Етерични масла при тревожност и стрес

Ролята на съвременния начин на живот

Съвременния начин на живот, ежедневието ни е толкова натоварено, забързано, че тревожността и емоционалните проблеми от изключения се превръщат в нещо „нормално“. Въобще не е изненадващо и изследванията го потвърждават, че тревожните разстройства засягат почти 20% от възрастното население! А бърнаутът е все по-често срещано явление.

Сменяш работата си в търсене на по-добра кариера или по-добро заплащане. Напускаш родината си в търсене на по-добър живот. Вземаш заем, за да осъществиш бизнес идеята си или да сбъднеш мечтата на живота си. Но скоро откриваш, че нещата съвсем не са толкова розови и животът ти се обръща с главата надолу. От този момент нататък следва емоционален водопад – пречупване, страх, гняв, ярост, тревожност…
Всички ние търсим най-доброто за себе си, удобство, богатство, сигурност и щастие. Това са естествени човешки стремежи. И вземаме решения, които да ни доведат до тях. Но когато се сблъскаме с реалността, осъзнаваме, че тревата не винаги е по-зелена от другата страна. Водещето усещане е на загуба на контрол не само върху живота, но и върху себе си. Безпокойство, тревожност, объркване, дезориентация, страх – цялата палитра от емоции може да те връхлети във всеки един момент.
Преди да позволиш това да се случи, ако усещаш, че нещата вървят в грешната посока или всичко се случва с бясна скорост, ако усещаш, че губиш контрол, положи усилия да намалиш темпото, да успокоиш ума и тялото.

Повече от всеки друг момент в човешката история, хората са бомбардирани от информация, от емоционални дилеми и токсични мисли. Да, по-трудно е да се направи, отколкото да се напише. Но в случая няма кой друг да свърши тази работа за теб. Всъщност има и това са медикаменти, които в повечето случаи те превръщат в зависим от тях и не решават основния проблем, а имат и доста странични ефекти. Проучванията за дългосрочния ефект на тези медикаменти върху човешкото здраве, ме потресоха дълбоко. А броят на хората, които редовно ги приемат нараства с всеки ден. Личното ми мнение е, че обществото е поставено пред епидемия свързана с проблемите на менталното здраве и ума. Ако и ти мислиш така, в статията ми Емоционален ДЕТОКС може да прочетеш повече.

От къде да започна?

Много често ще чуеш за ползите от медитацията. Да тя е изключително мощен инструмент за работа с вътрешния Аз. Но в моменти, когато страхът те е обзел и си на ръба на силите си, имаш нужда от нещо повече от медитация за помощ. Имаш нужда от нещо бързо действащо и без вредни и опасни съставки.

Никога няма да забравя първата жена, която дойде при мен с оплаквания за постоянна тревожност и черни мисли, които получаваше по време на работа. Само след 2-3 месеца, когато отново се чухме, тя не просто се чувстваше прекрасно, но беше събрала смелост да смени работата си, беше много щастлива и просто сияеше. Етеричното масло, което тя използваше беше бленда Balance, но за него след малко. Казвам това, не защото вярвам, че всичко това се дължи на този бленд. Това би било смешно! Разказвам това, защото истината е, че етеричните масла могат да въздействат на мозъка бързо и ефективно, да успокоят ума и да балансират емоциите. Тогава човек може отново да поеме руля и да активира собствените си сили, за да се справи с възникналата ситуация.

Как могат да помогнат етеричните масла?

Етеричните масла могат да помогнат по два начина – локално и ароматно. Изследванията показват, че локалното приложение на етеричните масла е един от най-ефективните методи за справяне с тревожността и стреса. Доказано е, че маслото от Лавандула навлиза в кръвния поток в рамките само на 5 минути след прилагането му върху кожата. Като ефектът му е двоен, защото освен успокояващия ефект чрез прилагането върху кожата, имаме и релаксиращия и отпускащ ефект чрез ароматното приложение – „простото“ вдишване на неговия аромат. Същото изследване разкрива, че максималното ниво на концентрация се достига в рамките на 20 минути от кожното приложение. Етеричните масла имат способността да навлизат бързо в тялото, но и бързо да го напускат. Така че в рамките на 90 минути след приложението на малкото от Лавандула, по-голямата част от него е елиминирана и е напуснала тялото.

Кои етерични масла могат да помогнат при тревога, стрес, страх?

Както споменах и по-горе, Лавандулата е първото етерично масло, на което ще попаднеш, ако потърсиш информация в интернет. Но това въобще не значи, че тя е единственото етерично масло, което може да помогне и да успокои ума ти.

Списък на етеричните масла в помощ при тревожност, стрес и страхове

Petitgrain
Wild (Sweet) Orange
Bergamot
Lemon
Lavandula angustifolia
Litsea cubeba
Basil
Marjoram 
Geranium
Roman Chamomile
Rose
Sandalwood
Ylang-Ylang
Pachouli
Vetiver
Frankincense 

Как да избера най-подходящото етерично масло за мен?

На първо място, както може би знаете, всеки човек е различен, има различен начин на живот, различни проблеми, различен начин на хранене, двигателна активност, сън и т.н. Съответно всеки човек, на базата на тази съвкупност от фактори, би реагирал различно на един и същ проблеми или ситуация.

„Ето защо най-важното правило тук е винаги да слушаш тялото си.“

Ако дадено етерично масло или практика, има добър ефект, придържай се към него и слушай тялото си. Не всичко, което ще се окаже „вълшебно“ за теб, ще има същия ефект и при приятелката ти, колегата или семейството ти. Просто защото изходната база ще е различна. Всяко човешко същество е уникално и понякога отнема време да се открие точното етерично масло, което да преобърне нещата и да върне баланса. Затова не се отказвай и търси „твоето“ етерично масло! Напълно възможно е то въобще да не е в този списък.

Lavender – при тревожност породена от необходимостта да се посети лекар, зъболекар, при страхове, вкл. визуални и провокирани от филми, нещо видяно с очите, преди операции или медицински интервенции.

Rose – пре емоционална нестабилност, за връзка с вътрешното си аз, липса на обич, ниско самочувствие, страхове, безпокойство.

Vetiver – при нужда от заземяване, от стабилност, фокусиране, при хиперстимулация, пост-травматични състояния, стрес, безсъние, нервно напрежение, раздразнителност, проблеми с паметта.

Ylang-Ylang – при страхове, за вдъхване на кураж, благодарност, щастие, радост, при нужда да се опростят нещата, тревожност, изтощение, безсъние, при чувство за липса на любов и разбиране.

Bergamot – при тревожност, страхове, безсъние, нервост, дефицит на вниманието, за връзка с вътрешното Аз, при негатовни емоции и черни мисли, лоша самооценка и липса на вяра в себе си, тъга, ниски нива на енергия, умора, стрес.

Roman Chamomile – при раздразнителност, претовареност, когато трябва да се свършат много неща едновременно, тревожност, притеснения, за успокоение, при стрес, безсъние, плачливост.

Frankincense – за успокоение, заземяване, връзка с космичната енергия, при метидатитивни практики, негатовни мисли и чувства, тревожност, връщане към причината, към корена на проблема.

Как да използвам етеричните масла при тревожност, стрес и страхове?

Блендове за дифузер (арома лампа) 

Дифузирането е най-лесният и един от най-ефективните начини за използване на етерични масла при безпокойство, тревожност и нервност. Просто сложи няколко капки от „твоето“ етерично масло в дифузера или опитай някой от тези варианти. Не знаеш какво е дифузер? Статията Всичко за арома дифузера ще ти разкрие всички ползи на този уред.

Вариант 1

2 капки Ylang-Ylang
1 капка Bergamot (фоточувствително)
1 капка Lavender
1 капка Marjoram
1 капка Roman Chamomile

Вариант 2

2 капки Lavender
1 капка Sandalwood/Frankincense
1 капка Ylang-Ylang/Vetiver
1 капка Wild Orange

Вариант 3

2 капки Geranium
1 капка Marjoram
1 капка Pachouli/ Vetiver
1 капка Wild Orange

Рецепти за локално приложение (върху кожата)

Локалното приложение на етеричните масла е вторият най-добър начин за приложение. Важно е да знаеш обаче как да разредиш правилно „твоето“ етерично масла, за да го нанесиш на кожата безопасно. Да, етеричните масла са натурални, но много силно концентрирани. Затова е важно да бъдат разредени с базово масло, например бадемово или фракционирано кокосово масло преди употреба. Как да разредиш правилно твоя ароматен успокояващ бленд, виж ТУК. Използвай същите рецепти за дифузер като разредиш посочения брой капки в 5-10 мл. базово масло масло.

Къде да нанеса етеричния ми бленд?

Върху стъпалата, на китките, зад коленете, зад ушите на мастоидната кост, на гърба, на тила или на врата.

Рецепта за успокояващ спрей

20 капки етерично масло (или бленд)
15 мл. 90 градуса спирт/алкохол
35 мл. дестилирана вода
1 бр. спрей шише от 50 мл. от тъмно стъкло
Разкращай добре преди употреба. Съхранявай до 1 месец.
Напръскай във въздуха и поеми дълбоко въздух в моменти на тревожност или по време на стресови моменти или при нужда от успокоение.

Посочение по-горе етерични масла, можеш да използваш и за ароматна отпускаща вана, в продукти за лична хигиена, за ароматизиране на пране и спално бельо или просто да вдъхнеш от техния аромат директно от шишенцето.

Източници:
  1. Journal of the Society of Cosmetic Chemist, Percutaneous absorption of lavender oil from a massage oil, 1992;
  2. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, Effects of Aromatherapy on the Anxiety, Vital Signs, and Sleep Quality of Percutaneous Coronary Intervention Patients in Intensive Care Units, 2013
  3. Phytotherapy Research, Relaxing effect of Ylang-Ylang oil on humans after transdermal absorption, 2006
  4. Department of Chemistry, University of Alabama in Huntsville, USA, Essential oils and anxiolytic aromatherapy, 2009
  5. Dr. Eric Zielinski, Essential Oils for Anxiety: How to choose the best, 2018
  6. Dr. Josh Axe, Top 7 Essential Oils for Anxiety, 2018
  7. US National Library of Medicine