История

Ароматерапията е натурален метод за лечение, превенция и поддържане на здравето. Това е един от най-древните методи за лечение познат на човечеството. Описан е от много древни автори по цял свят и с право може да бъде наречен – древната медицина.

Най-ранните сведения

Най-ранните сведения за използването на различни ароматни растения за религиозни и медицински цели са открити в древен Египет и датират около 3000 г. пр.Хр. Малки зрънца тамян и смирна са били откривани в гробниците на египетските фараони при разкопки в Долината на царете. Множество съдове за благовонни масла са откривани в гробници и храмове, както и изобразявани върху стените им. Египтяните са едни от първите, които започват да извличат ароматните есенции от растенията и да търгуват с тях.

Библейските текстове

Интересен факт, описан в Библията, който може да ни даде представа за стойността на ароматните масла е свързан с раждането на Христос. Много от нас са чували, че след раждането на Христос, при него идват тримата мъдреци (тримата влъхви), които му се покланят и му носят дарове. Тази сцена е много известна и често сме я виждали особено по Коледа. Но малцина знаят какви точно са тези дарове. Тримата мъдреци носят на бебето Христос злато, тамян и смирна. Случайност? Не, едва ли. Истината е, че тези две етерични масла са били ценени наравно със златото. Защо? Заради техните терапевтични и лечебни свойства. По това време тамянът се използвал за подкрепа на имунната система и като противовъзпалително средство. Смирната е била почитана заради способността си да подпомага бързото възстановяване след раждане.

Много известни лекари в древността, част от които в основата и на съвременната медицина, са работили с различни екстракти от растения, подробно описани в техните книги като Гален, Хипократ и Авицена.

Средновековието

По време на Средновековието традицията да се използват етерични масла и различни екстракти от растения често била смятана на вещерство и много лечители били преследвани, заради това. Но се запазила жива в манастирите.

Ренесансът

Ренесансът връща ароматерапията отново на дневен ред и лекари като Парацелзий започват да разпространяват сред колегите си успешното използване на растенията в лечебната практика.

Терминът “ароматерапия”

Терминът “ароматерапия” сe въвежда за пръв път от Рене-Морис Гатфосе през 1926 г. Неговата история бележи повратна точка в историята на ароматерапията. Гатфосе работи като химик в семейната лабораторията, когато при инцидент изгаря сериозно ръката си. В този момент той инстинктивно потапя ръката си, търсейки спасение от болката, в най-близкият съд пълен с етерично масло от лавандула. Лавандулата не само облекчила болката от изгарянето, но ускорила заздравяване на ръката. Този инцидент тласка Гатфосе да започне изследвания върху антисептичните и противовъзпалителни свойства на натуралните екстракти от растения. За пръв път започнали да се появяват научни изпитвания за свойствата на етеричните масла.
Ароматерапията започва да се развива стремглаво самостоятелно и като част от цялостния холистичен подход на лечение, който разглежда човека в цялост и използва множество различни методи за въздействие като промяна в храненето, набавяне на различни витамини, акопресура и други практики, за да върне баланса не само на тялото, но и на душата.

Съвременни основи на ароматерапията

Голяма стъпка напред бележи създаването на The International Federation of Aromatherapists (IFA) през 1985 г. в Лондон. IFA въвежда стандарти в ароматерапията както за терапевтите, които я практикуват, така и за тези, които ги обучават, за да гарантира адекватни знания и професионализъм. Организацията е от първите, които въвеждат ароматерапията в болници и здравни заведения.

В наши дни етеричните масла могат да бъдат намерени във всяка добре заредена аптека, биомагазин или онлайн. Важно е да се знае, че не всички етерични масла са еднакви. Същестуват няколко типа етерични масла: синтетични – често влагани в козметичната и парфюмерийна индустрия, полусинтетични – микс от синтетични и натурални масла с цел по-естествен аромат, масла за хранителната промишленост – за влагане в храни и напитки и терапевтичен клас – 100% чисти и натурални етерични масла с ефект върху здравето. В моята практика и за моето семейство аз използвам маслата на dōTERRA.

Съвети за здраве

 • Ancient Collection – етерични масла от древността

  В продължение на хиляди години древните народи са се възползвали от силата на етеричните масла. Някои от тях се ценят…

  by Healthy You Blog
 • Molecular Docking – нов метод за изследване на етерични масла

  Molecular Docking е нов метод за изследване чрез компютърна симулация. Разбери как този метод може да ни помогне да научим…

  by Healthy You Blog
 • Жените в научния екип на dōTERRA

  by Healthy You Blog
 • Месечни промоции на dōTERRA за Февруари 2020

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Diamond Club c HealthyYou

  by Healthy You Blog