Тайната на Тамяна – библейските етерични масла от древността до днес

Тайната на Тамяна – библейските етерични масла от древността до днес
14.12.2022 Healthy You Blog

Тамянът – почитан от древността до днес, от царе и обикновени хора, достоен за боговете и балсам за тялото и душата на хората. В продължение на хиляди години древните народи по света са се възползвали от силата на Тамяна. Ценен е наравно със златото, заради лечебните си свойства и използван за религиозни церемонии, медицински и козметични нужди, като парфюм и репелент и дори като част от маслата за балсамиране на египетските царе. Това етерично масло има фантастична история, която си заслужава да познаваш и вярвам, че ще докосне умовете и сърцата на много хора по изключителен начин.

Древните езици и древната история са моя голяма страст. Това мое детско увлечение по древността се превърна и в мое образование. Днес като възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, имам щастието и честта да те поведа на едно изключително пътешествие далеч във времето, да споделя с теб знанията си и заедно да разкрием тайната на Тамяна – едно от най-древните и библейски етерични масла. Вярвам, че историята на Тамяна ще ти разкрие един различен свят и ще ти даде нова гледна точка относно ценността и значението на маслата в миналото и сега.

В древността ароматерапията е използвана като натурален метод за лечение, превенция и поддържане на здравето, а ароматните растения са представлявали сериозна и важна част от развитието на човешката цивилизация и медицината. В древността етеричните масла са считани за божествени, те са използвани за връзка между земното и божественото, за общуване между хората и боговете – така познатото кадене, помазване и други ритуали, които познаваш днес са всъщност с много древни корени.

Маслата са били използвани не само за кадене и като част от пречистващи ритуали, но и за съкровена, лична връзка и общуване с божественото. Древните са вярвали, че ароматният дим не само ще извика бога и ще ги свърже с него, но ще отнесе техните молби и молитви до бога и те непременно ще бъдат чути. Този свещен ритуал може да открием почти във всички религии по света като начин на общуване с божественото. Не случайно оцелял и до днес!

Началото

Най-ранните сведения за използването на различни ароматни растения за религиозни и медицински цели са открити в древен Египет и датират около 3000 г. пр.Хр. В древните времена египтяните са извличали етеричните масла като са поставяли суровият материал в топла растителна или животинска мазнина, изчаквали са определено време, след което са прецеждали течността. Макар етеричните масла на древните да не са били толкова силни и чисти както дестилираните днес, няма съмнение, че те са се използвали заради техните ароматни и здравословни свойства и може да ги считаме за предвестници на първите 100% чисти етерични масла.

Основният източник на съвременните знания за древните масла е Папирусът Еберс. Той е написан около 1500 г.пр.Хр. В него са документирани начините, по които египтяните са използвали Тамяна и други масла, растения и натурални продукти за третиране на различни здравословни проблеми. От тук започва нашето пътешествие към древността.

Момчето – цар – египетския фараон Тутанкамон

Искам да те отведа 3300 години назад във времето до времето на  момчето-цар Тутанкамон. Едва ли има човек, който да не е чувал за него. Разбира се малки зрънца Тамян и Смирна са били откривани в гробниците на много египетските фараони при разкопки в Долината на царете. Множество съдове за благовонни масла са откривани в гробници и храмове, както и изобразявани върху стените им. Египтяните са едни от първите, които започват да извличат ароматните есенции от растенията и да търгуват с тях.

Гробницата на фараона Тутанкамон е открита от Хауърд Картър през 1922 г. почти непокътната, с минимални щети от типичните за времето грабежи – почти цялото съдържание е останало вътре, така както е било положено. След като започва да описва находките, Картър открива няколко помещения пълни със злато, бижута и накити, сандъци и др. артефакти.

Но той открива и 35 алабастрови съда, които са били пълни с благовония, етерични масла, помади и мазила. Тези съдове са открити празни. Крадците са отнесли всичките масла, благовония и помади. Това кара един от най-видните египтолози в света да заключи следното – маслата са били изключително ценни за древните хора, много по-ценни отколкото ние самите може да си представим сега.

Експедицията до страната Пунт на царица Хетшепсут

А сега нека отскочим до времето на царица Хетшепсут и до древната страна Пунт. Все още има спорове в научните среди къде точно се е намирала страната Пунт, но няма спорове, че тя е считана за древния рог на изобилието. От там са внасяли етерични масла, ценни стоки, слонова кост и много други. Царица Хетшепсут изпраща морска делегация – флотилия от кораби, които да внесат от Пунт живи тамянови и смирнови дървета, с корените, които да бъдат засадени в Египет. И те наистина донасят живи дърветата, които засаждат в красивите градини пред уникалният храм на Хетшепсут в Дейр ел-Медина. Останки от тези дървета все още могат да бъдат видяни на място, а на стените в храма на Хетшепсут може да видим, че мисията е била успешна и флотилията се връща, носейки живите тамянови дръвчета в Египет. За мое огромно щастие имах възможността да посетя Египет през октомври 2022 г. с българските египтолози и да видя лично всичко, за което ти разказвам в тази статия.

Древният Изток – Китай

Счита се, че Китай открива етеричните масла почти по същото време или малко след Египет. Много интересно е, че китайските лечители са вярвали, че процеса на добиване на етеричните масла освобождава душата на растението. Звучи ли ти познато?

Китайците са използвали етеричните масла не само за медицински нужди, козметични и парфюмни нужди, но и за ароматизиране и пречистване на домове, храмове, церемонии, дори за ароматно мастило и хартия. Използвани са много ароматни дървета за изграждане на храмове, считани са за свещени и пречистващи, както и за скулптури от дърво за статуи на Буда и други божества.

Един от най-старите дървени храмове на света и изграден от Кипарис. Оцелял е над 1400 години, устоял е на стихиите на времето и се е съхранил до днешни дни. Всичко това се дължи на отличните запазващи и репелентни качества на смолата на Кипариса, която го предпазва от вредители и гниене, и го съхранява в отличен вид повече от хилядолетие.

Средиземноморието – Гърция, Рим

Нека се върнем отново на Запад и да се пренесем в Средиземноморието. Първите сведения за хидродестилация идват от древна Гърция и по-точно остров Крит около 1850 г.пр.Хр. Разкопки на остров Крит разкриват доказателства, че критяните са дестилирали етерични масла от различни маслодайни растения като са използвали керамични съдове.

Гърците също са вярвали, че ароматните растения имат божествен произход и се считали, че те са създадени от боговете. Гръцки лечители и философи като Теофраст и Хипократ са разсъждавали върху ароматните растения и са стигнали до осъзнаването, че има аромати, които успокояват, и други, които освежават и приповдигат настроението и духа, масла, които са полезни за поддържане на здравето и за различни проблеми. Без да осъзнават композицията и състава на етеричните масла – те просто са виждали ефекта. И нещо интересно – Хипократ казва, че ключът към доброто здраве е ежедневната ароматна баня и ежедневния ароматен масаж. Звучи много добре, нали?

Римляните били още по-разточителни по отношение на етеричните масла от гърците. Те използвали етерични масла за почти всичко – помади за коса, ароматизиране на дрехи, легла, козметика за бани и тяло, ароматизиране на стените на помещения, ароматни масажи, лечебни мехлеми и още, и още.

Римляните боготворяли баните и били известни с това в целия древен свят. Имали публични бани навсякъде, с които се грижели за здравето на обществото. Римските войници носели със себе си по време на походи за битка кесийки с ароматни билки и смирна, която използвали за рани по време на битките, за почистване, за подпомагане на заздравяването. Използвали Фенел за свеж дъх, сила и…. против зли духове, както и за прогонване на мухи, а Рози и Лавандула за ароматни вани.

Арабския полуостров – пътят на тамяна

В периода между 1000 – 400 г.пр.Хр силно се разраства търговията на подправки и страните от Арабския полуостров се превръщат в активни играчи на тази сцена. Формира се т.нар. Път на тамяна от Оман до Йордания. Този търговски път бил с дължина над 2400 мили. Той бил използван и утъпкван векове наред от керваните с камили и най-интересното е, че може да се забележи все още от сателитни снимки.

Персия – Авицена

А сега нека си припомним за Авицена – 1000 г.сл.Хр. Персийският лекар, познат като Авицена, се счита за създателят на класическият дестилационен процес, тъй като в неговите писания са открити множество картинки, които изобразяват този процес. Също така той усъвършенства процеса като добавя охлаждаща система и го прави много по-ефективен и бърз. Авицена написва много книги, но неговият шедьовър е книгата Канон на медицината, монументална енциклопедия, по която се учат лекарите още поне 700 години след смъртта му, а днес стои в основите на класическата медицина.

Израел – Светите земи и Библията

Множество древни текстове свидетелстват за използването на ароматните масла за мехлеми, помади и благовония. Споменават се както в Тората, така и в Библейските текстове. Много известна е историята от Библията за раждането на Христос и тримата мъдреци/влъхви, които дошли от различни краища на света, за да поднесат дарове и да се поклонят на спасителя. Малко хора знаят какви са тези дарове – злато, Тамян и Смирна. Тамянът и Смирната са едни от най-ценните масла на света. Цената им е била сравнима със златото.

Да, древните етерични масла са изключителни. И докато ние днес разполагаме с отлична съвременна и високо-технологична апаратура, с която може да докажем полезните свойства на етеричните масла, древните хора просто са ги знаели и са ги използвали. Те не биха оцелели до наши дни, ако не бяха полезни и ефикасни в ролята си на природни източници за подкрепа и поддържане здравето на хората.

Тамяновото дърво

Тамяновото дърво носи ботаническото име Boswellia. Познати са 4 вида тамяново дърво – фререана, сакра, папирифера и картерии. Те растат основно в района на Оман, Сомалия и Етиопия. Климатът в тези райони е много горещ и сух, земята е изключително суха и твърда и почти нищо друго не вирее на нея. Хората, които живеят в тези райони водят много труден живот. Събирането на смолата от тамяновите дървета често е единствената възможност за хората в района да имат доход, защото няма никакви други ресурси, от които могат да се препитават.

Дърветата растат  в скалисти месности и добиването на смолата е изцяло ръчен и много рисков труд. Дърветата се предават от поколение на поколение, от бащи на синове. Бащите учат децата си как да се грижат за дърветата, така че да не бъдат увредени от неправилно събиране на смолата или прекомерно експлоатиране. dōTERRA инвестира много в това да обучи и в същото време да създаде система за устойчиво събиране на смолата и грижа за дърветата.

Смолата от Тамян се добива като се правят прорези в кората на дървото, от които излиза сок от дървото. Този сок кристализира и се превръща в смола, която се събира само и единствено на ръка. Прорезите трябва да се правят внимателно, за да не увредят дървото. Прекомерният брой прорези, както и прорезите, които са прекалено дълбоки или са много близо до корените, могат да доведат до увреда и изсъхване на дървото. Важно е дървото да се оставя да почива и да се възстанови за поне 1 година след като смолата е била събрана. Благодарение на тези знания и изградената система за устойчиво събиране на смолата и работата директно с хората, които я събират, dōTERRA добива смолата по устойчив начин, с грижа както към дърветата, така и към хората, които ги отглеждат и семействата им като заплаща справедливо труда им.

Разбери повече за хората, които отглеждат тамяновите дървета в това видео: 

Какво има в шишенцето с етерично масло от Тамян?

Бих казала – Любов! Защото начинът, по който dōTERRA добива това безценно масло показва любовта й както към природата и хората, които се грижат за дърветата, така и стремежа да предостави най-добрите масла на света. Тамянът в шишенцето на dōTERRA е уникален, защото съдържа и 4-те вида Тамян – картерии и фререана от Сомалия,  сакра от Оман и папирифера от Етиопия. Така се гарантира комплексност както на ниво органична химия, така и на ниво ефект и ползи за човека. Етеричното масло от Тамян е балсам за всяка клетка, тъкан, орган и система в човешкото тяло, защото подпомага здравословното им функциониране.

А ето и един интересен факт – в България, в дестилерията Есетере в Добрич (100% собственост на dōTERRA) се дестилира смолата от Тамян и се превръща в любимото ни етерично масло от Тамян.

Разбери повече за цената на чистотата на етеричното масло от Тамян или колко е важно кой добива твоето масло в това видео:

Какво ни казват проучванията?

Според предклинични изследвания етеричното масло от Тамян може да подпомогне здравата клетъчна и имунна функция, когато се приема вътрешно и да помага на тялото в управлението на възпалителните реакции. Всъщност ние сме толкова здрави, колкото здрави са нашите клетки. Всяка метаболитна функция, която поддържа живота на нашето тяло се случва в клетките. Клетките съдържат нашето ДНК – кодът на живота. В тази връзка обичам да цитирам д-р Дейвид Хил, който казва следното: „Всяко заболяване е фундаментално свързано с клетката и нейните нужди.“ и д-р Реймънд Франсис, който казва в книгата си Никога повече болни следното: „Има само 1 болест – неправилното функциониране на клетките и само 2 причини за това – дефицити и токсичност.“ Ето защо смятам, че Тамянът е едно от маслата, което всеки човек трябва да познава и да използва за здравето си.

Маслото от Тамян съдържа сложна смес от монотерпени като алфа-пинен, лимонен, алфа-туйен и бета-пинен. На този уникален състав се дължат множеството приложения и ползи на маслото от Тамян. Уникалният химически състав допринася за обновяващия ефект върху кожата, когато се прилага локално, и способността му да подпомага клетъчното здраве, когато се приема вътрешно. Монотерпените също допринасят за ароматните качества на етеричното масло от Тамян, включително способността му да насърчава релаксацията и да подпомага ума, фокуса и концентрацията.

Изследванията установяват, че вътрешната употреба на тамян, който съдържа високо количество от веществото алфа-пинен, може да осигури отлични успокояващи ефекти за тялото, както и да помогне за поддържането на здрава структура на кожата. Подхранвайки и избистряйки кожата като допълнение към ежедневната грижа, топлият, пикантен, билков аромат на маслото създава релаксираща, но същевременно ободряваща атмосфера.

Смолата от Тамян е ядлива и в страните от Африка се е използвала традиционно за дъвчене за успокоение на стомашен дискомфорт. Маслото си използва и за успокоение и облекчение на мускулите и ставите, при нервно напрежение или схващания на врата и раменния пояс от неправилна поза или например от течение, надухване от климатик, облекчава дискомфорт в кръста и краката при прекомерна физическа активност, претоварване, травма. И има още безброй ползи – не случайно маслото от Тамян се счита за Царят на маслата.

Разбери повече за това как да използваш етеричното масло от Тамян лично от д-р Дейвид Хил в това видео:

(включи автоматичните субтитри, ако искаш превод на български език)

Начини на употреба на етеричнота масло Тамян

 1. Ароматен спрей за стая – наслади се на уникалния аромат на Тамян във всяка стая в дома си, като си направиш този спрей за стая. Нужна ти е празна стъклена бутилка със спрей помпа и 15 капки масло от Тамян, 15 капки масло от Грейпфрут и 30 капки масло от Сибирска или Дъгласка ела. Допълни останалата част от бутилката с вода. Вече имаш възхитителен спрей за стая! Просто напръскай върху килима или във въздуха на всяка стая. Така ще изпиташ неговите релаксиращи и успокояващи свойства след тежък или напрегнат ден.
 2. Серум при кожни раздразнения от бръснене – Тамянът е едно от най-добрите масла, които помагат на кожата да се почувства и изглежда подмладена. Използването на този серум с Тамян ще помогне за намаляване появата на несъвършенства по кожата и ще успокои раздразнената кожа. Нужни са ти следните съставки:
  ½ чаша фракционирано кокосово масло
  ¼ чаша розова вода
  5 капки масло от Тамян
  5 капки масло от Лавандула
  5 капки масло от Чаено дърво
  5 капки масло от Хелихризум (Безсмъртниче)
  5 капки масло от Смирна
  Инструкции – постави фракционираното кокосово масло и розовата вода в стъклена бутилка със спрей или помпа. Добави етерични масла и разклати преди употреба. Напръскай директно върху кожата или постави две до три помпи в дланите и втрий върху засегнатата кожа.
 3. Дифузия на Тамян – какъв по-добър начин да започнеш деня си от релаксиращия аромат на етерично масло от Тамян? Независимо дали си йога ентусиаст или правиш сутрешна медитация, дифузирането на Тамян по време на тези практики ще ги издигне на съвсем ново ниво. Ароматът на Тамян ще ти донесе удовлетворение, мир, релаксация и усещане за цялостно здраве.
 4. Клетъчно здраве – едно от най-мощните предимства на Тамяна е способността му да подпомага здравето и по-специално здравословната клетъчната функция. Може да приемаш маслото от Тамян вътрешно, като добавиш една до две капки в празна капсула. Тази естествена добавка ще помогне за поддържане на здрава клетъчна функция. Всъщност, doTERRA е установила, че маслото от Тамян е толкова полезно за поддържане на клетъчната функция, че го е включила в своите най-продавани добавки за жизненост и дълголетие – Lifelong Vitality Pack. Етеричното масло от Тамян е първи избор при състояния, които изискват силна подкрепа на клетъчно ниво и здравословна клетъчна функция.
 5. Крем за сухи ръце при чувствителност към студа – ако кожата на ръцете ти изсъхва прекомерно, лющи се или се напуква от студа през зимата, тази рецепта е за теб. Тамянът може да помогне! Винаги, когато ръцете ти се чувстват или изглеждат дехидратирани, грапави или сухи, добави няколко капки масло от Тамян към маслен крем, растително масло или лосион, за да ги хидратираш и успокоиш. Не забравяй и ноктите си, втрий от крема в зоната на кутикулите и ноктите.
 6. Сбогом, стрес! Здравей, спокойствие! – ежедневието ти е напрегнато, чувстваш се стресиран/на? Етеричното масло от Тамян има решение за това. Неговата химическа структура и успокояващ аромат помагат за разсейване на негативните чувства, напрежение и тревожност. Нанеси на стъпалата си, пусни в арома дифузера или вземи вътрешно в капсула. Успокояващият аромат ще ти донесат усещане за релаксация и баланс.
 7. Дискомфорт и напрежение в опорно-двигателната система – има толкова много движение в живота ни! От тичане до колоездене, от работа в градината до местене на мебели и цепене на дърва, тренировки във фитнеса или просто работата ти е свързана с физическа дейност, за която използваш активно тялото, ръцете и краката си. Или пък с напредването на възрастта усещаш, че ръцете и краката не те слушат, движиш се трудно, уморяваш се, изпитваш дискомфорт на всяка крачка. Погрижи се за ставите и мускулите на ръцете, краката, кръста и гърба с масаж с масло от Тамян. Добави в длан няколко капки Тяман и малко растително масло като бадемово например и втрий маслото в кожата си. Този масаж ще ти донесе облекчение, успокоение и релаксация.
 8. Коледна атмосфера с бленд за арома дифузер „Звездата на Изтока“ – ако искаш да изпълниш дома си с топъл и спокоен аромат, добави 1 капка масло от Тамян, 1 капка масло от Сандалово дърво и 2 капки масло от Грейпфрут в арома дифузера. Блендът „Звездата на Изтока“ работи чудесно за релаксация и приповдигащо настроение.
 9. Орално здраве и хигиена – в случай, че често страдаш от зачервяване, раздразнения и дискомфорт в областта на венците и лигавицата на устната кухина, може да използваш 2-3 капки Тамян с малко кокосово масло за жабурене за около 10 мин. всяка сутрин. Редовната практика на тази древна аюрведична техника ще поддържа хигиената и здравето на устната кухина на отлично ниво.
 10. Имунна и респираторна система – етеричното масло от Тамян е отлично средство за превенция и поддържане на здравето през зимата. Използвай локално в областта на синусите и слепоочията за помощ при течащ или запушен нос, втрий няколко капки Тамян с малко растително масло в зоната на врата при дискомфорт в гърлото, а при нужда от подкрепа на дишането и респираторната система втрий в областта на гръдната кост и гърба. Може да включиш и рефлекторните точки на носа, синусите, гърлото и белите дробове като нанесеш маслото на стъпалата си. В допълнение и за по-силен ефект, може да комбинираш маслото от Тамян с маслото от Мента или Евкалипт и да направиш парна инхалация или да пуснеш в арома дифузера.
 11. Фокус, концентрация и памет – ако ти се случва да забравяш често, ако ти е трудно да се концентрираш или често мозъкът ти е като в мъгла и фокусът ти бяга, тогава не чакай, а опитай маслото от Тамян в арома дифузера. Добави още 1 капка Мента, 1 капка Розмарин и 1 капка Лимон или друг цитрус и се наслади на пъргава мисъл, добър фокус и по-добра памет. Особено преди изпит, интервю, публична изява, състезание или важна среща. Може също да нанесеш 2-3 капки с малко базово масло на тила и слепоочията.
 12. Прекрасна кожа – етеричното масло от Тамян е разкошно за кожата и не случайно го наричат „гумичка за бръчки“. Може да използваш като добавиш към крема си за лице или си направиш собствен крем, в който да добавиш масло от Тамян. Също така помага за избистряне и уеднаквяване на тена, ако ти се появяват пета от слънцето или възрастта. Максималната концентрация за лице и 1.5%, така че се постарай да я спазваш, защото кожата на лицето е по-тънка и по-чувствителна от кожата на други части на тялото. За подкрепа на здравата, стегната и гладка кожа на тялото, добави 2-3 капки масло от Тамян в крем за тяло, масло за тяло или лосион без аромат и нанеси в зоните, които имат нужда от помощ. При рани, ударено, ожулено, цицини, синини, ухапано и други наранявания на кожата, Тамянът е първото масло, към което да посегнеш. Разреди с малко растително масло и нанеси върху засегнатата зона. Ако раната все още няма коричка, нанеси около нея, а не върху нея.
 13. Детокс процесите – маслото от Тамян и маслото от Лимон са чудесна комбинация, която може да се използва локално в областта на черния дроб или вътрешно в капсула за подкрепа на детокс процесите в организма и работата на черния дроб. Нанеси по 1 капка от двете масла с малко растително масло в зоната на черния дроб, докато следваш подходящ хранителен режим, постиш или си в програма за детокс и пречистване.
 14. Емоционално значение на маслото от Тамян – на емоционално ниво това е маслото на истината, което помага на човек да разпознае фалшиви, измамни чувства или илюзии, да се отърве от ниските вибрации и негативизъм и да възвърне усещането за своята духовната цел. Избери маслото от Тамян, ако се чувстваш изоставен/на, без защита, без смисъл, в тъмнина, в плен на заблуди и негативизъм. Дифузирай в арома дифузер, приложи на коронната чакра, челото, тила и зад ушите.

Виж още начини да използваш етеричното масло от Тамян в това видео:

ЗА ФИНАЛ

Днес се чувствам изключително благодарна, че все още мога да се докосна до едно от най-древните етерични масла – Тамяна и да се върна в онези времена. Времена, в които ароматите са носели божествения заряд в себе си и освен физическите си ползи, са ни свързвали с божественото. Били са проводник, пратеник на нашите молби, молитви и пожелания към боговете и начин на общуване с космоса и всичко, което ни заобикаля. Нанасяйки ги върху тялото си, ние сме били докоснати от божественото, пречистени, благословени от него и свързани с него. Тази многоизмерност на значението на етеричните масла в древността е пленителна и дълбоко вълнува ума ми. Древните етерични масла не просто ни връщат далеч назад в миналото и осветляват част от историята на човешката цивилизация… Те ни показват пътят навътре в нас, свързват се дълбоко с нашата душа и ни откриват нашия вътрешен свят, помагат ни да сме свързани със земята, духовността и космоса по начин, който никога не е бил толкова достъпен за нас, както сега.

Благодаря ти, че беше с мен в това пътешествие от древността до днес! Благодаря ти, че отдели от времето си, за да се докоснеш до един друг свят  и да узнаеш Тайната на Тамяна. Вярвам, че преживяването е било толкова магично и вълнуващо за теб, както е и за мен. Защото Тамянът не е просто етерично масло, то е част от човешката история, част от историята на човешката цивилизация. Тамянът е ключ, който ни помага не само да разбираме по-добре миналото, да се адаптираме към промените и бъдещето, но и да разбираме по-добре себе си и връзката си с божествената сила, създала този свят и природата. Неговите ползи далеч надхвърлят чисто физическото измерение, а най-интересните открития за маслото от Тамян все още предстоят. Благодарение на технологиите, науката и множеството клинични изследвания, историята на Тамяна все още се пише и ще продължава да занимава умовете на съвременните учени и да печели сърцата на хората, които са се докоснали до неговите тайни.