятния аромат на ванилията. Извличането на CO2 е много по-чист медот от химическото извличане, оставя по-малко остатъци и е по-екологично и по-устойчиво.

Каква е разликата между ванилов екстракт и ванилов абсолют?

Абсолютът от ванилия не е същото като екстракт от ванилия, който може да имате вкъщи за сладки печива. Обикновено екстрактът от ванилия, с който печете, е екстракт от шушулки ванилия на алкохолна основа. Съдържа следи от минерали и има по-рядка консистенция от абсолюта.

Как да използвам мадагаскарска ванилия?

Мадагаскарска ванилия от doTERRA е чист абсолют, предварително разреден с фракционирано кокосово масло за удобно локално приложение. Но може да го използвате и ароматна – всяка смес за дифузер ще ухае още по-удивително с капка мадагаскарска ванилия. Напълнете дома си с успокояваща магия, като добавите мадагаскарска ванилия към любимата си смес за дифузьор.

Заедно с дифузерните смеси, мадагаскарската ванилия е идеална за смесване с продукти за лична хигиена или като допълнение към други аромати. Използвайте като завладяващ личен аромат или добавете няколко капки към масло за вана или лосион за тяло, за да се насладите на луксозен момент, докато вдишвате изискания аромат на Мадагаскарска ванилия.

Добавянето на мадагаскарска ванилия към напитка, като сутрешния ви чай или смути, осигурява допълнителен приятен вкус.

Как да използвам масло от мадагаскарска ванилия?

Накисване във вана: След натоварен ден добавете няколко капки етерично масло от мадагаскарска ванилия към вана с топла вода или комбинирайте със соли за вана, за да създадете ароматно сладка и релаксираща атмосфера в банята.
Личен аромат: Нанесете една до две капки масло от мадагаскарска ванилия локално върху кожата за отчетливо сладък аромат, който може да се носи през целия ден или през нощта.
Продукти за лична хигиена: Маслото от мадагаскарска ванилия се съчетава перфектно с вашите продукти за лична хигиена. Просто смесете една или две капки в любимия си шампоан, балсам, лосиони или кремове и се насладете на топъл, възхитителен аромат.
Грижа за косата: Комбинирайте една или две капки етерично масло от мадагаскарска ванилия с ампоан или балсам с размер на монета в ръката си и нежно масажирайте скалпа и косата си за топъл, възхитителен аромат. Използвайте веднъж седмично.
Ароматен лосион:
Смесете няколко капки масло от мадагаскарска ванилия към любимия си лосион за тяло за декадентно овлажняващо изживяване като част от ежедневната ви грижа за кожата.
Ароматизирана свещ: Добавете една капка масло от мадагаскарска ванилия към всяка свещ без аромат и запалете, за да създадете уютна, топла атмосфера с вечен аромат на ванилия.
Дифузиране: Добавете две до три капки масло от мадагаскарска ванилия в дифузера и се насладете на сладък, богат и привлекателен аромат в целия дом. За по-засилено ароматно изживяване комбинирайте маслото от мадагаскарска ванилия с любимите си смеси за дифузер.

Разбери повече за Мадагаскарската ванилия в това видео

Виж как dōTERRA подкрепя хората, които се грижат за Мадагаскарската ванилия в това видео

Указания за употреба

За масаж: смесете 5 капки с 10 мл. базово масло.
Във вана: смесете 5 капки с 5 мл. базово масло.
Като парфюм: смесете 1 капка с 10 капки базово масло.

Предупреждения

Възможна чувствителност на кожата. Пазете далеч от деца. Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте бременна или се лекувате. Избягвайте контакт с очите, вътрешността на ушите и чувствителни зони.