Hinoki – ароматерапия за душата

Hinoki – ароматерапия за душата
13.01.2020 Healthy You Blog

Ароматерапия за душата или Как да постигнем и да бъдем в мир със себе си? Редовната медитация и релаксация са част от балансирания и здравословен начин на живот, което означава, че онези тихи Zen моменти, за които жадувате, не са просто желани – те са необходими. Може би сте чували или използвали термина „Zen“, за да опишете онези моменти на спокойствие, на вътрешен мир, на благоговение и съвършена хармония между ума, тялото и душата, но има още много повече. Дзен използва медитация за постигане на състояние на осъзнатост и просветление. Така че, въпреки че Дзен означава, че сте в състояние на мир и хармония, това е по-скоро осъзнатост, за която сте положи серозни усилия.

Вашата персонална HINOKI Zen Oil Garden

Точно това е целта на Hinoki Oil Zen градината – да ви помогне по пътя на медитацията и осъзнаването. Тогава, когато ви е нужна помощ или обогатяване на различните духовни практики, които сте включили в начина си на живот. И тази персонализирана уникална Дзен градина е лесен начин да започнете медитация.

Какво ви е нужно?

Плитък съд по ваш избор – дърво, метал, стъкло и т.н.
Фин пясък в избрания от вас цвят
Геоди, кристали и/или полирани или традиционни външни камъни
Малки пластмасови или дървени растения или фигурки (по избор)
Мини дървени пръчици
1-2 капки етерично масло Hinoki

Как да направите своята Hinoki Oil Zen градина?

Добавете една до две капки етерично масло Hinoki към пясъка. Смесете заедно, докато маслото изглежда равномерно разтворено. Изсипете пясъка в плиткия съд и го разтелете настрани, за да го заравните.
Поставете геоди, кристали, камъни или сухи цветя във вашата дзен градина по желание. Можете също така да добавите всякакви малки дървени растения или фигурки.
Пресъздавай градината си всеки сезон и се наслади на спокойствието и уюта, който тя ще създаде за теб!

Hinoki и Reiki

Думата Рейки (Reiki) идва от японската дума rei, която означава “universal” и думата ki, която означава “life energy”. Ето защо Рейки се свързва с универсалната космична животворна енергия, която поддържа живота, лекува и връща баланса на физическо, емоционално и ментално ниво.
Рейки е система, която активира енергията за връщането на хармонията чрез различни движения и символи, които отключват способността на човека да използва Рейки за себе си или за друг човек.
Макар да се счита, че Рейки произлиза от Тибет, тя се развива в Япония. Ето защо въобще не е очудващо, че етеричното масло, което се използва традиционно в рейки е?! Можете ли да предположите?

Hinoki – Японският кипарис

Японският кипарис Хиноки е вплетен дълбоко в Японската духовна система. Пушекът от изгарянето на Хиноки се е използвал в много традиционни Shinto церемонии, най-вече за прочистване. Вдишването на богатия дървесен аромат по време на изпълнението на Рейки лечебната практика или по време на изучаване на Рейки символите, спомага за установяване на силна енергийна връзка с автентичната Рейки енергия.

Употреба в дифузер

Комбинирането на Хиноки етеричното масло в дифузер по време на Рейки практиката създава добра енергийна атмосфера за самата практика. Ако искате да усетите по-дълбоко практиката си, може да комбинирате Хиноки с етерично масло от Хвойна, която също е неразделна част от традициите в Тибет и Япония – духовните практики на мястото, от където Рейки произхожда. Добавете в дифузер – 2-3 капки по време на практика.

Употреба като спрей

Може да използвате етеричното масло от Хиноки под формата на спрей за помещението, в което се провежда практиката. Разпръскването на Хиноки в стаята, както и на Хвойна и обикновен Кипарис променя изцяло обстановката и енергията в стаята.

Употреба за пречистване на енергията

На входа на Shinto храмовете в Япония има места за измиване на ръцете и краката преди да влезете вътре. Със специални черпаци водата се полива върху ръцете и краката, вкл. за промивки на устата. Водата изтича надолу и пречиства енергийно човека. Подобни ритуални измивания могат да предхождат Рейки практиката, както и да се използват в други церемонии за пречистване на енергията в помещенията.

Това етерично масло е истинско съкровище, което нямам търпение да включа в моята Рейки практика!

Но нека разгледаме и традиционната употреба на етеричното масло от Хиноки.

Основни характеристики

Японски кипарис или Chamaecyparis obtusa е вечнозелено дърво, което произхожда от Япония. Ароматът му е свеж, дървесен, балсамов, а основното му свойство е да успокоява. Това се дължи на наличието на алфа пинен и делта кадинен в състава на етеричното масло от Хиноки. Комбинира се отлично с Хавайско сандалово дърво, Тамян, Бергамот, Кипарис, Лимон и други масла.

Традиционна употреба

Традиционната употреба на хиноки в Япония е за пречистване, в СПА и банята, заради успокояващият ефект, но дървото се е ценяло много и заради самата дървесина. Хиноки дървесината е изключително издръжлива във времето, заради което е използвана в строителството на храмове и сгради. Добре построените сгради от дърво Хиноки могат да оцелеят 1000 години и повече. Пример за това е Пагодата Horyuji Temple в Nara, Japan. Тя е построена от дърво Хиноки през 600 г. сл. Хр. и все още е непокътната.
Хиноки дърветата са толкова ценни в Япония, че съгласно закона, етеричното масло може да се извлича само от паднали или повалени дървета. Хиноки се използва и в техниката Бонзай.

Основни традиционни начини за употреба

В арома дифузер за етерични масла

Етеричното масло има свеж, дървесен, успокояващ аромат. Добавете 3-5 капки във водата в арома дифузера си. За намаляване на тревожностра и добър сън включете в дифузера и намажете в областта на врата, тила, гърба, гърдите и стъпалата, като разредите подходящо с базово масло.

Ефект върху кожата

Хиноки има омекотяващ ефект и може да се изполва като добавка към продукти за тяло. Много нежно към кожата масло, особено ако другите етерични масла от вечнозелени дървета са ви прекалено силни или сте чувствителни към тях. Отлично за отпускащи, релаксиращи масажи, напрежение в тялото, мускулна треска или схващания. Не забравяйте да разредите с натурално базово масло.

За антистрес вана

Добавете 3-5 капки с 5 мл. базово масло във водата във ваната. Най-добре преди това да се сложили и малко Epsom магнезиева сол, за максимален отпускащ, релаксиращ и успокояващ ефект.

При респираторни проблеми

Зимата често имаме нужда от помощ при настинка, хрема, запушване на носа, кашлица и т.н. 2-3 капки етерично масло от Хиноки в длани или 10 капки в назален инхалер са изключително подходящи за подпомагане на дишането и успокояване на кашлицата.

Балансиращ ефект върху нервната система

Благодарение на успокояващите си качества, етеричното масло от Хиноки може да помогне, когато сте прекалено тревожни, стресирани, при постоянни пикове и спадове в настроението, емоционални сривове, емоционални травми, загуба, както и при медитативни практики, йога.
Успокояващият ефект на маслото е доказан в клинични проучвания в Япония. Интересното тук е, че този ефект се наблюдава не само по отношение на етеричното масло, но и по отношение на докосването на самото дърво и кората му с ръце и крака. Което още един път идва да покаже, че японската техника Shirin Yoku, за която често говоря, има солидна основа и заслужава да й обърнете повече внимание.
Тези свойства стоят в основата на ползите не само за нервната система на това масло, но и за сърдечно-съдовата система.

В парфюмерията

Хиноки често е част от свежите ароматни нотки в композициите на парфюми, за козметични продукти, продукти за коса и кожа.

Устойчиво партньорство и добив

За мен е много важно източниците, които се използват за производството на етеричните масла да не увреждат или поставят в риск природата и естествения им хабитат. Ето защо се радвам, когато производителите и държавата вървят ръка за ръка и са партньори, които изграждат устойчива система и работа за хората в селските райони в Япония, а в същото време ние получаваме етерично масло с изключителни качества, които е добито по етичен и устойчив начин.
Дотера произвежда етеричното масло от Хиноки като си набавя суровината от дървесината, която остава при обработката на дървото за строителни конструкции и при премахване на дървета (прореждане) с цел запазване на жизнеността на горите в една от областите в Япония, в която се наблюдава свръхпопулация от дървета. Основната цел е нито една част от това безценно дърво да не отива на боклука като отпадък. Това е възможно благодарение на сътрудничество на dōTERRA с Японската програма за управление на горите. По този начин това древно дърво продължава да се отплаща за грижите, които родината му полага за него.

Още интересни факти

Около 220 гр. дървесина са необходими за производството на 5 мл. етерично масло от Хиноки.

*Ако тази статия ти е харесала, не забравяй да я споделиш с приятели.

Използвани източници:

  1. Ikei H, Song C, Miyazaki Y. Physiological Effects of Touching the Wood of Hinoki Cypress (Chamaecyparis obtusa) with the Soles of the Feet. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(10):2135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3390/ijerph15102135
  2. Ikei H, Song C, Miyazaki Y. Physiological effect of olfactory stimulation by Hinoki cypress (Chamaecyparis obtusa) leaf oil. J Physiol Anthropol. 2015;34:44. Published 2015 Dec 22. doi:10.1186/s40101-015-0082-2
  3. Eun-Sook Kim, Sun-Young Kang, Young-Hoi Kim, Young-Eun Lee, Na-Young Choi, Yong-Ouk You, and Kang-Ju Kim. Chamaecyparis obtusa Essential Oil Inhibits Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Biofilm Formation and Expression of Virulence Factors. Journal of Medicinal Food. Jul 2015
  4. doterra.com
  5. Снимка: RitzJunkYard