10 ТОП ползи на етеричното масло от Роза: история и наука

10 ТОП ползи на етеричното масло от Роза: история и наука
27.07.2023 Healthy You Blog

Древната история на Розата

Историческа употреба на розата в Древния свят

От дълбока древност розата е обект на възхищение и символ на божествената и човешка любов. Ето как тя е била употребявана и почитана в някои от древните цивилизации.

Египет: Розата е била част от религиозните ритуали и гробниците на египтяните. Има легенди, че Клеопатра, известна със своята красота, се е къпала в мляко и розови листенца, за да поддържа своята кожа мека и красива.

Гърция: В гръцката митология се разказва за раждането на розата. Според мита, розата се появява от пяната на морето, когато Афродита, богинята на любовта, изплувала от морските дълбини.

Рим: Римляните също са обожавали розата. Тя е била част от религиозните им ритуали и празници. Розата е използвана в бани и за парфюми. Символ на дискретността, на любовта, която побеждава смъртта, на духовното възраждане.

Китай: В Китай розата е била използвана в традиционната медицина от векове. Тя е била считана за символ на божествената любов и вечна красота.

Древните автори за Розата

Значението на розата и нейните терапевтични приложения са били добре известни на големите мислители, философи и лекари от древния свят. Ключови фигури като Хипократ, Авицена и Гален са възхвалявали стойността на розите в свояте трудове.

Хипократ: Бащата на медицината и розата

Един от най-древните автори, които споменават розата в своите трудове, е Хипократ – гръцкият лекар, често наричан „Баща на медицината“, споменава розите в своите медицински текстове. Въпреки че неговите произведения не са запазени в пълния им обем, споменаванията за тях от по-късни автори показват, че той е използвал розово масло като част от своите лечения. Той е използвал розите за облекчаване на симптомите на различни състояния, включително треска и храносмилателни разстройства. Това илюстрира изключително дълбокото разбиране за лечебните свойства на розите хилядолетия назад от най-дъблока древност.

Авицена и розата

Авицена, считан за един от най-значимите лекари, астрономи, мислители и писатели от древността е посветил цяла глава на розите в най-извествият се труд „Канон на Медицината“ – медицинска енциклопедия, използвана като справочник от европейските университети до XVII век. и основополагаща за съвременната медицина.

Авицена възхвалява розите за техните лечебни свойства. Смята се, че той е първият, който открива съвременния процес на дестилиране на етерични масла, като розовото масло и розовата вода са сред неговите главни открития. Той използва розовата вода, поради нейните антисептични, противовъзпалителни и обезболяващи свойства и пише подробно за ползите от розите за сърцето и духа.

Гален и розата

Гален и виден гръцки лекар, хирург и философ в Римската империя, който също признава значението на розата в медицината. Той включва розовото масло в различни мехлеми и лекарства. Забележително е, че той препоръчва използването на розово масло, заради неговите успокояващи свойства и за подпомагане оздравителния процес при рани.

Включването на розата в медицинските практики не е било само регионално или културно явление. То е било глобална тенденция, която обхваща различни епохи. Това универсално признание от известни фигури като Хипократ, Авицена и Гален допълнително потвърждава непреходната стойност на розата, въплътена днес в продукти като етеричното масло от Роза на dōTERRA. Това масло продължава да почита богатото историческо наследство на розата, предлагайки древната мъдрост на розата на съвременния потребител в модерен и лесен за употреба формат – ролон.

10 ТОП ползи на розата от научната перспектива

Известна и почитана от древността, заради своята великолепна красота и упойващ аромат, розата е царица сред цветята. Но далеч от чисто естетическото удоволствие на цветето, етеричното масло от роза на dōTERRA носи и множество потенциални здравни ползи. Нека разгледаме топ 10 ползи от етеричното масло от роза на dōTERRA, подкрепени и от науката.

 1. Има успокояващ и релаксиращ ефект

Етеричното масло от роза се използва за успокояване на ума и тялото от древността. А днес с помощта на науката, може да потвърдим как точно се случва това. Ароматът на розата помага за намаляване нивата на стрес, нервност, тревожност и напрежение. Успокояващият ефект на розата е добре проучен, както за ароматна, така и за локална употреба.

 1. Афродизиачен ефект

Розата се свързва с любовта и романтиката хилядолетия назад. Традиционно тя се счита, че притежава афродизиачни свойства. Има изследвания, които показват, че вдишването на аромата на розата може да доведе до отпускане и подобряване на сексуалната функция.

 1. Подпомага здравето на кожата

Етеричното масло от роза е известно със своите омекотяващи свойства, които могат да помогнат за поддържане на здрава и сияйна кожа. То може да бъде използвано за справяне със сухота, дехидратацията, червените петна и други проблеми с кожата, както и кожни раздразнения, вкл. отлична помощ в борбата с микробите.

 1. Подобрява настроението

Ароматът на роза може да подобри настроението, както и да увеличи положителните емоции и чувството за благосъстояние. Изследванията показват, че ароматът на роза може да намали негативните чувства, да премахне стреса и да върне усмивката на лицето.

 1. Подпомага здравето на женската репродуктивна система

Етеричното масло от роза се използва от дълго време в традиционната медицина за поддържане на здравето на женската репродуктивна система в помощ на фертилността, здравето на женските органи и свързаните с тях предизвикателства. То може да бъде полезно за облекчаване на симптомите на ПМС и менопауза като подуване, задръжка на вода, нервност, емоционален дисбаланс, напрежение, дискомфорт преди или по време на месечния цикъл и др.

 1. Подкрепя имунната система

Розата е богата на антиоксиданти и може да подпомогне здравето на имунната система, като помага в борбата със свободните радикали, които са едни от основните виновници за увредата на клетките и преждевременното стареене на организма.

 1. Подпомага зарастването на рани

Розата съдържа множество полезни съставки, които може да подпомогнат процеса по зарастване на раните. Това е свързано със способността на розата да въздайства върху възпалителните процеси, да поддържа здравословния микробиом на кожата и да стимулира регенерацията на клетките.

 1. Подпомага сърдечно-съдовото здраве

Антиоксидантите в розата са полезни за поддържане здравето на сърцето и сърдечния мускул. Научните изследвания показват, че маслото от роза помага за балансиране и поддържане на нормално, здравословно кръвно налягане чрез своя успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система.

 1. Подпомага дихателната система

Ароматът на розата носи облекчение и успокоение на раздразнената дихателна система. Благодарение на отпускащия си ефект и релаксиращите си свойства върху гладката мускулатура, маслото от рода е подходящо при сухота, дразнене и други неразпложения, свързани с дихателните пътища като омекотява и успокоява дишането.

 1. Натурален парфюм

Ароматът на роза е част от ароматната композиця в много съвременни парфюми като Шанел 5, използва се и като фиксатор в скъпите маркови парфюми. Истинското масло от роза може да бъде разкошен натурален парфюм, който освен с аромата си, ще ви носи още множество ползи. Предвид, че в голямата си част парфюмите вече съдържат химично синтезирани аромати със спорен ефект върху тялото, препоръчвам да опитате и натуралните парфюми като розата.

Любими рецепти с етерично масло от роза

 1. Романтичен бленд за дифезур: Смесете 2 капки етерично масло от роза, 2 капки пачули и 1 капка ванилия в дифузер за романтичен и ободряващ аромат. Ако за пръв път чуваш за дифезура, прочети тази статия.
 2. Спрей за отличен сън: Смесете 10 капки етерично масло от роза и 10 капки лавандула в спрей бутилка от 100-120 мл. Напръскайте върху възглавницата си преди сън за спокоен и релаксиращ сън.
 3. Масло за тяло с роза: Смесете 5 капки етерично масло от роза, 1 капка иланг-иланг и 1 капка бергамот в 10 мл. масло от жожоба за подхранващо, омекотяващо кожата масло за тяло. Още информация за локалната употреба на етеричните масла виж ТУК.

Разбери Тайната зад шишенцето на етеричното масло от Роза в това видео:

Комплекти с етерични масла с 25% отстъпка

Най-добрият начин да закупиш маслата си е от производителя. От една страна това е гаранция, че получаваш оригинални етерични масла, а от друга страна, че са правилно съхранявани, което от изключително значение, за да получиш нужния ефекг. Закупуването на етерични масла dōTERRA от други източници е рисково.

Разгледай комплектите с етерични масла ТУК. А ако имаш нужда от помощ при избора си, свържи се с мен и ще ти помогна. Ако все още се колебаеш какво е различното на тези масла и защо всички са влюбени в тях, погледни тази статия. Не всички етерични масла са еднакви! А ти заслужаваш най-доброто!