Знаеш ли кои са библейските етерични масла от древността?

Знаеш ли кои са библейските етерични масла от древността?
23.12.2020 Healthy You Blog

В продължение на хиляди години древните народи по света са се възползвали от силата на етеричните масла. Но някои от тях се ценят и до днес. Тези масла имат фантастични истории зад гърба си. И днес Емили Райт  – изпълнителен директор на dōTERRA, ще сподели за тази невероятна колекция древни масла, както и защо я обича толкова много.

Въпрос: Емили, благодаря ти много, че си тук с нас днес. Толкова сме развълнувани да говорим за тази колекция.

Емили: Тази колекция е сбъдната мечта за мен.

Въпрос: Перфектно! Празниците бързо наближават, а ние сме развълнувани, че тази колекция от древни масла е вече достъпна за нас. Можете ли да ни разкажете малко за може би най-известното масло от тази колекция – маслото от Тамян?

Емили: Абсолютно. Обичам да говоря за Тамян. Когато се поразровите в историята, ще разберете, че Тамянът е високо ценен от толкова много различни цивилизации като египтяни, асирийци, персийци, македонци и дори кушитите.

И разбира се, ние знаем, че най-известната история за Тамяна е част от историята за раждането на Исус. Тамянът е част от подаръците, които му носят тримата влъхви – те носят смола от Тамян и Смирна и са пътували може би дори няколко години, за да стигнат до бебето Христос и да му поднесат тези свещени, скъпоценни дарове. И така, когато наистина разгледаме какво е Тамяна, той е символ на неговото раждане и божественост. А Смирната е символ на тленността на човешката природа. Така че тези две масла, тези подаръци, са били много конкретно избрани и двете са били използвани по това време в древността.

От хилядолетия Тамянът е търсен от крале, кралици, владетели, хора на високи постове.

Финикийците са купували цели лодки с Тамян, използвайки го за кадене, парфюми, мехлеми. Гърците и римляните също са внасяли огромни количества Тамян, които са изгаряли за кадене и благоухание.

Тамянът е изключително търсен, ето защо източникът на Тамян – Оман е можел да го търгува буквално за всичко на света. Тамянът се е изнасял по суша и по море. Аз успях да отида в Оман миналата година и беше невероятно да посетя някои от тези морски пристанища и сухопътни средища и наистина да разбера този момент от историята. Следите на Тамяна като търговски път могат да бъдат проследени на 2000 мили и датират приблизително от 500 г. пр.Н.Е.

Така че когато си в самолет и погледнеш надолу, можеш да видиш Африканския рог и пътят, прокаран от керваните с камили. Успях да посетя някои от оазисите, както и някои, които са погълнати от земята. И когато са разкопали руините на тези древни градове, са намирали останки от Тамян и Смирна там.

И това е невероятно. Колкото до самият Тамян, той е успокояващ, балансиращ, облагородяващ, подкрепящ имунната система. И всички тези свойства са потвърдени исторически – Тамянът е бил използван за широк спектър от практики в продължение на 2500 години. И дори днес, ние едва започваме да разбираме всички многобройни ползи на употребата на Тамян.

Въпрос: Това е толкова невероятна и дълга история за едно масло. Споменахте няколко различни области. Можете ли да ни кажете кои са източниците на dōTERRA за Тамян сега?

Емили: Да, всъщност това е нещо, което прави Тамяна на dōTERRA уникален, защото ние произвеждаме четири различни вида Тамян. Така че имаме Boswellia carterii и frereana. Те произхождат от Сомалия. Имаме Boswellia sacra, която идва от Оман и papyrifera, която идва от Етиопия.

Когато вече знаете за тези четири вида, може да се чудите, ами защо просто не изберете един? Всъщност всички те имат толкова значителни предимства. И въпреки че химически са доста сходни, молекулите във всеки един вид имат различна хиралност. Когато ги обедините, всъщност получавате комплексност не само на химическата им структура, но и на ползите, които получаваме, когато използваме това ценно, древно масло.

Въпрос: Това е невероятно. Полагате толкова много усилия, за да сте сигурни, че това масло ще има най-добрите възможни ползи.

Емили: Никога няма да забравя първия път, когато Дейвид и аз отидохме в Сомалия. Това беше държава, каквато не бях виждала досега, държава без надежда. Тамянът е на второ място в тяхната иономика, а рибата е единственото нещо, което наистина е над Тамяна. Няма много индустрия в тази страна. Ето защо те наистина държат на търговията с Тамян.

Преди dōTERRA да дойде в Сомалия през 2014 г., хората, които берат Тамян бяха зависими от брокерите. И брокерите се възползваха от всички тях. Дърветата обикновено се намират в опасни месности, а самите дървета се предават от поколение на поколение – от баща на син. Местните хора се гордеят много със своите дървета. Те прорязват кората на дървото и се връщат многократно, за да оберат смолата от Тамян. А тя се получава от сока, който се стича от прореза в кората и кристализира. Именно тези сълзи от смола дестилираме, за да получим етеричното масло от Тамян. Но брокерите се възползват от местните хора и заплащат нищожни суми за техния Тамян.

И когато с Дейвид видяхме това, си казахме: „Това трябва да се промени“. И днес, ако се вгледате в този регион, ще видите промяната. Ние изградихме училища, в които се обучават и момичета, и момчета. Изградихме зони, където жените вече могат да сортират Тамяна на сигурно място с бани и течаща вода. Изградихме клиники и сега само след няколко месеца ще отворим модерна болница в Санааг, Сомалия. Това е област, в която причината за смърт номер едно е раждането. И ние трябва да поправим това. Трябва да им осигурим медицински грижи, каквито никога не са предполагали, че ще имат. И това е, което  стопля сърцето ми. Сега берачите и тези, които сортират Тамяна, получават справедлив доход, на който могат да разчитат, за да осигурят семействата си. Вярвам, че така успяхме да променим начина, по който живеят, и наистина да им дадем онази надежда, от която толкова отчаяно се нуждаят за по-светло утре.

Въпрос: Това наистина променя живота на тези хора. Но след като изслушахме някои от предимствата и невероятната история, която Тамянът има, очевидно това е нещо, което искаме да използваме всеки ден. Как използвате Тамяна ежедневно?

Емили: Използвам Тамянът по толкова много начини. Тамянът е най-любимото масло на моя син, който е на 18 години. Той ползва Тамян за всичко. Аз самата обичам да използвам Тамян отзад на тила си. Също така си слагам капка под езика сутрин и вечер. Това е може би един от най-любимите ми начини да използвам Тамян, защото искам да получа максимално полезните му свойства.

Но синът ми, той е футболист, обича да ползва Тамян в лосион или във фракционирано кокосово масло и да го втрие в мускулите си, за да осигури това облекчение, от което толкова отчаяно се нуждае след мач. Разтрива го по гърба си и на стъпалата.

Тамянът наистина е може би най-универсалното етерично масло, което съществува и това не е изненада – използвало се е толкова много и в древността. А днес учените продължават да бъдат удивени от това красиво, изумително масло.

Въпрос: Е, това определено ми дава няколко идеи как да използвам Тамян като се прибера вкъщи. Но споменахте Смирната в началото, когато говорихме за Тамяна. И така те очевидно са свързани от хиляди години. Но как Смирната се различава от Тамяна?

Емили: Смирната върви по същия търговски път, както Тамяна. Те са били използвани по едно и същото време в древността. Но въпреки че те споделят много от една и съща история, ползите са съвсем различни. Техният състав е съвсем различен.

Подобно на Тамяна, има много мистика в историята на Смирната. Царица Хатшепсут – първата жена фараон. Обичам да чета за нейната история. Тя изпраща цяла флотилия от кораби до земята Пунт с цел да върнат цели изкоренени дървета Смирна, за да може да ги отглеждат в Египет. Сега, бихте могли да кажете, добре, защо днес в Египет не съществуват дървета Смирна, след като са ги донесли обратно с кораби?

Защото Тамянът и Смирна наистина изискват много специфични условия, за да се развиват добре. И те растат в тази конкретна част на света по някаква причина. Те наистина процъфтяват в тази сурова среда, което ни показва колко са устойчиви. Така че, докато ги използваме в телата си, те повишават нашата собствена устойчивост.

Така че Смирната идва от тази древна земя Пунт, от която царица Хатшепсут иска своите дървета – днешна Сомалия. Това е мястото, където днес отглеждаме нашите дървета Смирна.

Има и една асирийска и гръцка легенда за това как дървото Смирна е получило името си от дъщерята на сирийския цар Тезей. Казват, че тя била преобразена от боговета в Смирна, за да избегне убийствената ярост на баща си. Те вярвали, че смолата, която пада от дървото, всъщност са сълзите на дъщеря му. Ето защо Смирната има много защитни свойства. А маслото от Смирна се използва традиционно за кожни заболявания, в процеса на кремация и в религиозни церемонии.

Смирна се използва и в традиционната китайска медицина, най-вече за женски проблеми. Използва се и в Аюрведа и Unani медицината.

В Библията също има много препратки към Смирната. Повечето учени вярват, че Смирната е била част от блендовете споменати в Библията.

Въпрос: Уау, интересно е да се види как тези древни масла са се вплели в историята на толкова много различни култури и как са били толкова важни за толкова много различни хора. И така, как използвате Смирна? Как използвате това невероятно масло?

Емили: Смирната е много гъсто, лепкаво масло. Понякога капачката може дори за залепне за шишето. Затова обливам капачката с гореща вода, само за да мога да я отворя. И искам хората да знаят и да не се притесняват от това. Всъщност така трябва да бъде. Смолистите капки също са много лепкави. Докато смолата от Тамян е по-суха.

Смирната е фантастична за гърлото. Боря се с това гърло от февруари. Смирната е тази, на която наистина много разчитам. Ще приготвя чай със Смирна, ще добавя малко суров мед и е прекрасно просто да успокоя гласните си струни, гърлото си  по този начин. Също така, когато кашлям, обичам да добавям малко Смирна в чая, за да сведа до минимум кашлицата. Което е фантастично!

Обичам да добавям Смирна в продуктите си за коса, в балсама си, добавям и малко Ylang Ylang и наистина придава на косата ми здравия блясък, който искам да имам.

Разтривам Смирна върху корема си. Просто е фантастично да можеш да я използваш по този начин, както и върху женските рефлекторни точки от вътрешната и външната страна на глезените. Страхотна е за всичко по кожата. Не забравяйте, че е малко лепкаво масло, затова обичам да добавям и малко фракционирано кокосово масло.

Смирната е съставна част в нашата смес Imortelle (Salubelle), в която са и всички наши възстановяващи етерични масла – Тамян, Смирна, Сандалово дърво, Хелихризум, Роза, Лавандула. Така че това е много, много възстановяващ бленд и за тъканите.

Въпрос: Звучите така, сякаш цялото ви тяло може да се възползва от Смирната и няма част от тего, която да не се нуждае от малко Смирна.

Емили: Това е вярно.

Въпрос: Следващото е масло, за което много хора вероятно не са чували, а това е Galbanum. Тъй като не е много разпространено масло, трудно ли беше да го набавите за тази колекция?

Емили: Много трудно, защото идва предимно от Иран, а в момента не можем да внасяме от Иран. Наистина имахме затруднения с намирането на това малсо. Имах мечта да събера тези древни масла заедно в колекция от години. Работих с екипа за снабдяване, с нашия екип за маркетинг на продукти и те наистина бяха ударили стена и казаха: „Емили, просто не можем да го намерим“. Но тази колекция не е пълна без Galbanum. Трябваше да го имаме. И всъщност беше миналия юни, когато бях в Оман с нашия партньор за Тамян от вида Boswellia sacra и пътувахме. И аз просто – облегнах се назад и казах: „Хей, случайно, познаваш ли някой, който отглежда Галбанум?“

И очите му просто светнаха и започнаха да танцуват, а той каза: „Да, да. Познавам някой. Имам приятел в Турция, който успешно успя да го отгледа.“ И мечтата му беше да може да го дестилира. И тази колекция стана пълна.

Въпрос: Е, и това е само едно от онези малки чудеса да бъдеш с правилните хора в точното време и подходящите обстоятелства, за да се случи това.

Емили: Абсолютно, да. Галбанумът е растение с формата на чадър. А смолата се стича точно над кореновата система. Процесът е същият, както при Тамян или Смирна. Смолата кристализира и след това се дестилира.

Въпрос: И тъй като това вероятно е нещо, което никой от нас не е изпитвал, на какво мирише Галбанум?

Емили: Галбанум е горчив. Има много интензивен аромат. Но на мен всъщност ми мирише на древно масло. Мирише така, както бихте очаквали да мирише. Повечето древни цивилизации са вярвали, че Галбанум притежава мистични сили, и са смятали, че е част от сместта със Смирна и Тамян, която Бог дава на Мойсей на планината Синай и която трябва да бъде поставена на олтара. Значи свойствата на тази смес  са били предназначени да пречистват, очистват и да ни извеждат на едно по-високо ниво на съзнание. В днешно време Галбанум се използва и като фиксатор в някои известни парфюми, като Chanel N°19 и Must от Cartier.

Галбанумът се споменава в древни писания, като тези на Хипократ. Плиний го споменава като притежаващ извънредни сили. В гръцката митология Галбанум е наричан „свещената смола на майката Земя“. Той е бил ценен от египтяните като свещено вещество и всъщност се смята, че зеленият Тамян от Египет е бил Галбанумът. Египтяните, разбира се, са внасяли огромни количества Галбанум от Персия, защото са го ползвали в религиозни церемонии, при балсамиране и като част от традиционните си ритуали.

Въпрос: Това е дълга история за нещо, за което никога не съм чувал Значи споменахте, че това е масло, което искате да си набавите от много дълго време. Какво прави Галбанум уникален?

Емили: Когато говорим за състав, ще ви дам името на молекулата. Нарича се 3-trans, 5-cis, 1,3,5-Undecatriene.

Въпрос: Не знам дали бих могъл да го произнеса!

Емили: Тази конкретна молекула се намира в значително количество само в Галбанума. Ние вярваме, че именно тази молекула всъщност го кара да мирише толкова древно и вероятно му придава онази истинска горчива нотка. Намира се в много, много малко количество, буквално следи – вероятно дори няма да го видите в GCMS анализа – в лавандула, но в значителни количества се намира само в това конкретно масло. В Галбанумът има 55% бета-пинен, ето защо това е масло, което  помага за облекчаване на дискомфорт.

Въпрос: Следващото масло, за което искаме да говорим, е Hyssop. Има много препратки за Хисопа от библейските времена. Знаете ли защо е така?

Емили: Хисопът всъщност се споменава десет пъти в Стария завет и два пъти в Новия завет. Най-известното споменаване на Хисоп е като неразделна част от Пасхата. А последното споменаване на Хисоп е свързано с разпятието на Исус. Повечето се позовават на Хисопа за церемониални цели, макар и не всички, но повечето от тях са за церемониални цели. И така изглежда, че е бил използван като пречиствател, като защитно средство.

Самото име идва от гръцката дума hyssopos и еврейската дума за azob – свещена билка, която е била използвана за почистване на свещени места.

Хисопът всъщност е вечнозелена градинска билка. Той е член на семейството на Ментата. Пресните Хисопови листа често се използват в готвенето и като ароматна подправка. Има леко горчив вкус, но много интензивен ментов аромат. Така че определено привлича вниманието ви.

Хисопът е бил разпръскван по подовете в древността, за да пречисти въздуха. Римляните вярвали, че ги защитава и правили билково вино от листата на Хисопа. Толкова много история за начина, по който са го използвали. Гален и Хипократ също оценяват Хисопа в традиционните практики.

Просто се изумявам да видя толкова много начини, по които те са използвали тези растения и тези масла в исторически план. И как да ги използваме днес.

Въпрос: Абсолютно. Използват се от стотици, ако не и хиляди години. Но също така съм чувал, че може да има известна токсичност, свързана с Хисопа. Вярно ли е?

Емили: Това е вярно, ако става въпрос за пинокамфонния тип Хисоп. И разбира се, doTERRA винаги се обръща към нашите лекари, нашите учени, нашите химици, за да се увери, че не само всички масла, които произвеждаме, са чисти и мощни от терапевтично естество, но и че са безопасни. Така че ние имаме Хисоп, който не съдържа пинокамфони и можете да го използвате без никакви текущи опасения за токсичност. Поради тази причина препоръчвам да не се използва от жени, които са бременни или обмислят зачеване по всяко време в близко бъдеще, само за целите на безопасността.

Също така, тъй като има високо съдържание на 1,8 цинеол (55%) препоръчвам тези, които страдат от епилепсия, да не използват Хисоп.

Но Хисопът е прекрасно масло, което ще отвори дихателните пътища за подобряване на лесното дишане. Толкова невероятно масло. И аз просто съм влюбена в историята му.

Въпрос: Да, това е невероятно. И така, от къде dōTERRA добива Хисоп?

Емили: Извличаме го от Египет.

Въпрос: Следващото масло в тази колекция е обикновена Мирта. Затова съм много любопитен да разбера малко за това масло. Не знам много за него.

Емили: Повечето хора не го знаят, така че съм развълнувана да споделя малко за това. Миртата е много разпространен местен храст, срещан в цял Израел като декоративно растение, но също така остава див и до днес в горната част на Галилея. Произхожда от Близкия изток и Средиземноморския регион. Това е нисък храст, растящ на сухите склонове, но може да израсте до значителна височина, когато получи влага.

Миртата се споменава в библейските времена като едно от избраните растения и е символично за обещаните божии благословии.

Има много споменавания за Миртата и в еврейските писания. Миртата е едно от четирите благословени растения за евреите. Древната символика на Миртата е просперитет, надежда, любов, справедливост и възстановяване. Така че като растение, което процъфтява, когато намери влага, символиката за възстановяване и изпълнени обещания е доста красива.

За гърци и римляни обикновената Мирта се смята за свещено растение на Венера и се използваше като емблема на любовта във венци и други декорации. Афродита, гръцката богиня на любовта и красотата, често се изобразява, украсена с нежни бели цветя от Мирта и ароматни листа.

По време на Ренесанса, вечнозелената Мирта символизира вечната любов и по този начин започва традицията да се включва в булчински букети. И дори днес британските кралски особи все още спазват този обичай.

Въпрос: Има ли нещо уникално в състава на Миртата?

Емили: О, толкова се радвам, че зададохте този въпрос. Да! Миртата се състои от 20% Myrtentyl acetate. Само Миртата притежава този естер във висока концентрация, поради което той е наречен Myrtentyl acetate. Известно е, че естерите са възстановяващи и успокояващи, вкл. и за тъканите.

Ние винаги разглеждаме концентрацията на ацетат в нашата Лавандула, за да определим качеството на това масло. Същото е и с Миртата. Съчетаването на 20% алфа-пинен, монотерпен и основен компонент на Тамяна и 10% лимонен – ключов компонент в повечето от нашите цитрусови масла води до получаването на едно възстановяващо, защитно, ободряващо и почистващо етерично масло.

Ако някога се чудите как да използвате дадено масло, просто погледнете неговия химичен състав и това обикновено ще разкаже историята.

Въпрос: Емили, остава още едно масло, за което да научим. Какво можете да споделите с нас за Цистус?

Емили: Цистус е известен с много имена като скална роза, лабданум и повечето учени са съгласни, че в библейските времена е бил известен и като почитаната Роза от Шарон, поради което е част от тази колекция от древни масла. Може би си спомняте споменаването на Розата на Шарон от Песента на Соломон.

Цистусът е смола, която идва от малките цветчета на този покриващ почвата вечнозелен храст. За първи път е открит преди хиляди години от овчарите, които са го забелязали в козината на овцете и козите, когато са влезли в тези храсти. И тъй като те се опитват да изчистят тези цветя от козината им, откриват, че те има полезни свойства .

Изследователите са открили следи от растението Цистус в праисторически пещери. Цистусът, лабданумът, скалната роза или Розата на Шарон имат много интензивен сладникав аромат. Смолата, която произвеждат, е наистина тъмна на цвят, много, много лепкава. Използвано е от древните египтяни за прикадяване, в парфюмите, в царски и религиозни церемонии.

Веществото алфа-пинен – основният компонент на Тамяна – е основният компонент и в Цистуса. Така че можете да очаквате ползи, подобни на тези на Тамян. Ще откриете също доста високи концентрации на веществата виридифлорен и виридифлорол, уникални за Цистус. Вероятно това, което му придава този наистина дълбок цветен аромат, който успокоява съзнанието ви.

Въпрос: Е, това определено звучи като масло, което искам да използвам ароматно.

Емили: Прекрасно е.

Въпрос: Но как използвате Цистус?

Емили: Обожавам да използвам Цистус за блендове. Това е красив балансиращ и възхитителен аромат. Цистус ми помага да разчистя от мислите си всякакви негативни емоции и ми помага да имам по-положителен поглед върху живота. Това е страхотно медитативно масло.

Ако сте ценител като мен или ако просто искате да създадете свои собствени смеси от етерични масла или естествени парфюми, определено ще искате Цистус. И ви е нуждо съвсем малко количество. Не е нужно да слагате много. Всъщност може да превземе бленда ви, ако вложите твърде много в него.

Но да, тук има толкова много история. И аз обичам процеса на откриване. Обичам да работя с тези масла. И те наистина ни говорят. Те ни казват какво трябва да научим от тях.

Въпрос: Абсолютно. Много съм развълнуван да се докосна до тези древни масла. Емили, днес ни научи на толкова много и ние сме толкова благодарни, че прекара известно време с нас. И тези масла са такъв подарък, до който имаме достъп, особено около празничния сезон. И така, преди да приключим, можете ли да ни кажете как можем да се снабдим с тях?

Емили: Тази красива колекция от древни масла ще бъде достъпна само за ограничен период от време. Успяхме да добием толкова, колкото можахме. Хисоп и Галбанум са две масла, които бяха много, много трудни за набавяне. Така че те са на разположение до изчерпване на количествата.

Въпрос: Е, Емили, благодаря ти за това интервю.

Провери какво ново научи днес в този кратък тест. Изтегли ТЕСТЪТ ТУК. Изтегли КНИЖКА с рецепти с древните масла ТУК.

Разбери повече Кои са библейските етерични масла от древността в това видео: 

Ако искаш да закупиш масла от тази Древната колекция, може да го направиш като сканираш този QR код.

За повече информация: info@healthyyou.bg или 0888 149 007.

Благодаря, че се присъедини към нас и поздравления за по-здравословния начин на живот с етерични масла. Ако ти е харесала информацията, сподели тази статия.