История

Ароматерапията е натурален метод за превенция и поддържане на здравето. Това е един от най-древните методи познат на човечеството. Описан е от много древни автори по цял свят и с право може да бъде наречен – древната медицина.

Най-ранните сведения

Най-ранните сведения за използването на различни ароматни растения за религиозни и медицински цели са открити в древен Египет и датират около 3500 г. пр.Хр. Малки зрънца тамян и смирна са били откривани в гробниците на египетските фараони при разкопки в Долината на царете. Множество съдове за благовонни масла са откривани в гробници и храмове, както и изобразявани върху стените им.

Библейските текстове

Интересен факт, описан в Библията, който може да ни даде представа за стойността на ароматните масла е свързан с раждането на Христос. Много от нас са чували, че след раждането на Христос, при него идват тримата мъдреци (тримата влъхви), които му се покланят и му носят дарове. Тази сцена е много известна и често сме я виждали особено по Коледа. Но малцина знаят какви точно са тези дарове. Тримата мъдреци носят на бебето Христос злато, тамян и смирна. Случайност? Не, едва ли. Истината е, че тези две етерични масла са били ценени наравно със златото. Защо? Заради техния полезен ефект върху здравето. По това време тамянът се използвал за подкрепа на имунната и респираторната система, както и за всякакви кожни раздразнения. Смирната е била почитана заради способността си да подпомага бързото възстановяване след раждане.

Много известни лекари в древността, част от които в основата и на съвременната медицина, са работили с различни екстракти от растения, подробно описани в техните книги като Гален, Хипократ и Авицена.

Средновековието

По време на Средновековието традицията да се използват етерични масла и различни екстракти от растения често била смятана на вещерство и много лечители били преследвани заради това. Но се запазила жива в манастирите.

Ренесансът

Ренесансът връща ароматерапията отново на дневен ред и лекари като Парацелзий започват да разпространяват сред колегите си успешното използване на растенията в лечебната практика.

Терминът “ароматерапия”

Терминът “ароматерапия” сe въвежда за пръв път от Рене-Морис Гатфосе през 1926 г. Неговата история бележи повратна точка в историята на ароматерапията. Гатфосе работи като химик в семейната лабораторията, когато при инцидент изгаря сериозно ръката си. Той използва етеричното масло от Лавандула и тя не само облекчава болката от изгарянето, но подпомогнала за ускореното заздравяване на ръката. Този инцидент тласка Гатфосе да започне изследвания върху антисептичните и противовъзпалителни свойства на натуралните екстракти от растения. За пръв път започнали да се появяват научни изпитвания за свойствата на етеричните масла.
Ароматерапията започва да се развива стремглаво самостоятелно и като част от цялостния холистичен подход на лечение, който разглежда човека в цялост и използва множество различни методи за въздействие като промяна в храненето, набавяне на различни витамини, акопресура и други практики, за да върне баланса не само на тялото, но и на душата.

Съвременни основи на ароматерапията

Голяма стъпка напред бележи създаването на The International Federation of Aromatherapists (IFA) през 1985 г. в Лондон. IFA въвежда стандарти в ароматерапията както за терапевтите, които я практикуват, така и за тези, които ги обучават, за да гарантира адекватни знания и професионализъм. Организацията е от първите, които въвеждат ароматерапията в болници и здравни заведения.

В наши дни етеричните масла могат да бъдат намерени във всяка добре заредена аптека, биомагазин или онлайн. Важно е да се знае, че не всички етерични масла са еднакви. Същестуват няколко типа етерични масла: синтетични – често влагани в козметичната и парфюмерийна индустрия, полусинтетични – микс от синтетични и натурални масла с цел по-естествен аромат, масла за хранителната промишленост – за влагане в храни и напитки и терапевтичен клас – 100% чисти и натурални етерични масла с положителен ефект върху здравето. В моята практика и за моето семейство аз използвам маслата на dōTERRA, които са чист сертифициран клас масла.

Съвети за здраве

 • 10 ТОП ползи на етеричното масло от Роза: история и наука

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Kids Collection – детски комплект етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Носът – моят предател или ароматна защита през зимата с етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Тайната на Тамяна – библейските етерични масла от древността до днес

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Osmanthus (Османтус)

  Откъде идва Османтусът? Култивиран в Източна Азия, Османтусът е малък вечнозелен храст, който може да израстне до малко дърво. Той…

  by Healthy You Blog