Как работи ароматерапията?

Какво представляват етеричните масла?

Помирисвали ли сте роза? Разхождали ли сте се в борова гора? Усещали ли сте аромата на цъфналите липи напролет? Да, ароматът им се дължи на етеричните масла.

Човечеството познава ароматните свойства на растенията от хилядолетия. Но от къде всъщност идва техния аромат и за какво служи? Маслата са натурални, летливи и ароматни молекули, които могат да бъдат открити в и извлечени от семена, кори, стъбла, корени, цветове и други части на растения.

Каква е ролята на етеричните масла в растенията?

В природата етеричните масла осигуряват защита на растенията срещу патогени и вредители. Те играят съществена роля в размножителния им процес като привличат полезните насекоми и птици или отблъскват врагове.

Как се извличат етеричните масла?

Етеричните масла се извличат от растенията най-често чрез парна дестилация или студено пресоване и са около 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например 1 капка етерично масло от мента се равнява на 28-29 чаши чай от мента. Ето защо те са много мощно природно средство за възстановяване и поддържане на здравето, но трябва да се използват разумно и внимателно.

Как работят етеричните масла?

Молекулите на етеричните масла са толкова малки, че могат да проникнат през клетъчната стена, а някои от тях дори през кръвномозъчната бариера. Една от основните ползи на етеричните масла, която стои в основата на отличните и бързи терапевтични резултати при много болестни състояния, се дължи именно на способността на етеричните масла да преминават клетъчната стена и да подпомагат организма по-лесно да се справи с вирусите и бактериите, както и да се освободи от натрупаните токсини. И не само това, някои от маслата прекъсват комуникацията между бактериите и не им позволяват да се размножават.

Този ефект се дължи на изключително малкия размер на молекулите на маслата и тяхната мастноразтворимост. Това ги различава от извлечените от ядки и други растения масла, чиито молекули са много по-големи и затова остават по повърхността на кожата по-дълго време. Когато етеричното масло бъде нанесено върху кожата, то бързо и лисно преминава през нея и достига до клетките. Това се случва за около 20 минути след приложението им и продължава около 3-6 часа. Тези особености на маслата ги правят не само изключително безопасни при употреба, но и много ефективни в борбата с честите настинки, вирусни или бактериални заболявания, поради което често биват наричани с определението “натурален антибиотик”.

На практика огромна част от ароматните съставки на нашата храна, които й придават вкус и аромат, билките, подправките съдържат етерични масла. За нашите тела, тези ароматни съединения не са непознати, както химически синтезираните вещества и лекарства. Реално всеки ден ние практикуваме ароматерапия най-малкото, защото се храним, а етеричните масла са част от всяко растение. Това е важно, защото ни позволява да се погрижим за здравето си без да му вредим и без да използваме химически синтезирани субстанции, често с нежелани странични ефекти.

Възможна ли е резистентност?

Важно е и от още една гледна точка, а именно проблема с резистентността на голям брой бактерии към стандартните антибиотици. Това поставя обществото ни пред огромен проблем, който все още не намира решение. Подобен е и проблема с вирусите, които имат склонност да мутират често. Тук на помощ идват етеричните масла. Поради това, че тези летливи ароматни молекули са натурални и са познати на човешкия организъм от хилядолетия, към тях не се наблюдава резистентност. А противовирусните им свойства се използват в почти всеки медикамент срещу грип и настинка.

Как точно ни въздействат етеричните масла?

От всички сетива, които познаваме, а именно зрение, вкус, слух, обоняние и допир, обонянието определено е едно от най-силните. Усещайки даден аромат, умът ни е способен да ни върне далеч в миналото или да ни припомни дадени събития или преживявания. Почти всеки нерв в нашето тяло трябва да предаде своя сигнал през гръбначния мозък, за да стигне до мозъка, но само обонянието има директна връзка с него.

Този факт е установен научно. Различните аромати имат значителен ефект върху физическото, емоционалното и ментално здраве на хората. Клинични изследвания доказват връзката между обонятелните центрове в носа и хипоталамуса, който контролира  физиологичните функции в тялото. Хипоталамусът взаимодейства директно с хипофизната жлеза, която отделя хормоните, които регулират кръвното налягане, глада и жаждата, функцията на щитовидната жлеза, цикъла на съня, производството на полови хормони и паметта. Поради директната връзка на обонятелната система с тази област на мозъка, ароматите в етеричните масла са в състояние да взаимодействат директно с хипоталамуса, а от там върху голяма част от психо-физиологичните процеси в тялото.

Нека обобщим:

 1. Етеричните масла достигат до мозъка за 20 сек. чрез обонянието
 2. Приложени локално върху кожата (с подходящо разреждане) достигат до кръвообращението за 2 минути и до всяка точка на тялото за 20 минути. Ефектът им продължава 3-6 часа.
 3. Голяма част от етеричните масла притежават силни антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства. Разбира се и много други, за които ще намерите информация в сайта.
 4. Етеричните масла проникват лесто през клетъчната стена, а някои от тях и през кръвно-мозъчната бариера, което е непосилно за голяма част от антибиотиците.
 5. Ароматите имат директна връзка с мозъка, а от там влияят върху целия организъм.
 6. Етеричните масла са 50-70 пъти по-силни от билките, затова бъдете внимателни при употребата им. Вижте съветите за безопасност в  Раздел Начини за употреба.

Съвети за здраве

 • 10 ТОП ползи на етеричното масло от Роза: история и наука

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Kids Collection – детски комплект етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Носът – моят предател или ароматна защита през зимата с етерични масла

  by Healthy You Blog
 • Тайната на Тамяна – библейските етерични масла от древността до днес

  by Healthy You Blog
 • dōTERRA Osmanthus (Османтус)

  Откъде идва Османтусът? Култивиран в Източна Азия, Османтусът е малък вечнозелен храст, който може да израстне до малко дърво. Той…

  by Healthy You Blog